TILTALT: Rapperen Marcus Kabelo Mosele (27), best kjent som Kamelen, ble pågrepet i februar og har sittet varetektsfengslet siden. Han nekter straffskyld for ran.
TILTALT: Rapperen Marcus Kabelo Mosele (27), best kjent som Kamelen, ble pågrepet i februar og har sittet varetektsfengslet siden. Han nekter straffskyld for ran. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

OMfattende tiltale mot Kamelen:

Skal ha drapstruet og angrepet 56-åring med pepperspray

Ifølge tiltalen var den populære rapperen med på å rane en mann og en kvinne med pepperspray og kniv. Han skal også ha truet en dørvakt og kjørt motorsykkel uten lappen.

Tiltalen, som er tatt ut av statsadvokaten, gjelder totalt seks lovbrudd:

  • Medvirkning til ran
  • To tilfeller av trusler
  • Kjøring uten gyldig førerkort
  • Oppbevaring av pepperspray
  • Oppbevaring av ammunisjon

– Han nekter straffskyld for ranet, sier hans forsvarer, advokat Jørgen Riple, til TV 2.

Drapstrussel og kniv

Ranet som utgjør den mest alvorlige delen av tiltalen, skal ha funnet sted omtrent klokken 22.30 mandag 17. februar i år.

På en adresse i Bergen skal han og flere andre ha sprayet en kvinne og en 56 år gammel mann i ansiktet med pepperspray gjentatte ganger. Videre holdt de opp en kniv og truet til seg en mobiltelefon, tre bankkort og 500 kroner i kontanter, ifølge tiltalen.

I forbindelse med ranet skal Kamelen ha sagt til 56-åringen at «neste gang, så dreper jeg deg».

– Han har gitt en begrenset forklaring til politiet og erkjenner ikke å ha vært på den aktuelle gården. At mobiltelefonen hans har slått inn der, er fordi han var i garasjen til sin svigerfar, som bor i området, sier advokat Riple.

Da Kamelen ble pågrepet utpå kvelden neste dag, fant politiet en boks med pepperspray hjemme hos ham. De fant i tillegg syv patroner han ikke har hatt tillatelse til å eie. Dette har Kamelen erkjent straffskyld for.

Gjentakelsesfare

De to øvrige forholdene skal ha funnet sted tidligere. Politiet mener at han i desember i fjor kjørte motorsykkel i Stavanger uten å ha gyldig førerkort.

– Igjen så registrerer vi at politiet følger min klient med interesse på sosiale medier. Han har lagt ut et bilde på Instagram, også blir det opp til retten å avgjøre hva det bildet beviser, sier Riple.

En drøy måned i forveien, en sen fredag i november, skal rapperen ha blitt kastet ut av et utested i Austevoll.

Da han ble kastet ut, truet han ifølge tiltalen en ansatt med at «gjengen hans ville finne han hjemme», at «alle folkene ville komme og ta ham», og at han ville komme tilbake til utestedet neste uke.

– Det var en fyr som stod og filmet ham da han ikke ønsket det, og det ga klienten min klart uttrykk for. Dette er en mindre alvorlig sak, sier Kamelens forsvarer.

Rapperen har sittet varetektsfengslet siden pågripelsen for omtrent ni uker siden. Politiet og tingretten mener det foreligger gjentakelsesfare – altså at det er sannsynlig at Kamelen begår nye alvorlige lovbrudd dersom han løslates.

– I og med at den forrige voldsdommen hans var en hendelse fra 2014, finner vi det helt uforholdsmessig at han er varetektsfengslet på grunn av gjentakelsesfare, sier Riple.

Dømt fem ganger

Kamelen har også tidligere vært i klammeri med politiet. I 2012 tilstod han et tyveri, før han i 2014 ble dømt for flere voldslovbrudd. Samme år ble han dømt for heleri.

Rapperen ble for alvor kjent da han i 2015 rømte fra luftegården på Bergen politikammer. I løpet av de mange månedene han var på rømmen, opptrådte han på mindre scener, blant annet med den populære låten «Si ingenting».

– Det var jævlig gøy, jeg tror det er derfor de ikke liker meg så godt nå. Jeg pisset jo litt på dem, sa Mosele selv i et intervju med P3 i november.

Det var også under en konsert at Kamelen ble pågrepet, noe du kan se video av her:

I 2016 ble artisten igjen dømt for vold, og så sent som i fjor ble han dømt for narkotika- og dopinglovbrudd.

For to år siden ble Kamelen også pågrepet under en konsert i Kristiansand, fordi det ble utøvd vold mot vakter under konserten. Politiet mente at artisten motsatte seg deres arbeid ved blant annet å rope «Fuck the police».

Kamelen, på sin side, har i ettertid uttalt at politiet fratok ham hans kunstneriske frihet, og at han slett ikke motsatte seg politiets arbeid.

Populær artist

Som artist har Kamelen blitt svært populær de siste årene. Blant hans mest kjente låter er «Si Ingenting», «Beng Beng Beng» og «Lil Homie». I fjor sommer var 27-åringen en av hovedartistene under Stavernfestivalen.

På Spotify har Kamelen 170.000 månedlige lyttere.

Da Kamelen skulle varetektsfengsles etter pågripelsen i februar, gjorde forsvareren hans et poeng av at han ville bli nødt til å avlyse flere konserter og dermed tape store inntekter.

– Hva tenker han om hans rolle som forbilde oppi dette?

– I og med at han ikke mener å ha vært med på dette angivelige ranet, føler ikke han noe på det. Jeg tror ikke de som liker ham, slutter å like ham fordi han har oppbevart en sprayboks og kanskje kjørt motorsykkel på et lukket område, sier Riple.

Kamelens manager Leo Ajkic har også reagert sterkt på medienes identifisering av artisten. Overfor bransjenettstedet Medier24 kaller han det forskjellsbehandling.

Samme uke som pågripelsen skrev både Bergens Tidende og Dagbladet at et dokumentar-team skal lage film om livet til Kamelen.

– Det er mye som har skjedd i livet mitt som folk ikke vet noe om. Her kan jeg også vise frem andre sider av meg selv – enten jeg leker med nevøen, rir på en hest eller kjører cross. Jeg tenker at filmskaperne skal få være flue på veggen. Det blir gøy, har Kamelen selv sagt til BT om filmen.

Rettssaken er foreløpig ikke berammet for Bergen tingrett.