NÆRMER SEG RUSSETID: Landstreffet i Stavanger har avlyst arrangementet sitt.
NÆRMER SEG RUSSETID: Landstreffet i Stavanger har avlyst arrangementet sitt. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Russen raser mot landstreffet i stavanger:

– Det er skittent

OSLO / STAVANGER (TV 2): Russen får støtte av Forbrukerrådet og har hyret inn advokat for å få tilbake pengene sine fra Landstreffet i Stavanger. Arrangøren sier de ikke har mulighet til å betale tilbake billett-pengene.

Russetiden for dem som er russ i 2020 blir ikke helt som de hadde tenkt.

Over hele landet er russetreff avlyst, og sist uke ble også Landstreffet i Stavanger avlyst på grunn av koronaepidemien.

De fleste russetreff har gitt russen valget mellom refusjon eller billetter til andre arrangementer. Men Landstreffet i Stavanger har kun gitt tilbud om billetter til andre arrangementer.

– Skittent

Dette reagerer russen sterkt på.

– Nå har de prøvd å utsette russetreffet til neste år og tilbudt billetter til andre arrangementer, men mange russ er misfornøyde. Vi forstår den økonomiske situasjonen er kjedelig, men måten dette blir lagt fram uten tilbud om refusjon er skittent, sier Silje Tollefsen, pressesjef for russens hovedstyre.

Tollefsen understreker at man ikke har noen garantier for at arrangementene de kan få billetter til faktisk vil finne sted, og at de ikke anser tilbudet som tilstrekkelig.

Russens hovedstyre ber dem som ønsker refusjon, om å sende epost til Landstreffet i Stavanger for å kreve dette.

– Husk at all handling teller, sier Tollefsen.

– Ubehagelig

SKUFFET: Julie Vatnamo Hustad fra Sandnes er russ i år, og skulle egentlig på landstreffet i Stavanger. Foto: Privat
SKUFFET: Julie Vatnamo Hustad fra Sandnes er russ i år, og skulle egentlig på landstreffet i Stavanger. Foto: Privat

Julie Vatnamo Hustad fra Sandnes er russ i år, og skulle på russetreffet.

Hun er blant dem som nå vil ha pengene tilbake.

– Jeg opplever saken som ubehagelig. Jeg synes det riktige ville være å gi oss pengene tilbake, sier hun.

Russen er blitt tilbud billetter til Palmesus, Elvestivalen, BackTogether 2021 eller billetter til Kongeparken. Billettene til Palmesus ble revet vekk med en gang, og er ikke lenger tilgjengelig.

– Jeg hadde allerede billetter til Palmesus-festivalen, og jeg skal i militær tjeneste fra august, så jeg får ikke deltatt på de andre arrangementene, sier hun.

Massesøksmål

Over 1100 russ har nå meldt seg på et massesøksmål for å få tilbake pengene, og de har hyret inn en advokat Svein Kjetil Lode Svendsen fra advokatfirmaet Elden for å få juridisk bistand.

– Vi har det siste døgnet blitt kontaktet av over 1000 russ som mener kompensasjonen de er blitt tilbudt ikke er bra nok. Vi skal nå jobbe for at russen får tilbake pengene for et arrangement de har betalt for, men som de ikke får deltatt på, sier han til TV 2.

ADVOKAT: Svein Kjetil Lode Svendsen hjelper russen som ønsker pengene sine tilbake. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2
ADVOKAT: Svein Kjetil Lode Svendsen hjelper russen som ønsker pengene sine tilbake. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2

Han sier at dersom arrangørene ikke går med på å betale dette, tar de saken til retten.

– Da får retten avgjøre dette. Jeg forstår arrangørenes økonomiske situasjon er uheldig, men det kan ikke være opp til hver enkelt russ å betale for deres situasjon, sier han.

– Skal ha pengene tilbake

Forbrukerrådet mener russen har retten på sin side i denne saken.

– I noen tilfeller tilbyr arrangøren at arrangementet flyttes, eller at man kompenseres med billetter til andre arrangementer. For en del kan dette være et fullgodt alternativ. Russearrangement er imidlertid spesielle. Et arrangement neste år vil ikke være det samme for gruppen som egentlig er russ i år, sier direktør i Forbrukerrådet, Inger Lise Blyverket, til TV 2.

Hun understreker at forbrukerrettigheter skal respekteres, selv om samfunnet er i en spesiell situasjon.

– Hvis ingen av tilbudene er aktuelle, så har russen etter vårt syn krav på refusjon billetten for landstreffet. Avtalevilkår som fratar forbrukere retten på refusjon når selger ikke yter sin del fremstår som urimelige for oss. Dette forsterkes ytterligere at vi her snakker om unge forbrukere, sier hun.

Forbrukerrådet har mottatt en lange rekke klager fra misfornøyde russ, og jobber derfor med saken.

Frykter konkurs

Pressekontakt i Lund gruppen, Aasmund Lund, sier til TV 2 at de ikke har mulighet til å betale pengene tilbake til russen.

– Likviditeten er prekær. Vi har fire driftsavdelinger som er nede på ubestemt tid. Åpningen av Kongeparken er utsatt, Lunds Tivoli skulle åpnet nå – og over 100 personer er permittert, sier Lund, som understreker at det er fysisk umulig for dem å betale tilbake billett-pengene til russen.

Han sier også at de har laget et nytt arrangement for russen til neste år, som vil bli mye av det samme som de skulle fått i år, og at de derfor mener de har gitt russen et godt tilbud.

Samtidig håper han de blir omfattet av de nye tiltakene Kulturdepartementet skal legge fram fredag.

– Hvis vi hadde hatt mulighet hadde vi tilbakebetalt hver eneste krone. Nå håper vi å komme med i pakken som skal legges frem av Kulturdepartementet. Dersom vi blir en del av den, vil de midlene gå uavkortet til russen. Vi er veldig spente på hva som kommer på fredag, sier Lund.

– Hva tenker du om at dere nå får et søksmål rettet mot dere?

– Det er sånn det er. Vi har stor forståelse for russen som ønsker å få pengene sine. Men det er pandemi og vi har ingen omsetning. Selv om vi har stengt, så skal invest betales, strøm og husleie, sier han.