KOMBI: Det kan bli mye med på en gang når man skal passe på at barn får underholdning, samtidig som man skal gjøre jobben sin, sier Eivind.
KOMBI: Det kan bli mye med på en gang når man skal passe på at barn får underholdning, samtidig som man skal gjøre jobben sin, sier Eivind. Foto: Privat

Frustrert far håper på skoleåpning:

– Frustrasjon og utfordringer med hjemmekontor og barn

Fredag kommer en ekspertgruppe med forslag om skolen skal åpne igjen. En av de som håper på skoleåpning er familiefar Eivind (36).

Det er ikke bare enkelt å kombinere hjemmekontor med familieliv.

– Det er veldig slitsomt og frustrerende. Man føler at man ikke strekker til på noen områder, halvveis på jobb, halvveis som underholder, lærer og voksen for barna. Det er veldig godt å få lagt barna, det er en liten pustepause, for å si det sånn. Pluss at vi får jobbet uforstyrret, sier Eivind (36), familiefar og salgsmann.

– Vurderer skoleåpning

I et intervju med TV 2 onsdag åpnet kunnskapsminister Guri Melby (V) for flere ulike måter å løse skolefloken.

Blant mulighetene regjeringen vil vurdere er å åpne opp for noen klassetrinn, fordele skoledagen mellom trinn, at klasser fordeles utover flere klasserom, og å prioritere sårbare barn og vurdere hvilke barn som har mest behov for å være på skolen fysisk.

Kunnskapsministeren understreker at regjeringen vil vente på forslag fra en ekspertgruppe fredag før det tas en avgjørelse. Forslaget til ekspertgruppen vil først bli kjent åttende april.

Melby understreker at målet er å åpne skoler og barnehager så raskt som mulig så lenge smittevernhensynet tilsier det, og for mange begynner det å haste.

– Et ordentlig helvete

Eivind og kona Lise er foreldre til to jenter på henholdsvis tre og syv år. Familien er nå inne i sin sin 17. dag hvor de skal kombinere hjemmekontor, læring og aktivisering for de to små.

– Det blir et ordentlig helvete om man ikke får aktivisert ungene. I lengden flyr jo jentene i tottene på hverandre. Det kan bli mye grining og megling, men samtidig leker de også veldig godt sammen. Det er vanlige småsøsken-problemer, men det blir litt mye når man skal gå inne uten sosialisering med andre barn, sier familiefaren.

– Det gikk greit den første uka, for da var det ikke så strengt. Nå får ikke ungene lekt med andre unger, og det tærer på både jobb og hjemmetilværelsen etter hvert, forteller Eivind til TV 2.

Klar for skoleåpning

Selv om tiden med hjemmeundervisning og jobb har gitt dem mange fine familiestunder, er de nå klare for at skolen åpner igjen.

– Vi håper at skolen skal åpne igjen snart. Man hører om folk som er redde for smittefare også, men jeg stoler på at myndighetene ikke åpner uten at det er 100 prosent sikkert. Hvis det viser seg å være en risiko igjen, regner jeg med at de stenger skolen med en gang, forteller Eivind.

– Jeg har troen og og krysser fingrene for at de kan åpne skolen etter påske. Det er det lyset i tunnelen vi klamrer oss til, sier familiefaren.

Turnus på underholdning av barna

For å få løst den krevende situasjonen har de to foreldrene møter hver kveld hvor de avtaler hvordan morgendagen skal løses.

– På jobben har vi begge møter over nett. Kvelden før, avtaler vi når møtene er. Har kona møter klokken elleve, tar jeg barna med ut for å underholde dem når hun har møter. Når jeg har møter, er det hennes tur til å ta seg av underholdning av barna, forklarer familiefaren.

– Effektiviteten er jo ikke særlig god, og det blir 50 prosent på jobb, og 50 prosent som forelder. Man vet man har ubesvarte anrop og e-poster, og blir litt fraværende på begge hold. Det avslører ungene lett, og da blir det fort mer bråk, sier pappaen.

Kan være risikabelt

Professor Martin Rypdal ved Institutt for matematikk og statistikk ved Universitetet i Tromsø (UiT) har laget en modell som regner på effektene av å åpne barnehager og skoler i Tromsø.

I en artikkel i UiT.no advarer han om at det kan være risikabelt å åpne skoler og barnehager i Tromsø uten å ha en god plan først.

Han forteller at noen eksperimenter viser at det å holde skoler og barnehager åpne i 14 dager, kan gi en økt smittespredning. Dette kan ikke reverseres selv om de stenger igjen etter to uker.