Her tar de kreativt grep i påskekrisen

Joker Ustaoset i Hol kommune strekker seg langt for å holde butikken i drift i påsken.

Ustaoset er en hyttegrend med over 900 hytter, som ligger i nærheten av det populære skistedet Geilo.

Men hytteforbudet vil føre til at Ustaoset vil være nærmest folketom i det som vanligvis er Joker Ustaoset sin høysesong.

Derfor måtte butikken ta grep. Nå skal de kjøre lass med matvarer hjem til hyttefolket fra Bergen og Oslo.

– Kundene våre har tatt initiativ til å få varene kjørt hjem til seg i boligene sine i Bergen og Oslo. Så i dag sender vi to biler med hengere fylt med varer ned til byene, sier butikkmedarbeider ved Joker Ustaoset, Thor Ivar Hallingstad.

– Vi driver på et sted uten fastboende, så det er merkbart. Om vi snakker omsetning så får vi vanligvis inn over 3 millioner kroner i påsken, mens nå snakker vi kanskje rundt 200.000 kroner, sier Hallingstad.

Fortvilet

Innerst i Hardangerfjorden, ligger Eidfjord kommune. I Eidfjord ligger også Coop marked, som vanligvis tjener godt på hyttefolket som bor på Hardangervidda.

– Vi er på en typisk påsketuristplass, da blir påsken veldig viktig. Vi er glad i hyttefolket, fordi de legger igjen mye penger her, forteller daglig leder ved Coop marked i Eidfjord, Elin Hauge.

Hauge forklarer at butikken nå må håpe på at de rundt 900 innbyggerne i Eidfjord, blir i bygda i påsken.

– Regelverket er som det er. Vi vil falle i omsetning, og må bare gjøre det vi kan for lokalbefolkningen. Men vi vil ikke få på langt nær de tallene vi er vant med.

Måtte permittere

I Gausdal kommune i Innlandet, ligger fjellet Skeikampen. Fjellet har blitt en populær destinasjon for norske skientusiaster, som butikken Joker Skeikampen har tjent godt på.

– I år ble det bråstopp for oss, vi går glipp av den beste høytiden i året. Men vi støtter tiltakene som er innført, forteller daglig leder på butikken, Kirsti Nørstegård Seielstad til TV 2.

Hun sier at påsken pleier å utgjøre mellom 15 til 20 prosent av butikkens årsomsetning. Da hytteforbudet ble innført, måtte Nørstegård Seielstad permittere de ansatte og begrense åpningstidene i butikken.

– Flere har sagt at de vil kjøpe gavekort hos oss, så det kan hjelpe på. Vi kan jo også kjøre ut varene, men nede i bygda er det jo tre dagligvarebutikker som gjør det samme.Men jeg håper bygdefolket kommer opp på fjellet, og støtter oss.