VENTETID: Tusenvis av velgere trosset både myndighetenes råd og lange ventetider for å stemme under Wisconsins nominasjonsvalg tirsdag.
VENTETID: Tusenvis av velgere trosset både myndighetenes råd og lange ventetider for å stemme under Wisconsins nominasjonsvalg tirsdag. Foto: Morry Gash/AP Photo

Skandalevalget kan bli en smittebombe

Til tross for myndighetenes oppfordringer, gikk Wisconsins innbyggere til valglokalene tirsdag. Resultatet ble enorme køer, misfornøyde politikere og en potensiell smittebombe.

Femten delstater har valgt å utsette sine nominasjonsvalg, men ikke Wisconsin. Tirsdag måtte innbyggerne velge mellom å beskytte sin egen helse og muligheten til å delta i et viktig valg.

Delstaten ble dermed den første til å arrangere et nominasjonsvalg siden koronautbruddet startet i USA.

Det har vært alt annet enn en smertefritt, og den demokratiske guvernøren Tony Evers forsøkte så sent som mandag å utsette valget til juni. Dette ble avslått av delstatens konservative høyesterett timer senere, og valgdagen har vært preget av kaos og kontroverser.

Enorme køer

Grunnet smitteverntiltak, må velgerne holde god avstand til nestemann i stemmekøen. Køene blir enda lengre av mangelen på valglokaler. Restriksjoner og sykdom har ført til at et fåtall av delstatens lokaler holder åpne på valgdagen.

I Wauhkesha har byens 70 000 innbyggere kun hatt ett tilgjengelig valglokale å gå til. I Wisconsins største by Milwaukee holdt kun fem av opprinnelig 180 valglokaler åpne. Bilder fra byen viser tidvis kaotiske tilstander.

Velgere måtte belage seg på lange køer under tirsdagens valg. Her fra et av Milwaukees fem åpne valglokaler.
Velgere måtte belage seg på lange køer under tirsdagens valg. Her fra et av Milwaukees fem åpne valglokaler. Foto: Scott Olson/AFP

– Det føles ikke riktig å måtte velge mellom din personlige sikkerhet og din rett til å stemme. Men du må bli hørt, sier Dan Bullock til New York Times. Han har i likhet med tusenvis av andre velgere tilbrakt timesvis i kø.

– Utrolig trygt

Demokratene i delstaten har gjentatte ganger bedt om at valget utsettes av hensyn til sikkerhet, så vel som gyldigheten av valgresultatet. Lange køer og frykt for å bli smittet forventes ha en svært negativ innvirkning på valgdeltakelsen.

– Folk kommer til å tvile på resultatet uansett utfall på grunn av hvor politisert prosessen har vært, sier den demokratiske delstatssenatoren Patty Schachtner. Iført ansiktsmaske ventet hun seks timer i kø for å stemme.

Republikaneren Robert Vos forsikrer Wisconsins innbyggere om at det er trygt å stemme. FOTO: Robert Vos via AP.
Republikaneren Robert Vos forsikrer Wisconsins innbyggere om at det er trygt å stemme. FOTO: Robert Vos via AP.

Wisconsins republikanere virker ikke å dele disse bekymringene.

– Det er utrolig trygt å gå ut, sier representant Robin Vos ifølge CNN. Vos mener velgerne være «minimalt utsatt» for smittefare.

– Man er mindre utsatt i valglokalene enn hvis man går til butikken eller til Walmart, sier Vos.

Republikaneren var iført munnbind, engangshansker og beskyttelsesbriller mens han oppfordret delstatens innbyggere til å stemme.

Må vente på resultatet

Mens velgerne i Wisconsin holdt ut flere timer med kø, må de vente enda lenger på å få vite valgresultatene. På grunn av manglende frivillige og logistiske utfordringer vil det trolig ta flere dager å telle alle stemmene.

Joe Biden ligger best an på meningsmålingene, og skulle den tidligere visepresidenten vinne også her vil han ta nok et steg mot nominasjonen.

– Magefølelsen min sier at vi ikke burde ha gjennomført valget, sier Biden til CNN etter å ha sett bilder av folk i lange køer foran stemmelokalene.

Bidens motstander er heller ikke fornøyd med gjennomførelsen. Bernie Sanders, som vant Wisconsin foran Hillary Clinton i 2016, kaller valget for «potensielt dødelig».

– Det er hårreisende at republikanerne og høyesterett er villige til å risikere livet til tusenvis av Wisconsins innbyggere for deres egen politiske vinning. La en ting være klart: Å gjennomføre dette valget under koronautbruddet er farlig, torndet Sanders.

Bernie Sanders raser mot gjennomførelsen av valget i Wisconsin.
Bernie Sanders raser mot gjennomførelsen av valget i Wisconsin. Foto: Caleb Kenna/REUTERS

Senatoren fra Vermont ligger et godt stykke bak Biden antall delegater, og skulle han tape i Wisconsin vil det være tilnærmet umulig å vinne nominasjonen.

Nektet å utsette

Mandag forsøkte guvernør Tony Evers å utsette valget, slik femten andre delstater har gjort tidligere.

Guvernør Tony Evers klarte ikke å utsette valget.
Guvernør Tony Evers klarte ikke å utsette valget. Foto: Steve Apps/AP

– Folk sier de er redde. De er redde for å gå til valglokalene og redde for fremtiden. Når alt kommer til alt, er noen nødt til å forsvare disse menneskene, sa den demokratiske guvernøren.

Få timer senere avgjorde Wisconsins høyesterett at valget likevel skulle gjennomføres, i det flere mener er en politisk avgjørelse. Fire av Wisconsins seks høyesterettsdommere anses som konservative. Alle fire stemte mot forslaget om utsettelse.

– Delstatens høyeste domstol har talt: guvernøren kan ikke på egenhånd endre valgdatoen, sa republikaneren Robin Vos etter at avgjørelsen ble kjent.

– Udemokratisk

Wisconsins største avis, Milwaukee Jorunal Senitel, kaller valget for «det mest udemokratiske i delstatens historie».

– Dommerne hevder de forsvarer demokratiet, men tirsdagens valg vil være det mest udemokratiske i vår historie, i tillegg til å risikere at vi har oppnådd ved å holde oss hjemme i de siste tre ukene, skriver avisen på lederplass.

Valgmedarbeidere var iført smittevernutstyr på valgdagen.
Valgmedarbeidere var iført smittevernutstyr på valgdagen. Foto: Morry Gash/AP Photo

Wisconsins innbyggere stemmer ikke kun om hvem som skal bli demokratenes presidentkandidat. En plass i delstatens høyesterett skal også avgjøres. Den konservative dommeren Daniel Kelly, som stemte for å avholde valget, utfordres av den liberale Jill Karofsky.

Koronaviruset forventes å føre til lav valgdeltakelse, noe som trolig vil tale i konservative Kellys favør, ifølge Washington Post.

Trump oppfordret til å stemme

Stikk i strid med sine egne retningslinjer, oppfordret president Donald Trump innbyggerne i Wisconsin til å komme seg til valglokalene for å stemme på Kelly. Trump forsvarte oppfordringen under tirsdagens pressekonferanse.

– Hør her, alt jeg gjorde var å støtte en kandidat. Jeg vet ingenting om køene i Wisconsin eller hvordan de stemmer, sier Trump.