I SKAVLANSTUIDO PÅ LINK: Milliardær og finansmann Christian Ringnes er en uhelbredelig optimist, men det er mer utfordrende i disse tider, med et tap på 7 milliarder kroner i løpet av noen uker.
I SKAVLANSTUIDO PÅ LINK: Milliardær og finansmann Christian Ringnes er en uhelbredelig optimist, men det er mer utfordrende i disse tider, med et tap på 7 milliarder kroner i løpet av noen uker. Foto: Pillan Thelaus, Skavlan/tv 2

Milliardær Christian Ringnes:

– Kuren kan bli verre enn sykdommen

SKAVLAN (TV 2): Næringslivstoppen Christian Ringnes (66) er selv i risikogruppen, men det er er ikke det smittsomme koronaviruset han frykter mest i tiden som kommer.

Milliardær og finansmann Christian Ringnes sier han er mer bekymret for følgene av koronaviruset enn for selve sykdommen.

– Jeg er redd for at vi kan få det slik at kuren er verre enn sykdommen, og dette kan jeg tillate meg å si siden jeg er i risikogruppen, sier han.

Ringnes, som har tapt syv milliarder kroner de siste ukene, forteller at det å tape så store summer ikke er noe han kjenner på kroppen.

– Men det man kjenner er en engstelse for næringslivet rundt en. Man faller i verdi fordi folk ikke klarer å betale regningene sine. Det gjelder store som små, sier han.

Skrur ned husleieprisene

Ringnes er administrerende direktør i Eiendomsspar AS som er et av Norges ledende eiendomsselskaper. Selskapet leier ut lokaler til små og store bedrifter, blant annet til Petter Stordalen.

– Eiendomsspar har stort sett bare prosentleie uten minimum, så nå betaler ikke Petter Stordalen, Scandic eller de andre noen leie i det hele tatt, sier Ringnes.

Næringslivstoppen mener det er verre for de som betaler enten en minimumsleie eller en fast leie, og som nå har blitt pålagt å stenge og dermed fått stoppet inntektene sine. Dette gjelder blant annet frisører og alle innenfor restaurantbransjen.

– Disse dør nå i hopetall. Det har ikke skjedd enda, men det kommer. Når regningene nå forfaller 1. april og 15. april, har de plutselig ikke penger på kontoene lenger, sier han.

Selv om Ringnes skrur ned husleieprisene mener han det ikke er nok.

– Hvis vi skal skru ned prisene så mye at det virkelig hjelper, da går vi også over ende og det hjelper ingen, sier Ringnes.

Starten av en tsunami

Ringnes tror vi bare er i starten av det som kan komme til å bli en utfordrende tid fremover med mange konkurser.

– Vi er i starten av en tsunami. Vi ser bølgen bygge seg opp et stykke unna, og det er først når alle regninger forfaller, at vi begynner å føle at den kommer. Dette kommer til å bli forferdelig i tiden fremover, sier han, og legger til

– Vi får bare håpe at statlige støtteordninger kommer stort nok og fort nok så det aller verste av konkurser og varig arbeidsledighet kan unngås, sier Ringnes.

Arbeidsledigheten i Norge har mer enn doblet seg siden utbruddet av det smittsomme viruset kom til landet. I utgangen av mars 2020 var det over 400.000 helt eller delvis arbeidsledige i Norge.

Helårsbader og forlovet

Ringnes bor ved sjøen og er en aktiv bader året rundt. Han sammenligner situasjonen landet vårt er oppe i nå som å bade på vinteren blant isflakene og at man ikke kommer opp av vannet igjen.

– Man blir ikke ferdig med isbadet og det er mange ubehagelige situasjoner, sier han.

Milliardæren er forlovet med kjæresten Lotta Birgitta Inger, og bryllupet som skulle bli holdt i oktober er utsatt.

– Men jeg kan forsikre om at det å bo med sin kjære i 14 dager i hjemmekarantene, som vi nettopp har gjort, viser at forholdet er godt og at det er noe å fortsette å være forlovet på, smiler han.

Selv om det er utfordrende tider sier Ringnes at det er viktig å beholde optimismen og at solen absolutt ikke går ned.

– Jeg må da sitere Winston Churchill: If you are going through hell, just keep on walking, sier han.

Se Skavlan på TV 2 lørdag klokka 22:30, eller på TV 2 Sumo.