MELLOM 30-50 BILER: Ifølge politiet, som sendte en patrulje til stedet, var det mellom 30-50 biler der.
MELLOM 30-50 BILER: Ifølge politiet, som sendte en patrulje til stedet, var det mellom 30-50 biler der. Foto: Mads Veslelia

– Å sette andres liv i fare for å se litt svidd gummi er mildt sagt provoserende

Rapper Mads Veslelia (28) er provosert over synet som møtte han på vei til studioet sitt skjærtorsdag.

– Hele plassen var fylt opp av biler, og det var kanskje mellom 60-70 mennesker der. En del mer enn fem i alle fall.

Slik beskriver rapper Mads Veslelia (28) synet som møtte han på vei til musikkstudioet sitt i et industriområde i Hønesfoss torsdag ettermiddag. En større ansamling rånere hadde samlet seg i nærheten av Follumveien.

– De stakk videre, men har etterlatt seg en del metallkunstverk i form av blikkbokser og lignende, sier rapperen.

Som et av tiltakene under koronakrisen er det satt en grense på at maksimalt fem personer kan være sammen, foruten personer som lever sammen til daglig.

Flere hendelser

Ifølge operasjonsleder Truls Fjeld i Sør-Øst politidistrikt ble de gjort oppmerksom på gruppen klokken 17.15. Ifølge deres tipsere var det mellom 30-50 biler der.

– Da vår patrulje kom opp, var de begynt å kjøre, og bevegde seg i en slags kolonne. Det var ikke noe galt i kjøringen, så det ble ikke gjort noe mer med det, sier operasjonslederen.

Han forteller har hatt flere oppdrag knyttet til råning skjærtorsdag, blant annet en gruppe på mellom 30-50 biler i Skien. Også der var gruppen begynt å kjøre i kolonne da politiet kom frem.

– Hva gjør politiet i slike situasjoner, der man under kjøring overholder reglene, men så samles ute etterpå?

– I disse situasjonene prøver vi å løse det gjennom veiledning og dialog, men hva som er sagt i disse spesifikke tilfellene kjenner jeg ikke til, sier Fjeld.

Over 100 biler i Sørlandsparken

Skjærtorsdag samlet også over 100 biler seg under et rånetreff i Sørlandsparken, ifølge Agder politidistrikt, som beskriver dårlige smittevernsholdninger.

– Akkurat nå har vi bare registrert treffet i Sørlandsparken, men det kan endre seg. Sjåførene kommuniserer kjapt i sosiale medier, sier operasjonsleder Sveinung Alsaker i Agder politidistrikt til TV 2.

Han forteller at sjåførene i deres distrikt parkerer tett inntil hverandre, og kommuniserer gjennom vinduene.

– I tillegg står mange sammen i grupper og snakker på utsiden. Vi prøver å fortelle dem om smittevernsregler og den nasjonale dugnaden som pågår. Det er jo noen avstander som er nevnt. I tillegg må man tenke på det trafikkale, sier operasjonslederen, og henviser til at en av rånerne har mistet lappen så langt.

– Vi oppfordrer dem til å vise ansvar og hensyn nå. Det blir ikke så mange rånetreff om man blir syk. Det er bedre å ha det greit i bilen, og tenke seg om når man kjører sammen, sier operasjonslederen.

Han forteller at det på det meste var over 100 biler i Sørlandsparken, men at situasjonen kjapt endrer seg.

– De flytter på seg hele tiden. Interessen for det området vil nok være dalende så lenge politiet er på stedet, sier Alsaker.

– Provoserer

Rapperen Veslelia, som forøvrig nylig la ut låta «Corona Diss», forteller at rånerne han så i Hønefoss provoserer ham mektig.

– Hadde det ikke vært koronatilstander hadde det bare vært moro. Men akkurat nå bør vi holde oss for gode til slikt. Å sette andres liv i fare for å se litt svidd gummi er mildt sagt provoserende, sier han.

– Du har laget en koronalåt. Hvordan gikk det til?

– Jeg ser på koronaviruset som en felles fiende for hele verden, og tenkte jeg måtte stille opp slik jeg kan, ved å spytte noen bars. Den ble laget på rommet hos mormor. Meningen er at den skal være et stikk til folk som ikke oppfører seg nå, enten de har handlet noe mer toalettpapir enn vanlig, eller drar på hytta. I tillegg skjer slikt når man sitter og kjeder seg i studio over lengre tid, slik som nå, sier Veslelia.