PÅSKESOL: Påske og sol i Rauland i Telemark, fra et tidligere år. I år må du holde lenger avstand fra turkameratene dine.
PÅSKESOL: Påske og sol i Rauland i Telemark, fra et tidligere år. I år må du holde lenger avstand fra turkameratene dine. Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

Dette kan du gjøre og ikke gjøre i påsken

De siste ukene er det kommet en rekke råd og bestemmelser som regulerer hverdagen til nordmenn. Er det egentlig lov til å invitere familien på påskemiddag? Og hva med å ta legge ut på en skitur?

De siste ukene er det kommet stadig flere tiltak og anbefalinger fra myndighetene om hvordan vi skal oppføre oss for å hindre smitte av koronaviruset.

Det har nok ført til at flere av oss har spørsmål om hva vi egentlig kan gjøre.

TV 2 har derfor samlet noen overordnede problemstillinger mange kan komme over inn mot påsken.

Hytteforbud

Det er nedlagt forbud mot overnatte på fritidseiendommer utenfor din egen kommune.

Du kan derfor ikke dra på hytta, med mindre den ligger i din egen hjemkommune. Fordi dette er et klart forbud, kan du bli straffet med bøter eller fengsel etter smittevernloven om du gjør det.

Dagsturer er derimot lov, men mange kommuner har oppfordret til at folk ikke tar unødvendige turer til kommunene deres.

Samtidig oppfordres det til at folk ikke reiser unødvendig i det hele tatt, og at man også er forsiktig med bruk av kollektivtransport.

Kollektivtransporten går, men her har regjeringen vært klare på at dette er viktig for at ikke samfunnet stopper opp og for at de med sammfunnskritiske jobber skal komme seg på jobb.

Det kan derfor være lurt å tenke seg om to ganger før man legger ut på en dagstur.

Helseminister Bent Høie (H) sier det er fortsatt lov å ta med soveposen ut i skog og mark, bare du tenker deg litt om.

– Det er ikke tiden for den spektakulære toppturen. Men det er ikke forbudt å sove i telt og overnatte ute i naturen. En må unngå unødvendige fritidsreiser, men en kan finne fine overnattingssteder i sitt nærmiljø, sier Høie til NTB.

Skiturer

Når det gjelder skiturer, var statsminister Erna Solberg (H) klar i sin tale under en pressekonferanse hos Norges Røde Kors onsdag:

– Fysisk aktivitet er viktig, så ta gjerne en tur, men gjør det helst i nærmiljøet ditt. Unngå alle unødvendige transport-etapper. Og om du absolutt må ut på skitur, så ta en tur du vet du kan mestre og ta med det utstyret du trenger, sa Solberg.

Røde Kors har valgt å omprioritere ressurssene i påsken. Det betyr blant annet at det vil være mindre beredskapsresursser på fjellet og i hyttekommuner med få innbyggere.

– Responstiden disse stedene vil være lang, så ikke belast hjelpeapparatet unødvendig, ba statsministeren innstendig om.

Ordføreren i Sirdal kommune, Jonny Liland (Ap), har også oppfordret hyttefolket til å ikke komme på dagsturer, for å begrense spredningen av viruset.

Dersom du planlegger en skitur utenfor egne kommune, kan det derfor være lurt å sjekke den enkelte kommunes retningslinjer før du reiser.

Påskemiddagen

Påsken er for mange en tid der familien samles. Kanskje går ikke årets hyttetur som planlagt, men hva med å ta en påskemiddag?

Det kan være en dårlig ide, ifølge Helsedirektoratets anbefalinger.

– Folk som bor sammen, kan omgås som normalt. Men dersom man skal samles flere, bør man holde to meters avstand innendørs. Og man bør ikke være flere enn fem som samles samtidig, sa Bjørn Guldvog, direktør i Helsedirektoratet, under en pressekonferanse tidligere i uken.

Utendørs bør man holde en meters avstand, og heller ikke være flere enn fem personer.

– Begrens besøk så langt det lar seg gjøre, og særlig når det er personer i risikogruppene involvert, oppfordrer helsedirektoratet.

En ordentlig påskemiddag med hele storfamilien kan derfor bli vanskelig å gjennomføre i år.

Besøke familie

På sykehjem og sykehus er det nedlagt besøksforbud. Det er ikke lov å besøke personer her i det hele tatt, men det er laget en åpning for de som er i livets siste fase, som kan ha noe besøk.

Mange kan kanskje ønske å reise for å besøke familie i andre landsdeler og kommuner i påskena. Her har regjeringen vært tydelige på at reiser som ikke er nødvendige, bør droppes.

Justisminister Monica Mæland (H) sa likevel under en pressekonferanse tirsdag, at studenter som vil hjem til foreldrene i påsken, kan gjøre det.

– Dersom alle er friske, kan studenter dra hjem. Reis da på en måte som gjør at det er mulig å holde god avstand til andre, sa Mæland.

Flere kommuner har likevel oppfordret til å ikke gjøre det. Blant annet Sykkylven kommune, der ordføreren onsdag gikk ut med en oppfordring til å ikke komme på besøk.

– De som kommer bor ofte på Østlandet eller Bergen hvor det er påvist smitte. Per i dag er det ikke noen som er registrert smittede, så dette er en måte å dempe muligheten for at noen importer smitte, sier ordfører Odd Jostein Drotninghaug til TV 2.

Ved å gå inn på hjemmesidene til hver enkelt kommune, kan man se hva det oppfordres til rundt om i landet. Kommunene har selv mulighet til å sette inn egne tiltak.

Reiser til utlandet er frarådet av UD, og alle som ankommer Norge fra utlandet må i 14 dagers karantene.

Båt

For mange starter båtsesongen i påsken. Båter pusses, forberedes og settes på vannet.

Er det greit å dra på båttur? Og hva med å ta båten til andre kommuner enn hjemkommunen din?

Det er ikke noe forbud mot dette, og helseminister Bent Høie har vært tydelig på at det ikke er aktuelt å legge ned et nasjonalt båtforbud.

– Men dersom enkelte kommuner sliter med mange båt-turister, kan de selv ta grep, sier han.

Også her kan det altså være et godt tips å sjekke retningslinjene til den enkelte kommunen.

Regjeringen anbefaler på sine nettsider å droppe båtturene helt, selv om det ikke er noe forbud.

«Det ikke forbudt å bruke fritidsbåt utenfor egen kommune, men fritidsreiser frarådes med mindre det er strengt nødvendig. Beredskapssituasjonen til sjøs gjør det også risikabelt å tillate at mange personer overnatter i fritidsbåter. Dersom redningspersonell kommer i kontakt med smittede, må de i karantene. Dette gjør kapasiteten til sjøs sårbar,» skriver de.

Trening

Helsedirektoratet holdt onsdag pressekonferanse om idrett under koronaepidemien. Til stede var idrettspresident Berit Kjøll og helsedirektør Bjørn Guldvog.

Både Kjøll og Guldvog var tydelig på at de forstod at det kan ha vært en usikkerhet i idretts-Norge om hva som er lov eller ikke.

De åpnet da for at man kan drive organisert idrett, men med noen strenge retningslinjer i bunn.

– Når vi er sammen bør vi ikke være mer enn fem personer, og hver og en bør holde en avstand på minst to meter. Avstanden gjelder både innad i gruppen, og til andre personer, sier Guldvog.

Videre anbefales det at det er voksne til stede når barn og unge trener, for å påse at retningslinjene overholdes.

Det oppfordres også til å ikke reise kollektivt til og fra trening, da det generelt anbefales å holde seg unna reiser med kollektivtransport som ikke er høyst nødvendige.

Matinnkjøp

Myndighetene har vært tydelige på at vi har nok mat i Norge, og at det ikke er grunn til hamsring.

Nå står vi ovenfor påske, og mange vil gjøre storinnkjøp før de røde dagene er her.

Butikkjedene går derfor ut med en innstendig oppfordring om å ikke gjøre innkjøpene dagen før. Kristine Aakvaag Arvin, kommunikasjonssjef i Kiwi, er blant dem som oppfordrer til å handle inn så tidlig som mulig.

– Dette er viktig så vi unngår mye mennesker i butikkene samtidig. De fleste butikkene våre har åpent fra tidlig om morgenen til sent om kvelden, og vi oppfordrer alle til å bruke hele åpningstiden og ikke vente til siste liten med å ta påskehandelen, sier hun til TV 2.

Også i butikkene er det viktig å holde avstand, og butikkjedene frykter derfor at smittevernreglene kan bli vanskelige å overholde om for mange kunder kommer til butikkene samtidig.

Generelle råd

Til slutt er det flere generelle råd helsemyndighetene har kommet med, som det er greit å ta utgangspunkt i når du lurer på om du kan gjøre noe eller ikke.

 • God hånd- og hostehygiene, prøv å unngå å ta deg i ansiktet
 • Personer som bor sammen kan omgås normalt.
 • Unngå håndhilsning, samt kyssing og klemming, utenfor hjemmet.
 • Hold avstand til andre, både på jobb, ute og andre steder du oppholder deg.
 • Begrens antall personer du har nær kontakt med, og får besøk av, til noen få av gangen.
 • Friske barn kan være sammen både ute og inne, men i små grupper.
 • Utsette større sammenkomster som ikke er nødvendige. unngå stigmatisering og utestengning.
 • Hvis du får feber eller luftveissymptomer bør du isolere deg hjemme til ett døgn etter at du er frisk.
 • Unngå reiser som ikke er strengt nødvendig, unngå offentlig transport hvis du kan, og andre steder hvor du lett kommer nær andre.

 • Dersom du skal møte noen utenfor din egen husstand, hold to meters avstand innendørs og minst en meters avstand utendørs.

 • Om du har mulighet til å jobbe hjemmefra, oppfordres du til å gjøre dette.