VIKTIG AT FELLESSKAPET STILLER OPP: Ap-leder Jonas Gahr Støre påpeker at det hviler et stort ansvar på regjeringen når så sterke tiltak iverksettes. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VIKTIG AT FELLESSKAPET STILLER OPP: Ap-leder Jonas Gahr Støre påpeker at det hviler et stort ansvar på regjeringen når så sterke tiltak iverksettes. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Ap stiller seg bak regjeringens tiltak

Arbeiderpartiet stiller seg bak regjeringens videreføring av strenge tiltak for å hindre videre smitte.

– Arbeiderpartiet stiller seg bak målet om å bremse smitten, slik at vi ikke får så mange smittede samtidig at helsevesenet mangler utstyr, senger og respiratorer til dem som blir alvorlig syke, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

– Når regjeringen viderefører tiltakene, legger vi til grunn at den har en god begrunnelse, at ulike hensyn er veid opp mot hverandre, og at det finnes en plan for veien videre, sier han.

Samtidig som han skriver at vi må gjøre det vi kan for dem som står i fare for å dø av dette viruset, understreker Støre at dette er inngripende tiltak som rammer hardt.

– Folk mister jobben, næringslivet lider, og så å si alle møteplasser er stengt, sier Støre.

Trenger sterke statlige virkemidler

– Sårbare barn og ungdom er ekstra utsatt når de mister stabiliteten og tryggheten som de vanligvis har i barnehagen og på skolen.

Støre sier at det for Arbeiderpartiet er viktig at alle som strever og har tøffe dager skal vite at fellesskapet stiller opp.

– Det er nødvendig med kraftig politikk og sterke statlige virkemidler, mener Støre.

Dramatiske konsekvenser

Frp-leder Siv Jensen sier alle nå er opptatt av å ivareta liv og helse.

– Samtidig er vi bekymret for mange av de barna som nå er sårbare i vårt samfunn, sier Jensen til Nyhetskanalen.

– Er det noe ved tiltakene som burde vært gjort annerledes?

– Det er regjeringens vurdering å ta. Jeg legger til grunn at de har gjort grundige vurderinger, men det er helt åpenbart nødvendig raskt å kartlegge de samfunnsøkonomiske konsekvensene for norsk økonomi, for det er ingen tvil om at dette får dramatiske konsekvenser for bedriftene våre, arbeidsplasser og norsk økonomi fremover.

Jensen varsler at Frp er forberedt på å forsterke de nye tiltakene for næringslivet som statsminister Solberg har varslet på fredag.

Må følge rådene som gis

SV-leder Audun Lysbakken sier man må stole på regjeringens og helsemyndighetenes vurdering.

– Vi andre må nå følge de rådene, stå sammen og prøve å oppnå det som er målet her, nemlig at helsevesenet vårt ikke skal bli overveldet, sier Lysbakken.

– Så er det sånn at det er regjeringens ansvar å gjøre en avveining mellom det som er nødvendig for å bekjempe viruset og alle de andre problemene vi nå ser. Når tiltakene forlenges, er det utrolig viktig at det også kommer en enda mer kraftfull krisepolitikk for å berge arbeidsplasser og fordele byrdene rettferdig, fortsetter SV-lederen.

Støtter opp om arbeidet

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum sier hans oppgave nå ikke er å overprøve helsefaglige beslutninger.

– Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet gir råd til regjeringen, og regjeringen er utøvende myndighet. I ettertid skal vi selvfølgelig kontrollere og diskutere, men når det står på så må vi støtte opp under det arbeidet som Høie og våre myndigheter er satt til. Det er stor fare for at vi bommer om vi gjør det ene eller det andre tiltaket om til partipolitikk, sier Vedum.

(©NTB/TV 2)