FORNØYDE: Sylvi Listhaug (FrP) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) på Stortinget i forbindelse med forhandlingene med regjeringen om en tredje krisepakke.
FORNØYDE: Sylvi Listhaug (FrP) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) på Stortinget i forbindelse med forhandlingene med regjeringen om en tredje krisepakke. Foto: Stian Lysberg Solum

Dette er tiltakene i den nye krisepakken

Mer penger til studentene, kontantstøtte til kriserammede bedrifter og milliarder til kommunene. Det er noe av innholdet i den nye krisepakken.

Klokken 02:00 ble det enighet mellom partiene, får TV 2 bekreftet av flere uavhengige kilder.

Avtalen skal presenteres i Stortinget tirsdag morgen.

TV 2 får bekreftet at partiene har blitt enige om en milliard ekstra til ulike veiprosjekter som blir fremskyndet. Blant disse er flere rassiksringsprosjekter.

Regjeringen forplikter seg til å komme med bevilgninger til oppstart av et anlegg for karbonfangst i statsbudsjettet for 2021.

5 milliarder til kommunene

Partiene har forhandlet om hvor forpliktende formuleringene skal være rundt økte bevilgninger til kommunene, og om den reduserte momssatsen skal senkes ytterligere.

Kommunene får fem milliarder ekstra, får TV 2 opplyst. En av milliardene skal gå til fylkeskommunene. Den såkalte lave momssatsen reduseres til seks prosent, ifølge TV 2s kilder. Det er en gladnyhet til kultur- og reiselivsbransjen, og momssatsen skal vare ut oktober.

– Tallene er ikke offentlige ennå, men det var et viktig tiltak å sikre at kommunene får sikret sin daglige drift. Det andre er at man får penger i arbeid, slik at håndverkere, snekkere, rørleggere kan få oppdrag rundt i hele Norge. Det var viktig å gi noen signaler om at kommunene kan sitte igang vedlikehold av prosjekt, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til TV 2 halv ni tirsdag morgen.

I et brev til Stortinget skrev regjeringen mandag formiddag at de ønsker å komme tilbake bevilgningene til kommunene i revidert nasjonalbudsjett i mai. Derimot var det et krav fra opposisjonen at kommunene skal få økte bevilgninger for å dekke ekstrakostnader nå.

Studentene får også mer penger enn hva regjeringen la opp til, får TV 2 opplyst. Ifølge Dagbladet får studentene en millard mer enn regjeringen la opp til. Dette skal ifølge avisen deles ut som stipend.

– Det ligger mange forskjellige tiltak i pakka. Vi har jobbet i tre døgn, og jeg har knapt sovet. Det er ikke noe problem. Vi får trygghet rundt den inntektssikringen for å sikre faste kostnader. Det er den største biten at vi skal hjelpe bedriftene over kneika, sier Vedum.

TRØTT: Trygve Slagsvold Vedum sier han knapt har sovet. Foto: Mads Fremstad/ TV 2
TRØTT: Trygve Slagsvold Vedum sier han knapt har sovet. Foto: Mads Fremstad/ TV 2

Partiene har forhandlet om regjeringens tredje krisepakke, som finansminister Jan Tore Sanner og Erna Solberg presenterte fredag.

Kontantstøtte til bedrifter

Regjeringen får støtte for sin kompensasjonsordning til rammede bedrifter, som skal fungere som en kontaktstøtte. Mandag formiddag fortalte TV 2 at den var kostnadsberegnet til 50 milliarder frem til utløpet av mai, og deretter 20 milliarder hver måned den fortsetter.

Det betyr at for eksempel frisører og andre som mistet støtten over natten får krav på en kontantstøtte. Detaljene er ennå ikke klare, og skal etter det TV 2 får opplyst være klart i proposisjonen som kommer til helgen.

Det er også forhandlet om formuleringer rundt bevilgninger til kollektivtransportselskapene, som lider av tapte billettinntekter.