ENDRER FORSKRIFT: Justis- og beredskapsminister Monica Mæland.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ENDRER FORSKRIFT: Justis- og beredskapsminister Monica Mæland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Vil gjøre det lettere for utenlandske arbeidere å bidra i norsk landbruk

Regjeringen letter på grensekontrollen for å gjøre det enklere for utenlandske sesongarbeidere å bidra i norsk landbruk.

Koronapandemien har ført til inngripende karantenebestemmelser og skjerpet grensekontroll. Det kan gi trøbbel for mange aktører innen norsk landbruk, som avhenger av utenlandske sesongarbeidere.

Nå gjør regjeringen endringer i den vedtatte bortvisningsforskriften.

– Nå gjør vi endringer slik at personer som har arbeidskontrakt på at de skal i jobb i Norge, kan komme til Norge, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) til TV 2.

Må holde hjulene i gang

Hun understreker at karantenereglene fortsatt gjelder de som skal inn i landet på dette grunnlaget, men understreker at landbruket er godt informert om, og forberedt på dette.

– Men vi trenger å holde hjulene i gang. Vi skal ha grønnsaker og vi skal dyrke mat og landbruket er veldig avhengig av sesongarbeidskraft fra andre deler av Europa, sier hun.

Endringen, som er fastsatt mandag, innebærer at EØS-borgere som skal påbegynne et arbeidsforhold i blant annet landbruk, gartneri, skogbruk og matindustri ikke sakl bortvises.

– En liten endring

Med dette mener Mæland at regjeringen gjør tiltaket mer forståelig.

– Hvis du har jobb i Norge kan du komme i dag, men hvis du skal i jobb i Norge, så må vi gjøre en liten endring, sier hun, og fortsetter:

– Her har vi altså behov for sesongarbeidskraft som landbruket har vært avhengig av gjennom mange år og har lang erfaring i å bruke. Men vi må følge karantenereglene som gjelder, og innenfor det regimet mener vi at dette er helt forsvarlig.