Krekar er ikke lenger i Norge

Den kurdiske islamisten Mulla Krekar er utlevert til Italia. Hans forsvarer Brynjar Meling raser, og anklager den norske staten for justismord.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norske myndigheter har forsøkt å kvitte seg med Krekar i 18 år. Nå kan det se ut som de omsider har lykkes.

Den 13. mars ble det besluttet at Mulla Krekar skulle utleveres til Italia, da hans klage til justisdepartmentet ble avvist.

Men Italia er kraftig rammet av korona-pandemien, noe som har ført til at utleveringen har blitt forsinket.

Torsdag opplyser justisminister Monica Mæland på en pressekonferanse torsdag at Krekar allerede er i Italia.

– Vi har effektuert det vedtaket som ble behandlet av kongen i statsråd, sier Mæland til TV 2.

– Vi har fått forsikringer på at han vil bli godt ivaretatt, sier Mæland.

I risikogruppen

Mulla Krekars advokat Brynjar Meling opplyser at Krekar i dag ble hentet ut av Oslo fengsel.

– Jeg fikk en e-post fra den italienske advokaten som opplyste at Mulla Krekar hadde landet i Italia. Det var slik jeg fikk vite om det. Han fikk ikke sagt far vel til sin familie, sier Krekars advokat Brynjar Meling.

Krekar sitter nå fengslet i fengselet Rebbibia, i hovedstaden Roma. Tidligere denne måneden var dette fengselet ett av flere fengsler der det oppsto opptøyer, etter at myndighetene innførte virustiltak med begrensning på kontakt med familiemedlemmer, ifølge nyhetsbyrået AP.

Meling trekker frem at det senest onsdag ble anført i Oslo tingrett at det var knyttet usikkerhet til om det er forsvarlig å sende Krekar til Italia, landet i Europa som er hardest rammet av korona-pandemien, fordi han er i den såkalte risikogruppen.

FORSVARER: Brynjar Meling har vært Krekars forsvarer i 18 år. Foto: Gunnar Ringen Johansen
FORSVARER: Brynjar Meling har vært Krekars forsvarer i 18 år. Foto: Gunnar Ringen Johansen

Det får Meling til å rase mot norske myndigheter.

– Han har både diabetes og høyt blodtrykk, i tillegg til alderen. Vi har anført dette overfor regjeringen og departementet og bedt om utsettelse. Et anstendig regjeringsapparat ville selsvagt gitt det, men det har vi ikke i Norge, sier Meling.

– Justismord

Han sier han vet hvor hans klient befinner seg, og at han vil bistå ham i den videre rettsprosessen. Nå ber han norske myndigheter om å skamme seg.

– Dette er en skammens dag for Politiets sikekrhetstjeneste (PST), for riksadvokaten, domstolen, staten og regjeringen. Det er slik man lager et justismord, tordner Meling.

Om et nå skjer noe med Mulla Krekar varsler Meling at han skal sørge for at de som nå har sendt ham ut skal stå til ansvar.

– Hvis det skjer Mulla Krekar noe, så skal de som er ansvarlige stilles rettslig til ansvar for de handlingene de har begått, sier Meling.

Mæland sier under pressekonferansen at hun ikke vil kommentere omstendighetene rundt hva som skjedde da Krekar ble hentet og utlevert, men sier at hun er uenig med Meling. Hun sier de ventet til det var mulig og forsvarlig å utlevere Krekar.

– Det er politiet i Norge og Italia som har håndtert det praktiske rundt utleveringen, jeg kommenterer ikke det ytterligere, sier Mæland.

– En gledens dag

Justispolitisk talsperson i Frp, Per Willy Amundsen har selv vært justisminister mens Krekar har oppholdt seg i Norge, tross utviselsesvedtak. Nå er han lykkelig for at Krekar er ute av landet.

– Det er en gledens dag, en lettelse og en seier for rettsstaten. Endelig er dette over. Endelig er det satt et punktum. Dette har vært en årelang politisk og juridisk farse som rettsstaten nå endelig har satt punktum for, sier Amundsen.

– Så er det et lyspunkt å se at samfunnet, midt i det som er en nasjonal krise, også er i stand til å håndtere andre viktige saker.

Og det var flere Frpere som var i godt humør etter nyheten torsdag. De to tidligere justisministrene Sylvi Listhaug og Jøran Kallmyr feiret med kake der det sto «GOD TUR, KREKAR» på Stortinget.

Begge to er åpne om at de gjerne skulle sett at det var en justitminister fra Frp som sendte ut Krekar.

– Det er bittert å ikke får være med på, men vi er glade likevel, sa Listhaug.

Likevel hevder Kallmyr at de var fullstendig klare over at Krekar ville bli sendt ut av landet da de tidligere i år valgte å tre ut av regjering.

– Vi visste at han ville bli sendt ut da vi gikk ut av regjering, og vi er glade for at Monica Mæland ikke har satt en stopper for det, sa Kallmyr.

GOD TUR, KREKAR: Frp har hatt syv justisministre som ikke har klart å bli kvitt Mulla Krekar. I dag feiret to av dem, Sylvi Listhaug og Jøran Kallmyr, med kake. Foto: Kjetil Løset
GOD TUR, KREKAR: Frp har hatt syv justisministre som ikke har klart å bli kvitt Mulla Krekar. I dag feiret to av dem, Sylvi Listhaug og Jøran Kallmyr, med kake. Foto: Kjetil Løset

Justispolitisk talsperson i Ap, Lene Vågslid, mener at den lange prosessen viser hvor kompliser Krekar-saken har vært for norske myndigheter.

– At utsendelsen nå er gjennomført er jeg glad for. Folk bør merke seg at denne saken aldri var en quick fix slik FrP påsto før de kom i regjering, skriver hun i en SMS til VG.

Forsøkt utlevert i 18 år

Mulla Krekar har oppholdt seg i Norge i 18 år, og norske myndigheter har hele tiden forsøkt å kaste ham ut av landet, men det har ikke vært mulig å sende ham tilbake til hans hjem i Nord-Irak fordi han risikerer dødsstraff.

Men i fjor sommer ble den kurdiske islamisten dømt til tolv års fengsel i Italia for terrorplanlegging.

Krekar har anket dommen, og det vil være en ankesak i Italia.

Likevel kommer utleveringen noe overraskende. Krekars siste fengslingsforlengelse var onsdag, og i fengslingskjennelsen fra Oslo tingrett sto det at en utleveringsdato ikke var fastsatt.

«Situasjonen i Italia med koronaviruset har gjort at dato for utlevering ennå ikke er avtalt. PST er i dialog med Italia om dette og utlevering vil skje så snart det er tilrådelig for begge parter. Korona-pandemien utgjør en særskilt situasjon, som påvirker hele Europa, som også er grunnen til at siktede ennå ikke har blitt utlevert. Denne ventes imidlertid å være midlertidig, og ytterligere fengsling i påvente av bedring i pandemien er ikke uforholdsmessig».

I risikogruppen

Det påpekes videre i kjennelsen at Krekar er i risikogruppen som kan bli alvorlig syk av Covid-19. Oslo tingrett la i onsdagens kjennelse til grunn at påtalemyndigheten og fengselet skulle legge til rette for og tar de forholdsregler som er nødvendig for at den kurdiske islamisten ikke skal bli smittet, med risiko for alvorlig sykdom.

Likevel sendes han nå til landet som er desidert hardest rammet av korona-pandemien i Europa.

Om han blir dømt i Italia og soner sin dom, sier justisminister Mæland at det ikke er fritt frem for å komme tilbake til Norge.

– Han har i mange år vært utvist fra Norge i mange år. Om han skal tilbake må han søke på vanlig måte. Jeg kan ikke spekulere i fremtiden.