DYREBAR LAST: Smittevernutstyret skal til kommuner, Helse-Nord og sykehus i Norge :
DYREBAR LAST: Smittevernutstyret skal til kommuner, Helse-Nord og sykehus i Norge : Foto: Trond Ørjan Olsen/ DHL

Her ankommer livsviktig utstyr: – Jeg er utrolig lettet

GARDERMOEN/BODØ (TV 2): Denne lasten er verdt flere millioner kroner, og er nå svært etterspurt av kommuner og sykehus landet rundt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Transportflyet fra DHL triller sakte inn foran godsterminalen på Gardermoen. Det er tirsdag ettermiddag, og ombord er det ti kubikk med smittevernutstyr som kommer fra Kina.

Denne lasten er verdt sin vekt i gull.

I Bodø sitter forretningsmannen Stephen Fu og følger nøye med. Han er lettet og glad, for denne transporten har tatt både tid og kostet masse penger.

– Jeg er kjempelettet. Jeg og mine ansatte har jobbet febrilsk med å få dette til. Det har vært et høyt adrenalin-nivå de siste ukene, sier Stephen Fu med et stort smil.

GLAD OG LETTET: Nå er noe av utstyret kommet til Norge, sier Stephen Fu hos Orient Holding FOTO: Andreas Dahlmo
GLAD OG LETTET: Nå er noe av utstyret kommet til Norge, sier Stephen Fu hos Orient Holding FOTO: Andreas Dahlmo

Han er strategi- og forretningsdirektør i firmaet Orient Holding som holder til i Bodø. Han er selv oppvokst i Kina og har i 17 år drevet handel, og kjenner godt til forholdene i gamlelandet.

Utstyret har vært pakket og klart lenge, men det har vært svært vanskelig å få det inn til Norge.

– Det er kaos på fraktsiden, og det er det som har vært den store utfordringen frem til nå, forteller han.

– Samtidig var det fare for at utstyret ville bli beslaglagt i Tyskland, men heldigvis har flere aktører som Bodø kommune, NHO Nordland og ikke minst helseminister Bent Høie og regjeringen fått til en avtale med EU, sier Fu.

Han har 16 ansatte i Kina som nå jobber døgnet rundt, og som reiser til de ulike fabrikkene på befaring for å både kjøpe og kvalitetskontrollere at det er godkjent utstyr som de får tak i.

Forretningsmannen er veldig opptatt av at kvaliteten skal være godkjent.

Aggressive amerikanere

Etterhvert som korona-smitten har spredt seg rundt i verden har også prisene på smittevernutstyr blitt mangedoblet og det er blitt kaotiske tilstander.

– Det er kamp om varepartiene. Vi har måttet betale alt kontakt ettersom amerikanske oppkjøpere er aggressive og møter nå opp på fabrikkene og betaler cash. Derfor måtte vi også organisere oss slik, forteller Stephen Fu.

Mangelen på smittevernutstyr er stor, og da blir det gjerne litt paniske tilstander.

FORDELES RUNDT I NORGE: Smittevernutstyret skal nå til kommuner, Helse Nord og sykehus landet rundt FOTO: Trond Ørjan Olsen/ DHL
FORDELES RUNDT I NORGE: Smittevernutstyret skal nå til kommuner, Helse Nord og sykehus landet rundt FOTO: Trond Ørjan Olsen/ DHL

– Det går faktisk rykter om at amerikanske investorgrupper nå prøver å kjøpe opp kinesiske produsenter av smittevernutstyr. De minste fabrikkene er nok til salgs og i det øyeblikket amerikanere kjøper disse bedriftene, vil den tilgangen stoppes, sier Fu.

– De store kinesiske selskapene har plikt til å levere til staten, og i det øyeblikket koronapandemien blusser opp igjen vil eksporten stoppes umiddelbart. Da vil staten beslaglegge alt av varer hos fabrikkene, fortetter Stephen Fu.

– Ikke overrasket over falske munnbind

Det er nå mange aktører på banen som skal tjene store penger på smittevernutstyr, og prisene er skyhøye.

I går fortalte TV 2 Nyhetene om Oslo universitetssykehus som trolig har fått et parti med masker fra Kina som ikke er godkjent for bruk.

Stephen Fu er ikke overrasket.

– Nei, ikke i det hele tatt. Dessverre er det slik at når prisene blir på dette nivået som vi snakker om nå, så blir det mange useriøse aktører og det florer med tilbud på nett, sier Fu.

– Vi har også fått tilbud om to partier som ikke var godkjent for bruk i Norge, forteller han.

De ansatte i selskapet Orient Holding har nå fått tak i 16 tonn med smittevernutstyr fra fabrikker i Kina. Dette kommer i flere partier til Norge i tiden fremover og vil lette på noe av det enorme behovet i tiden fremover.

Alle skal ha smittevernutstyr

Alt er videresolgt til desperate kommuner og helseforetak. På kontoret i Bodø ringer telefonen hele tiden og det tikker inn med mailer fra personer og firmaer som vil bestille smittevernutstyr.

FØRSTE LEVERING: I tiden fremover vil mer smittevernutstyr komme til Norge fra Kina FOTO: Trond Ørjan Olsen/ DHL
FØRSTE LEVERING: I tiden fremover vil mer smittevernutstyr komme til Norge fra Kina FOTO: Trond Ørjan Olsen/ DHL

– Vi har kun prioritert kommuner, Helse Nord og sykehus. Alle foretak som dyreleger, tannleger og private aktører må vi dessverre bare legge lengre tilbake i køen dessverre, forteller Stephen Fu.

På det frie markedet i Norge ligger nå prisen på et munnbind til nærmere 50 kroner stykket på enkelte nettsteder.

– Da er det grunn til å tro at du blir rik på dette?

– Tja, hvordan skal jeg si dette her. Jeg håper at vi får en god fortjeneste, men vi kjører ikke spekulative markedspriser. Vi kjører kostpriser, forteller Stephen Fu, strategi- og foretningsdirektør i Orient Holding.