MØRKT: Det er svært mørke skyer i horisonten for den norske reiselivsnæringen. – Det er veldig mange som nå står i fare for å miste livsverket sitt, sier leder Astrid Bergmål i Virke Reiseliv.
MØRKT: Det er svært mørke skyer i horisonten for den norske reiselivsnæringen. – Det er veldig mange som nå står i fare for å miste livsverket sitt, sier leder Astrid Bergmål i Virke Reiseliv. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix

– Sommeren ser svært mørk ut

Reiselivsnæringen blør kraftig og fortviler. – Dersom situasjonen vi har nå fortsetter fremover, ser sommeren veldig, veldig mørk ut.

Dette sier leder Astrid Bergmål i Virke Reiseliv.

Fredag la regjeringen frem nye tiltak for å hjelpe bedrifter og næringsdrivende.

Men for reisearrangørene, som er langt hardere rammet enn andre bransjer, er dette bare å utsette konkursen, sier lederen i Virke Reiseliv.

– Det regjeringen kom med i dag er en betalingsutsettelse. For dem som livnærer seg på å hente turister fra utlandet er dette rett og slett bare en utsettelse av konkursen, sier Bergmål.

– Mange er dypt fortvilet

Etter regjeringen la fram den nye tiltaksplanen, strømmet det på med reaksjoner fra mange av de 1300 virksomhetene Virke Reiseliv representerer.

– Vi har fått mange reaksjoner fra svært skuffede reisearrangører. Det er mange som er dypt fortvilet. Det er helt naturlig at det er mye følelser i sving, da det nå er veldig mange som står i fare for å miste livsverket sitt, sier reiselivssjefen.

Bergmål sier at norsk reiseliv er en bransje med små marginer som er helt avhengig av sommersesongen for å overleve.

FNYSER: Leder Astrid Bergmål i Reise Virke mener regjeringens tiltak er en vits.
FNYSER: Leder Astrid Bergmål i Reise Virke mener regjeringens tiltak er en vits. Foto: NTB/ scanpix

– Vi ser nå et ras av avbestillinger og ingen nye bookinger. Dersom situasjonen fortsetter fremover som nå, ser det nå veldig, veldig mørkt ut – spesielt for reisearrangørene som henter turister fra utlandet, sier hun.

Tidenes Norges-ferie?

For deler av norsk reiseliv er allerede 2020-sesongen tapt, mener Bergmål. Men det er deler av næringen som likevel øyner et lite håp.

Men med både koronakrise og kraftig fall i kronekursen er det mange som spår at denne sommeren kan bli tidenes norgesferie.

Kommersiell direktør for Finn reise, Terje Berge, er en av dem som har stor tro på at det vil bli svært populært med norgesferie i år.

– Det er flere faktorer som gjør at jeg tror det. Både på grunn av den usikkerheten koronapandemien skaper i hele verden, men også på grunn av den rekordsvake norske kronen. Den tredje faktoren er alle som er permittert og vil ha lavere inntekter, sier Berge til TV 2.

Men Virke Reiseliv tror ikke at tidenes innenlandsferie er nok til å redde mange reiselivsoperatører.

NORGESFERIE: Kommersiell direktør for Finn reise, Terje Berge, har stor tro på at det vil bli svært populært med norgesferie i år. Foto: NTB/Scanpix
NORGESFERIE: Kommersiell direktør for Finn reise, Terje Berge, har stor tro på at det vil bli svært populært med norgesferie i år. Foto: NTB/Scanpix

– Vi håper at restriksjonene blir slakket litt om mot sommeren, slik at nordmenn kan feriere i eget land.

– For enkelte aktører, som hoteller og opplevelsebedrifter, vil det hjelpe noe. Men jeg tror dessverre ikke det er nok, sier Bergmål.

– En vits

I den fjerde krisepakken som regjeringen kom med fredag, foreslår de å forlenge refunderingsperioden i pakkereiseloven, slik at selskapene slipper å dekke alle avbestillingene med en gang.

KRISEPAKKE: I den siste krisepakken foreslo forbrukerminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) å forlenge refunderingsperioden i pakkereiseloven.
KRISEPAKKE: I den siste krisepakken foreslo forbrukerminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) å forlenge refunderingsperioden i pakkereiseloven. Foto: Lise Åserud/ NTB scanpix

– I tillegg innfører vi en ordning der arrangørene kan tilby kundene en tilgodelapp i stedet for å betale tilbake straks. Det er imidlertid ikke snakk om at kundene skal miste pengene de har betalt, sier forbrukerminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) i en pressemelding fra regjeringen.

– Dette såkalte tiltaket er en vits. Reisearrangørene er fremdeles forpliktet til å tilbakebetale avlyste reiser om kunden ønsker det, sier Bergmål.

I dag kan alle som har kjøpt en pakkereise, få alle pengene sine tilbake innen 14 dager dersom de må avbestille reisen på grunn av ekstraordinære omstendigheter. Denne fristen forskyves nå med 14 dager.

Øyner et håp

Når det er så mange avbestillinger som det er nå på grunn av koronapandemien, blir situasjonen krevende for mange arrangører. Derfor blir fristen nå forlenget. Hvor lenge den skal forlenges, er foreløpig uklart.

Dersom reisearrangøren likevel går konkurs, blir kunden kompensert av Reisegarantifondet, som nå får tilført 100 millioner kroner ekstra av regjeringen.

Virke Reiseliv håper og tror at Stortinget nå tar ansvar og jobber for at reiselivet får den kompensasjonen de trenger. Det som ble lagt fram fredag er ikke nok til å redde norske reisearrangører.

– Stortinget skal jobbe med forlag til ytterligere kompensasjon fram til tirsdag. Vi har et stort håp om at det skjer i og med at de var tydelige i sin innstilling til regjeringen, sier Bergmål.

Reiseråd forlenges trolig

Når det gjelder utenlandsreiser er dagens reiseråd fra Utenriksdepartementet at alle reiser som ikke er strengt nødvendige, frarådes – uansett land.

Dette reiserådet gjelder fram til 14. april.

I løpet av neste uke skal regjeringen vurdere om det skal forlenges, med vurdering som legges fram senest 3. april. Men utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) tror ikke det blir noen forandring.

– Som situasjonen er nå, blir det verre, ikke bedre, sa Eriksen Søreide på regjeringens pressekonferanse torsdag.