Høie: – Det er lenge til alt blir som før

– Om vi lykkes, kan vi åpne mer opp. Om vi mislykkes, må vi stramme inn igjen, uttalte helseministeren under den første daglige koronaorienteringen etter påske.

Tirsdag avholdt regjeringen pressekonferanse om koronakrisen.

Helseminister Bent Høie (H) og justisministere Monica Mæland (H) deltok, sammen med helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet (FHI), Line Vold.

– I de neste ukene kommer det til å bli mer liv i bygdene våre, men det er lenge til alt blir som før, sa statsråd Høie under pressekonferansen.

Han viste til at barnehager, skoler, frisører og fysioterapeuter gradvis vil begynne å fungere som normalt.

Slår ned på fester

Under den første daglige pressekonferansen om koronasituasjonen etter påske meddelte Mæland følgende:

– Jeg forstår veldig godt at mange nå er utålmodige og ønsker å være sosiale, sa hun.

Videre fortalte justisministeren at de er klar over at politiet i noen tilfeller har måttet rykke ut for å stanse fester i påsken.

– Her må vi være tydelige, det er helt nødvendig at folk fortsetter å ta del i dugnaden og følger smittevernreglene, sa Mæland.

Også Guldvog trakk frem dette under pressekonferansen, og kalte festene «uheldige»

Åpner politidistriktene

Under pressekonferansen meddelte Mæland dagens store nyhet, at politiet planlegger å gjenåpne enkelte tjenester for allmennheten igjen.

I løpet av neste uke vil man starte gjenåpningen av politidistriktene.

Dette gjelder blant annet anmeldelser av alvorlig kriminalitet, og utstedelse av pass.

– I neste uke vil politidistriktene delvis gjenåpnes for utvalgte publikumstjenester. Det vil i første omgang gjelde anmeldelser av alvorlig kriminalitet, utstedelse av pass og avtaler innen opphold- og utlendingssaker, sa Mæland.

Før dette praktisk kan gjennomføres, må det sikres nødvendige smitteforebyggende tiltak.

– Det er fortsatt sånn at alle de som kan ringe inn eller bruke nettet, oppfordres til å gjøre dette, sa justisministeren videre.

Politidirektoratet skriver at de starter med gjenåpning etter 20. april. De har holdt stengt for oppmøte siden 13. mars.

73 på intensiv

Avdelingsdirektør ved FHI, Line Vold, fortalte under pressekonferansen at det er meldt inn 6566 bekreftede tilfeller av koronasmitte, hvorav 78 er meldt inn det siste døgnet. Gjennomsnittsalderen for de smittede er 47 år.

Totalt er 128.569 testet for koronavirus i Norge, ifølge FHI. Teknologi fra NTNU og St. Olavs hospital gjør at man fremover vil kunne øke testkapasiteten, meddelte Guldvog på pressekonferansen.

Vold opplyser at FHI til nå er varslet om 127 dødsfall, og snittalderen på de døde er 84 år. I alt 183 personer har vært eller er innlagt på intensivavdeling. Blant disse er snittalderen 72 år, og 76 prosent av dem er menn.

Per tirsdag ettermiddag er 73 pasienter under intensivbehandling, og 53 av disse er tilkoblet respirator.

Vold meddelte videre at det er positivt at tallene går ned, men la tydelig vekt på at rapporteringen antageligvis henger litt etter på grunn av påsken.

Videre fortalte Vold at FHI sin smittesporingsapp vil lanseres innen kort tid. Appen har fått navnet «Smittestopp».

I første omgang er det en testversjon som lanseres, forklarte Vold.

Barnehagetiltak kommer

Om gjenåpning av skoler og barnehager orienterte Vold at det vil komme en veileder i løpet av uka.

– Vi har en ekspertgruppe som ser på tiltak. Det går blant annet på å redusere gruppestørrelser, på å redusere kontakt mellom klasser og grupper, og å forsterke hygiene og hjemmeisolering ved sykdom, sa Vold under pressekonferansen.

– Kommuner må melde fra

Vi helt avhengige av at kommuner melder fra hvis de mangler utstyr, sa helsedirektør Guldvog.

Helsedirektøren viste til meldinger fra enkelte hold om at eldreomsorgen ikke blir behandlet på lik linje med resten av helsetjenesten i koronakrisen.

– Vi har laget et system der utstyr kjøpes inn, fordeles og distribueres nasjonalt slik at alle helseinstitusjoner skal få det utstyret de trenger. Hvis det viser seg at dette systemet bør endres, skal vi selvsagt gjøre det. Men vi er uansett helt avhengige av at kommunene melder fra hvis de mangler utstyr, sa Guldvog.