VIL TILBAKE: – Det finnes ikke noe jeg ønsker mer, enn å bli kvitt dette korona-viruset og komme i normalt gjenge igjen, sier oljeservice-formannen Jørgen Knudsen (56)
VIL TILBAKE: – Det finnes ikke noe jeg ønsker mer, enn å bli kvitt dette korona-viruset og komme i normalt gjenge igjen, sier oljeservice-formannen Jørgen Knudsen (56) Foto: Ivar Lid Riise / TV 2

Jørgen (56) ble permittert etter 30 år i bransjen:

– Håper jobben min er der når dette er over

Jørgen Knudsen (56) elsket jobben sin, og gjør det fortsatt. Nå er han permittert på ubestemt tid, på grunn av korona-viruset.

Vi treffer 56-åringen i garasjen, der han skrur og mekker på en av sine mest lidenskapelige hobbyer.

– Dette er en Harley Davidson 2002-modell. Det er 1450 kubikk med ren kos! sier Jørgen Knudsen.

Det er bare et par uker siden den erfarne oljeservice-formannen fikk beskjed om at han permitteres fra StS – bedriften i Bergen der han har jobbet i 30 år.

Nå nytter han dagene til å klargjøre motorsykkelen, og drømmer om solskinn og tørre veier.

– Det er godt å ha noe å tukle med, slik at man får tankene over på noe annet enn permitteringer og korona-virus, sier Knudsen.

Har sympati med alle rammede

Han er ikke alene om å få hverdagen snudd på hodet. Oljeservice-selskapet StS i Bergen har drevet godt i flerfoldige år, men som følge av korona-krisen har bedriften blitt nødt til å permittere 425 av 620 ansatte. Det er to tredjedeler av arbeidsstokken.

– Vi mistet en veldig stor del av inntektene over natten, og det satt oss i en situasjon med ekstrem form for endringsledelse. Vi velger å fokusere på de ansatte, for å trygge deres arbeidsplasser, sa administrerende direktør Ingrid Solheim i StS Gruppen da TV 2 intervjuet henne tidligere denne uken.

Hele landet er berørt av korona-krisen. I olje- og gassnæringen har over 16.000 arbeidstakere fått permitteringsvarsel, mens fire tusen er permittert.

Jørgen føler med dem alle.

– Jeg tenker på ungdommer i etableringsfasen, som sitter med nyinnkjøpte hus og gjeld. Regjeringen må komme på banen og hjelpe dem, sier Knudsen.

Saken fortsetter under bildet

TENKER PÅ ANDRE TING: Den erfarne oljeservice-formannen Jørgen Knudsen (56) sier motorsykkelen og vedlikehold får tankene bort fra permitteringer og korona.
TENKER PÅ ANDRE TING: Den erfarne oljeservice-formannen Jørgen Knudsen (56) sier motorsykkelen og vedlikehold får tankene bort fra permitteringer og korona. Foto: Ivar Lid Riise / TV 2

Det største ønsket

Selv håper han instendig at det blir mulig å vende tilbake til jobben når korona-krisen går over.

– Jeg har hatt en trygg jobb i 30 år, og det vil være forferdelig hvis jeg mister den og alle kollegaene mine. Jeg håper jobben er der når alt dette er over, sier han.

Hvor sterkt ønsker du en normal hverdag, nå?

– Det finnes ikke noe jeg ønsker mer enn å bli kvitt dette korona-viruset og komme i normalt gjenge igjen. Det er selvsagt mange sure regndager i rørgatene på Mongstad (oljeanlegg, journ. anm.), men å sitte hjemme og gape er mye verre, sier han.

– Folk er nødt til å ha en jobb

Jørgen monterer ny frontlykt på motorsykkelen mens TV 2 er på besøk i garasjen.

– Det har bare gått en uke, så jeg har ikke merket permisjonslivet på kroppen ennå. Likevel, når man leser og ser nyhetene så er det lett å henge med geipen, sier han, før han lyser opp og legger til:

– Men jeg har tro på at vi skal klare å komme oss gjennom det.

Du er optimist?

– Ja, jeg tror vi i Norge er blant dem som er best stilt for å takle denne krisen. Men regjeringen er nødt til å komme med pakker som kan hjelpe oss, for hvis de ikke gjør det så vil denne krisen koste oss enorme summer. Folk er nødt til å ha en jobb å gå til, sier han.

Forsker: Eldre i privat sektor mer utsatt

De aller fleste som nå er permittert kommer til å komme tilbake i det ordinære arbeidsmarkedet etter korona-krisen, tror seniorforsker Arild Henrik Steen ved Arbeidsforskningsinstituttet ved OsloMet.

For noen vil det imidlertid bli vanskeligere å komme tilbake til i jobb.

– Det er først og fremst de eldre arbeidstakere med lav utdanning, sier Steen.

Det er særlig de over 55 år i privat sektor, som kan bli utsatt når bedriftene nå må omstille seg.

– 500.000 ledige før sommeren

Noen bransjer vil også slite mer enn andre med å komme seg på fote igjen, selv etter den akutte krisen er over, spår samfunnsøkonom Leo Grünfeld.

– Jeg ser for meg at det er de næringene som er eksportrettet, fordi landene der ute ikke har de samme ressursene som oss, som kan få sving på økonomien igjen.

Det betyr at eksportmarkedene kommer til å bli mye svakere, og da er det noen næringer som får mer trøbbel enn andre.

– Det er de som retter seg mot olje og gass, det er shipping, det er reiseliv, det er en hel del prosessindustri bedrifter og teknologibedrifter, som kommer til å slite.

Saken fortsetter under bildet

LANGVARIG KRISE: Samfunnsøkonom Leo Grünfeld, tegner et dystert bilde av de langvarige virkningene av korona-krisen.
LANGVARIG KRISE: Samfunnsøkonom Leo Grünfeld, tegner et dystert bilde av de langvarige virkningene av korona-krisen. Foto: Ole Berg-rusten

Grünfeld er partner i Menon, som er et av Norges fremste på samfunnsøkonomiske analyser. Han tror at Norge vil merke ringvirkningene av krisen i flere år framover, og at det fram mot sommeren vil bli registrert dramatiske ledighetstall.

– Vi skal ikke se bort fra at vi får effekter som gir over 500.000 arbeidsledige før sommeren, sier Grünfeld.

Siden torsdag 12. mars har det allerede kommet inn over 300.000 søknader om dagpenger til Nav.