VIL HA GJENNOMGANG: Donald Trump sier han vil ha en gransking av Verdens helseorganisasjons rolle i hvordan viruset spredde seg.
VIL HA GJENNOMGANG: Donald Trump sier han vil ha en gransking av Verdens helseorganisasjons rolle i hvordan viruset spredde seg. Foto: Alex Brandon

Stopper utbetalinger til Verdens Helseorganisasjon

Under tirsdagens koronavirusoppdatering kom meldingen fra president Trump om at han vil ha en midlertidig stopp av utbetalinger til Verdens helseorganisasjon (WHO) i påvente av en gjennomgang.

I påvente av en gjennomgang instruerer USAs president Donald Trump en stopp av landets finansiering av Verdens Helseorganisasjon (WHO).

USA er den største bidragsyteren til WHO.

Trump opplyste om at han har bedt myndighetene om dette under tirsdagens pressekonferanse om koronaviruset ved Det hvite hus.

Beslutningen vekker kraftige reaksjoner. Den demokratiske senatoren Patrick Leahy kommenterer det slik:

– Å holde igjen midler til WHO er som å slutte å forsyne en alliert med ammunisjon mens fienden nærmer seg.

– WHO har sviktet

Under pressekonferansen fortalte Trump at gjennomgangen vil gjennomgå WHOs «rolle i å grovt feilhåndtere utbruddet», skriver CNN.

– WHO har sviktet i å skaffe, undersøke og dele informasjon, sa Trump og la til at organisasjonen ikke hadde undersøkt om rapportene fra Kina var til å stole på.

– Andre nasjoner og regioner som fulgte WHOs retningslinjer og holdt deres landegrenser åpne til Kina, akselererte pandemien rundt omkring i verden, sier Trump.

Han gikk langt i å gi WHO skylden for omfanget av koronapandemien og hevder utallige liv og økonomiske ødeleggelse kunne vært spart dersom WHO hadde gjort jobben og sendt medisinske eksperter til Kina for å undersøke situasjonen.

Ifølge The Washington Post har WHO fått kritikk for å respondere tregt på virusspredningen. Ifølge avisa var tiltaket om å kutte utbetalinger ventet denne uka, etter at Trump-administrasjonen og flere Trump-allierte gjentatte ganger har kommet med kritikk.

Da pressemøtet åpnet for spørsmål, spurte en reporter hvorfor akkurat nå var den rette tiden å stoppe utbetalingen.

– Vi har en lang liste med problemer med dem, som har gått over flere år. Dette skulle ha blitt gjort av tidligere administrasjonser, sier Trump.

– Katastrofal beslutning

I helgen publiserte New York Times en artikkel som viste til at presidenten ikke tok grep tidlig i utbruddet, til tross for advarsler fra helsemyndigheter og eksperter, og han kritiserte avisen kraftig under mandagens pressemøte. Trump har ved gjentatte anledninger pekt på sin beslutning om å innføre reiserestriksjoner fra Kina som bevis på at han tok grep tidlig, og gjentok dette tirsdag.

– Det var en katastrofal beslutning å være i mot reiserestriksjoner fra Kina og andre land, sier Trump.

Ifølge New York Times anbefalte WHO ikke å innføre reiserestriksjoner til områder med utbrudd i februar i år, og organisasjonen uttalte da at de ikke så på dette som en effektiv måte å kjempe mot spredningen.

Ifølge Johns Hopkins Universitys oversikt er det hittil registrert over 600.000 koronavirustilfeller i USA, 20.382 av dem det siste døgnet.

Største enkeltgiver

USA er den største bidragsyteren til WHO og har de siste årene gitt mellom 100 og 400 millioner dollar til prosjekter i tillegg til den årlige støtten , som for perioden 2020 til 2021 er på 116 millioner dollar.

Trump sier de nå skal diskutere hva som skal skje med «alle de pengene som går til WHO».

Trump har gjentatte ganger kritisert WHO og foreslo i februar å kutte kraftig i budsjettet til organisasjonen, skriver The Guardian. Koronakrisen har igjen gjort WHO til en skyteskive for Trump, og han truet for en uke siden med å kutte støtten.

Statsminister Erna Solberg (H) og Frankrikes president Emmanuel Macron er blant statslederne som har forsvart WHO og pekt på at helseorganisasjonen heller bør styrkes for å møte framtidige utfordringer

FN: Nå er ikke tiden for å kutte

António Guterres, generalsektretær i FN, sier i en uttalelse at koronaepidemien er en av de største utfordringene verden har stått overfor i moderne tid. Han sier det kommer en tid for å se tilbake på arbeidet som er gjort og for å lære av det, men at den tiden ikke er nå.

– Det er heller ikke tiden for å kutte i støtten til WHO eller andre humanitære organisasjoner som kjemper mot viruset, sier han og maner til internasjonalt samarbeid.

Skarp kritikk fra demokrat

Tirsdag kom demokraten Nancy Pelosi, som er speaker i Representantens hus, med kraftig kritikk av Trumps håndtering av koronaviruset i et brev til sine partifeller, skriver New York Times.

I brevet omtaler hun presidenten som en inkompetent løgner, og kaller han en «svak person» og en «svak leder».

– En svak person skylder på andre, skriver hun.

– Sannheten er at Donald Trump fikk advarsler om denne pandemien, for så å ignorere dem, tok for lite grep og står ansvarlig for unødvendige dødsfall, skriver hun på Twitter.

Kritisk til kuttet

Lederen av USAs største legeforening, American Medical Association, Patrice A. Harris, omtaler Trumps beslutning som farlig, skriver CNN.

– Mens den verste helsekrisen på et århundre pågår, er det å stanse finansiering av WHO et farlig steg i feil vei, og det vil ikke gjøre det lettere å nedkjempe covid-19, sier hun i en uttalelse.

Foreningen mener at internasjonalt samarbeid og deling av informasjon er kritisk for å bekjempe en pandemi.

– Å kutte støtte til WHO, i stedet for å fokusere på løsninger, er et farlig steg på et viktig tidspunkt for hele verden. American Medical Association er dypt bekymret over denne avgjørelsen og dens store konsekvenser, og vi ber presidenten sterkt om å revurdere det, skriver hun videre.