POPULÆR: Statsminister Erna Solberg (H) har god ryggdekning blant nordmenn når hun tyr til inngripende tiltak for å håndtere viruskrisen i landet.
POPULÆR: Statsminister Erna Solberg (H) har god ryggdekning blant nordmenn når hun tyr til inngripende tiltak for å håndtere viruskrisen i landet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

TV 2-MÅLING:

Solberg har folket i ryggen: – Tror bilder fra andre land viser hvorfor vi gjør dette

Statsminister Erna Solberg og regjeringen har innført de mest inngripende tiltakene i fredstid. Nå gir folket Solberg massiv støtte for krisetiltakene.

Hverdagen er snudd på hodet for mange av oss, men det er svært få som mener tiltakene som er innført, er for strenge.

En fersk måling Kantar har laget for TV 2, viser at hele 80,3 prosent mener de drastiske tiltakene er passende.

Det betyr at regjeringen har massiv støtte i folket til de mange tiltakene som legger sterke begrensninger på adferden vår.

Videre mener 12,3 prosent av de spurte at tiltakene som er innført, er for milde, mens bare 5,3 prosent mener at de er for strenge. 1,5 prosent av de spurte er usikre.

Solberg: – Utrolig sporty

Presentert for meningsmåling til TV 2, forteller statsminister Erna Solberg at hun er takknemlig.

– Jeg er ikke helt sikker på om jeg har hatt slik støtte noen gang, sier Solberg.

Hun tror selv at myndighetene har truffet godt med sin kommunikasjon.

– Det er helt avgjørende at folk både forstår tiltakene og føler at det er riktig. Hvis ikke er det vanskelig å få nordmenn til å følge reglene vi har laget, sier statsminister Erna Solberg.

Hun mener Norge har kommet bedre ut enn andre land fordi vi kom tidlig nok i gang med å innstille folket på viktigheten av å holde avstand.

– Tror du man opplever at dette fungerer?

– Ja, det tror jeg. Så er det alltid noen som kan irritere seg over noen de ser, som gjør ting de ikke burde ha gjort. Det store bildet er likevel at det fungerer, og at folk har tatt dette utrolig sporty, sier hun.

I neste uke skal regjeringen ta nye avgjørelser om hvorvidt tiltakene skal mykes opp eller forsterkes.

– Hva gjør disse tilbakemeldingene med den vurderingen dere skal gjøre om videre tiltak?

– Det kan bli både oppmykninger og strengere tiltak på noen områder. Da er det viktig at vi har støtten bak oss. Akkurat nå er det smittespredning i noen områder av Norge, men veldig god kontroll andre steder. Det viktig at det ikke oppleves altfor inngripende der hvor man føler det er kontroll, sier statsministeren.

Tror skrekkbilder har gitt forståelse

Solberg tror bilder fra andre land har gitt nordmenn forståelse for hvorfor det er nødvendig med tiltak.

– Jeg tror bildene fra andre land viser hvorfor vi gjør dette og forståelse for hvorfor vi har så inngripende tiltak blir større når man ser andre land hvor mange dør og ligger på sykehus. Vårt verste scenerio er at helsevesenet ikke klarer å levere på gode helsetjenester, de som er blitt Covid-19 syke også de som blir syke andre land. Der er ikke vi i dag, vårt helsevesen for dette til, selv om det er noen steder hvor folk virkelig har stått på lenge og begynner å bli slitne.

– Har dere truffet med tiltakene?

– Jeg tror vi skal vente med evalueringer og se hva som er riktig, men vi fikk ned aktiviteten i samfunnet: færre som reiser kollektiv, flere som jobber hjemmested, skoler som er stengte. At noen av tiltakene kunne vært gjort annerledes er jeg åpen for å se, men summen av dette gir nå resultater at vi får håp om å ha kontroll over utviklingen og det er det viktigste, sier Solberg.

Les også: Folket støtter hytteforbudet til regjeringen

Unge vil gå lengst

Tallene fra TV 2-målingen viser at unge i større grad enn eldre mener at tiltakene er for milde.

18 prosent av de spurte under 30 år mener tiltakene er for milde, mens 11,8 prosent av de spurte over 60 år mener tiltakene er for milde.

Det er små forskjeller mellom kjønnene i synet på de omfattende tiltakene.

Det er i størst grad folk som driver som selvstendig næringsdrivende, som mener tiltakene er for strenge.

Velgerne til Frp er mest tilbøyelige til å mene at tiltakene er enten for milde eller for strenge.

Filosofiprofessor: – Opplevde noe av det samme 22. juli

Filosofiprofessor Henrik Syse mener myndighetene har lykkes med å fremstå ærlige og åpne i sin kommunikasjon med folket.

FELLESSKAP: Henrik Syse mener vi ser en fellesskapsånd, som kan sammenliknes med 22. juli.
FELLESSKAP: Henrik Syse mener vi ser en fellesskapsånd, som kan sammenliknes med 22. juli. Foto: Heiko Junge

– Jeg tror noe av det viktigste er at vi klarer å snakke om det på ordentlig vis, at vi klarer å gi tiltak som gir mening, og at vi ikke får panikk, sier Syse til TV 2.

Han mener det norske folk står sammen om tiltakene.

– Vi opplevde nok noe av det samme i kjølvannet av 22. juli. Da var det nok mange som opplevde at kommunikasjonen var god, at statsministeren vår bidro på en god måte og kongen bidro sterkt. Her i Oslo opplevde vi at Fabian Stang håndterte det på en god måte. Det var med på å gi den samme følelsen. Så er det veldig mange ulikheter, men fellesskapsånden er nok noe av den samme.

– Men tror du at den dugnadsånden kan vare i lang tid?

– Jeg håper i hvert fall det. Jeg håper det er en opplevelse av at dette er så dramatisk at vi er nødt til å stå sammen og gjøre en del ting, også håper jeg også at vi kan fortsette å snakke om dette på en rolig og ordentlig måte, sier Syse.

Målingen er laget av Kantar for TV 2 med telefonintervjuer av 980 personer i tidsrommet 25. - 31 april.