Danskene kan sende koronakriminelle utlendinger hjem

Danmark vedtok torsdag en ny hastelov som gir dem rett til å sende utlendinger ut av landet om de begår kriminelle handlinger knyttet til koronaviruset.

HASTELOV: Danmark vedtok torsdag en ny hastelov som gjør at de kan sende utlendinger ut av landet om de begår kriminelle handlinger knyttet til koronaepidemien. Foto: Erik Johansen/NTB Scanpix
HASTELOV: Danmark vedtok torsdag en ny hastelov som gjør at de kan sende utlendinger ut av landet om de begår kriminelle handlinger knyttet til koronaepidemien. Foto: Erik Johansen/NTB Scanpix

Eksempler på det danskene kaller koronakriminalitet er blant annet tyveri av medisinske produkter eller for eksempel salg av falsk håndsprit.

Utvisningen gjelder uansett hvor lenge utlendingene har vært i landet.

– Om en utlending for eksempel selger forfalsket håndsprit for 25.000 kroner ville han normalt bli dømt til to måneders fengsel, men kan nå med de nye reglene bli utvist, eksemplifiserer justisminister Nick Hækkerup.

Loven er den første hasteloven som i Danmark som ikke ble vedtatt enstemmig, da den radikale Enhedlisten ikke stemte for.

Strengere straff

Avstemmingen i Folketinget skulle egentlig omhandle strengere straffer, noe som også ble vedtatt.

Blant annet vil helsepersonell som tar med seg håndsprit eller ansiktsmasker hjem, bli straffet med 1.000 kroner i bot.

Loven omfatter også skjerpede staffer for personer som forsøker å misbruke krisepakken som skal hjelpe virksomheter gjennom epidemien. Der er straffen nå firdoblet.

Straffen er også utvidet til fengsel for aggressiv ordbruk mot politiet, og straffen for ordensforstyrrelse er doblet.

Slår ned med hammer

Ifølge politiet i landet er det registrert en rekke hendelser om kriminalitet knyttet til koronaviruset.

– Man kan trygt si at Folketinget har funnet fram den store hammeren og bruker den overfor dem som jukser og svindler, sier Hækkerup.

Dommerforeningen har kritisert den nye hasteloven for å være overflødig ettersom det allerede er mulig å øke straffen.

Hasteloven utløper automatisk 1. mars neste år.