Legen Bjarte var smittet – nå drar han til et av de hardest rammede områdene i verden

Legen Bjarte Askeland var en av de første i Norge som fikk koronavirus. Nå skal han selv til Lombardia-regionen i Italia for å kjempe i krigen mot sykdommen.

Anestesilegen Bjarte Askeland har lappet sammen soldater i Afghanistan, og han var med å sloss mot meslingepidemien på Samoa. Han var også lege for rockeartisten Ozzy Osbourne under en konsert i Bergen.

Nå er Askeland, sammen med 20 andre norske leger og sykepleiere, på vei til Lombardia-regionen i Italia, selve episenteret for koronapandemien i Europa.

– Vi kommer til å møte et helsevesen som er overbelastet. Helsearbeidere som er veldig slitne og psykisk nedbrutt. Vi må være forberedt på å gjøre det vi kan, sier Askeland før avreisen.

Sprøyter og håndsprit

Hjemme hos Askeland og samboeren i Bergen er pakkingen i full gang. Det viktigste blir pakket først: Sprøyter, intravenøst og håndsprit. Begge var forberedt på at det kunne bli aktuelt å reise.

– Samboeren min og jeg var klar over at hvis vi ble bedt om å hjelpe, så var det bare å reise, sier Askeland til TV 2.

KLAR: Bjarte Askeland her hjemme i Bergen, pakket og klar for avreise til Lombardia-regionen i Italia. Foto: Elias Engevik
KLAR: Bjarte Askeland her hjemme i Bergen, pakket og klar for avreise til Lombardia-regionen i Italia. Foto: Elias Engevik

Var korona-smittet

Ekstra spesielt er det at legen, som vanligvis holder til ved Haukeland sykehus, akkurat har blitt frisk etter å ha vært smittet med Covid-19 selv. Han var en av de første som ble smittet i Bergen.

– Jeg er på en måte uheldig, men samtidig kanskje litt heldig. Å bli smittet i Bergen som en av de første, så føler jeg at min sykdom har gjort meg immun, sier Askeland.

Og etter selv å ha nedkjempet sykdommen i egen kropp, føles det ekstra meningsfullt å dra i korona-krigen i Italia.

– Den eneste måten å komme gjennom dette globalt, er å hjelpe hverandre, sier Askeland.