Vil ha slutt på skjenkeforbudet: – Vil være bra for folkehelsa

I flere uker har det vært fullstendig skjenkeforbud i Oslo. Nå mener flere det er på tide at forbudet oppheves.

Blant disse er Høyres Eirik Lae Solberg.

– Jeg tenker at det er veldig mange seriøse serveringssteder som ønsker å servere et glass øl eller et glass vin på en trygg måte, og jeg mener at de seriøse bør få mulighet til å være åpne, sier han til TV 2.

Skjenkevettregler

Han vil legge til rette for at også Oslo-borgere skal kunne nyte drikken sin på serverinsgssteder, i stedet for å flokke seg sammen i parker.

– Det vi ser nå er, at når det blir varmere i været, er det flere og flere som blir fristet til å gå ut i parkene – dessverre ofte i grupper på mer enn fem – og sitter med øl og vin. Det er klart at faren for smitte er større der enn om det er i ordnede former.

Eirik Lae Solberg vil at folk skal ha mulighet til å nyte sol og utepils på serveringssteder.

Nå oppfordrer han Oslo-byrådet til å bli enige med serveringsbransjen om skjenkevettregler som gjør det mulig å åpne opp på en trygg måte.

– Det tror jeg vil være bra for folkehelsa. Det vil være mindre sjanse for smitte enn hvis folk bare møtes tilfeldig og gjør det samme, og det vil også gjøre det litt triveligere for oss som bor i byene fremover mot sommeren.

– Prinsipielt galt

Ved baren Lorry i Oslo har det ikke strømmet øl gjennom tappekranene på flere uker. Eier Karl-Axel Bauer sier at de tar dette på alvor, og er klar på at smittevern er viktig.

Likevel er de imot forbudet.

– Vi mener det er prinsipielt galt å stenge alle på bakgrunn av at noen få har gjort feil. Det andre er at det er ganske bak mål å tro at man stanser alkoholkonsumet som foregår på Lorry og andre steder, for det er bare flyttet. Flyttet ut av steder som er gjenstand for streng regulering, og ut til offentlige steder som parker osv. Da mister man kontroll, og det er ikke hensiktsmessig med tanke på smittevern, sier Bauer til TV 2.

Strømmer ut

Det har vært fint vær i flere deler av landet de siste dagene, og mange nordmenn fristes ut for å nyte varmen.

Byrådsleder Roger Valhammer i Bergen.
Byrådsleder Roger Valhammer i Bergen. Foto: Marit Hommedal/NTB Scanpix

Mange trekker ut i naturen, i gater og parker, i forsøk på å samles uten å bryte smittevernregler og retningslinjer.

– I Bergen har vi ikke så mye sol, så når den først kommer, pleier vi å springe ut alle sammen og være mye sammen, sier Bergens byrådsleder Roger Valhammer til TV 2.

– Det er klart at det er en bekymring vi har nå som sola og varmen kommer og de første virkelige vårdagene kommer, legger han til.

Valhammer understreker at retningslinjene og tiltakene som er innført for å hindre spredning av koronaviruset, fortsatt gjelder.

– Det er viktig at folk overholder dem, så vi ikke mister kontroll på smitten i byen vår, sier han.

Samtidig påpeker han at det er fullt mulig å gå ut, så lenge man overholder restriksjonene som gjelder.

– Mange opplever nok at nå har det gått litt tid, vi har kontroll på smitten per nå, vi letter noen tiltak og at det gjør at folk flest tar litt lettere på restriksjoner. Og det er viktig å si at det må de absolutt ikke gjøre, da kan vi risikere at vi får tilbakefall og må stramme inn igjen, sier han.

Kaféliv i Bergen

I Bergen har solen tittet fram etter noen grå og kalde dager. Og med solen kommer menneskene.

Venninnene Sandra og Gunnhild sitter på en utekafé med god avstand mellom hverandre.

– Det føles naturlig å gå ut nå etter den vinteren og våren vi har hatt hittil Så lenge vi følger reglene og holder avstand, så er det vel greit, sier Sandra til TV 2.

Begge arbeider i helsevesenet og er avhengig av buss til jobb. De sier begge de holder seg mest hjemme, og er påpasselig med å følge regler om avstand, og har en begrenset omgangskrets. Likevel føler de seg trygge på utendørsserveringen i Bergen torsdag.

Flere brukte onsdag ettermiddag utendørs i Oslo. Her fra Sofienebrgparken.
Flere brukte onsdag ettermiddag utendørs i Oslo. Her fra Sofienebrgparken. Foto: TV 2

– Det er bare bra at noen steder kan holde åpent og selge litt, så lenge de overholder reglene om avstand, sier Gunnhild Rautheim.

Det er meldt fint vårvær én uke fram i tid, og det er uungåelig at flere mennesker trekker ut i byen. De to helsearbeiderne er opptatt av at man fortsatt må lytte til myndighetene og holde avstand.

– Jeg er litt bekymret for at folk trekker ut og samles i parkene i større grupper, sier Sandra.

Følger retningslinjene

Onsdag nærmet kvikksølvet seg 20-tallet på gradestokken flere steder på Østlandet, og i overskuelig fremtid er det meldt fint vær.

Christian Hagelien
Christian Hagelien Foto: TV 2

Blant dem som onsdag tok turen ut for å nyte finværet, var Christian Hagelien og Mathias Hummelvoll. I likhet med mange andre, fant de veien til Sofienbergparken i Oslo.

– Jeg synes det er veldig bra at folk faktisk tar turen ut til parken for å leve livet litt, så lenge de følger myndighetene sine råd, som det ser ut til at veldig mange gjør, sier Hagelien og fortsetter:

– Det er jo grupper på fem eller mindre, så det er veldig bra.

De to mener det er greit å møtes i parken så lenge man følger retningslinjene.

– Jeg synes det er kjempehyggelig at folk holder avstand, sier Hummelvoll.

De to er ikke i tvil om at det kommer til å bli flere turer i parken fremover.

– Det er meldt strålende vær neste uke også, så det blir mer av dette.