Russisk politi patruljerer Den røde plass på jakt etter karantenebrytere.
Russisk politi patruljerer Den røde plass på jakt etter karantenebrytere. Foto: NTB/Scanpix/TASS

Koronafrykten er kommet til Russland

Eksplosiv økning i antall smittede. Det russiske parlamentet åpner for å innføre unntakstilstand i hele landet.

Mens koronaviruset spredte seg med rekordfart i både Europa, USA og Asia, hadde Vladimir Putin tilsynelatende alt under kontroll.

Inntil de siste få dagene hadde Russland bare registrert noen få, spredte tilfeller.

Så vellykket var tilsynelatende smittevernarbeidet, at Putin forrige uke sendte smitteverneksperter, respiratorer og annen medisinsk hjelp til Italia.

Nå kan det se ut som om Russland snart vil komme til å trenge utstyret selv.

Voldsom økning

Denne uken har nemlig alt endret seg.

Bare siste døgn har det vært en økning i antall smittede på nesten 30 prosent.

Enkelte eksperter tror dette har sammenheng med at testrutinene er blitt lagt om.

Tidligere ble hvert mistenkt tilfelle testet flere ganger for å verifisere resultatene. Prøvene måtte undersøkes ved et spesiallaboratorium i Sibir før de ble ansett som bekreftet.

Fra nå av skal det holde med én test.

Samtidig viser offisiell statistikk at mørketallene kan være store. I Moskva var det for eksempel i januar en 39 prosent økning i tilfellene av lungebetennelse.

Lederen for den uavhengige fagforeningen Legealliansen, Anastasia Vasiljeva mener helsemyndighetene systematisk og med vilje har feildiagnostisert koronapasienter for å skjønnmale virkeligheten.

– Den første koronapasienten som døde i Russland, døde offisielt av blodpropp. For strengt tatt er det ingen som dør av selve koronaviruset. De dør av komplikasjonene. På den måten kan de manipulere opplysningene som kommer ut, sier Vasiljeva til TV-kanalen CNN.

Kode for å kaste søpla

Antall smittede kan dermed være langt høyere enn de offisielle tallene viser, noe som også gjenspeiles i de ekstreme tiltakene som nå settes i verk for å hindre ytterligere spredning.

De over 13 millioner innbyggerne i Europas største by, Moskva, ble i går satt under strengt portforbud. Og nå strammes hjemmekaranten ytterligere til.

Ifølge avisen Kommersant, vil Moskva kommune nå at folk søker digitalt om tillatelse for enhver bevegelse utenfor hjemmet. Til og med hvis de skal ut for å kaste søpla eller gå tur med hunden.

Hvis kommunen godkjenner søknaden, får man tilsendt en QR-kode som kan fremvises til politiet. Uten denne risikerer man bot på opptil én gjennomsnittlig årslønn hvis man smitter andre med viruset.

Nasjonalt gjelder foreløpig ikke slike regler, men i dag hastegodkjente den russiske nasjonalforsamlingen en lov som åpner for at det innføres unntakstilstand i hele landet.

Total overvåkning

Russland er allerede et gjennomovervåket samfunn.

Datasystemet SORM, som ifølge forfatteren Andrej Soldatov ble satt i drift allerede i 2013, er koplet opp mot alle overvåkningskameraene i landet. Og i det siste har antallet kameraer på offentlige steder økt til flere hundre tusen.

Bare i Moskva har man satt opp rundt 150 000 kameraer, som igjen er tilknyttet et avansert ansikts-gjenkjenningsprogram.

I løpet av sekunder vil myndighetene dermed vite nøyaktig hvem det er som beveger seg hvor.

Kommersant, skriver tirsdag at dette overvåkningssystemet, sammen med løpende data fra telefonselskapene og kredittkortselskaper vil bli brukt til å avsløre karantenebrytere.

TESTET POSITIVT: Sjefslegen ved RNRMU-sykehuset i Moskva har fått påvist korona. Forrige uke hadde han nærkontakt med president Vladimir Putin. FOTO: NTB Scanpix/Reuters
TESTET POSITIVT: Sjefslegen ved RNRMU-sykehuset i Moskva har fått påvist korona. Forrige uke hadde han nærkontakt med president Vladimir Putin. FOTO: NTB Scanpix/Reuters

Planen til Moskva kommune er nå ifølge avisen å gjøre overvåkningssystemet i stand til automatisk å utstede bøter til folk som beveger seg utendørs uten tillatelse.

Spørsmålet er likevel om tiltakene kommer tidsnok, eller om viruset er ute av kontroll også her.

Tirsdag testet sjefslegen ved sykehuset som behandler flesteparten av Moskvas koronapasienter selv positivt for viruset, ifølge The Moscow Times. Forrige uke ble Denis Protsenko fotografert mens han tok Russlands president Vladimir Putin i hånden.