OPPRØRT: Stein Lier-Hansen adm. dir. i Norsk Industri.,
OPPRØRT: Stein Lier-Hansen adm. dir. i Norsk Industri., Foto: Terje Bendiksby

drama om lokale karantene-regler:

Pressekonferanse utsatt etter sinne i NHO

Kort tid før pressekonferansen om lokale karanteneregler skulle starte ble den utsatt. NHO nektet å delta på pressekonferansen, og mener regjeringens veileder i realiteten betyr at kommunene kan fortsette som før.

Ifølge TV 2s kilder har Norsk Industri satt ned foten for regjeringens utkast til hvordan de nasjonale karantenereglene skal gjennomføres.

Regjeringen vil i sitt utkast til veileder ikke forby kommunene å ha egne karanteneregler, og avtalen skal ikke være rettslig bindene.

Det ble lagt inn etter at KS, som er kommunenes interesseorganisasjon, la til dette i sitt innspill lørdag, ifølge TV 2s kilder.

En rekke nordnorske kommuner har innført automatisk karantene for folk som har reist sør for Dovre.

Begrunnelsen har vært et behov for å unngå smittespredning, som vil kunne overbelaste helsevesenet lokalt.

Nektet å stille

KS har fått for mye gjennomslag etter NHO sitt syn.

Slik rundskrivet foreligger nå, vil NHO nekte å delta på pressekonferansen.

– Dette er jeg 100 prosent imot. Vi avventer og jobber med dette nå. NHO vil ikke delta på en pressekonferanse om noe vi ikke kan stille oss bak, bekrefter Stein Lier-Hansen til TV 2.

Etter planen skulle regjeringen legge frem veilederen på pressekonferanse klokka 14.

– Det er ikke noe vits å lage en veileder, hvis den ikke er rettslig bindende. Det er Hakkebakkeskogen, sier Lier-Hansen.

Akkurat nå sitter partene i forhandlinger. De som deltar er LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, NHO-leder Ole Erik Almlid, KS-leder Bjørn Arild Gram, næringsminister Iselin Nybø og helseminister Bent Høie.

I tillegg har Lier-Hansen kommet til møte like etter klokken 15.

Utsatt i siste liten

Like etter klokken 14.00 ble det klart at pressekonferansen utsettes. Partene jobber nå med å komme til enighet. Det er foreløpig ikke satt noe nytt tidspunkt for pressekonferansen.

NHO har tidligere vært klare på at de er imot lokale karanteneregler.

– Man legger helt unødige hindringer for arbeidsfolk som er avhengige av å krysse en kommunegrense for å ivareta sitt arbeid og redde sin bedrift. De er nå avstengt fra å gjøre arbeid i én av de viktige bedriftene fordi den ligger i et annet fylke enn der kompetansegruppa har sitt tilholdssted, sa han til NTB for fem dager siden.

– Null logikk

Administrerende direktør i maskinentreprenørenes forbund Julie Brodtkorp skriver i en epost til TV 2 at de stiller seg 100 prosent bak NHO.

– Da har det ingen troverdighet når regjeringen sier vi må spare de arbeidsplassene vi kan. Våre maskinførere jobber på anlegg langt unna folk på hver sin maskin men får ikke komme på jobb. Det er null logikk i dette. Livsverk går til spille og arbeidere blir arbeidsledige kun fordi regjeringen ikke bryter igjennom her. Stoler de ikke på eget helsedirektorat som har sagt at de ikke anbefaler lokale karantener?