PÅ UTLÅN: Det var departementsråd Bjørn-Inge Larsen (t.v.) som tilbød Geir Stene-Larsen til utlån som assisterende helsedirektør. Foto: Berit Roald / Scanpix
PÅ UTLÅN: Det var departementsråd Bjørn-Inge Larsen (t.v.) som tilbød Geir Stene-Larsen til utlån som assisterende helsedirektør. Foto: Berit Roald / Scanpix Foto: Berit Roald

Denne helsetoppen førte til at over 60 havnet i karantene

Et ras av helsetopper måtte i karantene på grunn av assisterende helsedirektør Geir Stene-Larsen. Helsedirektør Bjørn Guldvog tror likevel han ville gitt kollegaen karantenefritaket på nytt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Først denne uka opphører karantenen for medarbeiderne i Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI), som nå er spydspissen i krisehåndteringen av den norske koronaepidemien.

50 i karantene fra Helsedirektoratet

Det er registrert hele 50 personer i Helsedirektoratet som fikk karantene fordi de hadde vært i kontakt med assisterende helsedirektør Geir Stene-Larsen, det vil si at de har vært nærmere enn 2 meter i mer enn 15 minutter, opplyser Helsedirektoratet til TV 2.

  • Fra Folkehelseinstituttet var det fire ansatte, deriblant FHI-leder Camilla Stoltenberg.
  • Også fire fra Helsedepartementet havnet i karantene, etter kontakt med Stene-Larsen.
  • Stene-Larsen rakk også å møte ni representanter fra norsk organisasjonsliv. Deriblant NHO-leder Ole Erik Almlid, Spekter-leder Anne-Kari Bratten og Virke-sjef Iver Horneland Kristensen. Åtte av disse ni havnet i karantene.

– Skulle fulgt egne råd

TV 2 er kjent med at flere internt i Helsedirektoratet oppfattet episoden som pinlig og uheldig.

SKYPE-SJEF: Slik har vi blitt vant til å se helsedirektør Bjørn Guldvog gjennom koronakrisen: påkoblet fra Skype. Her sammen med FHI-sjef Camilla Stoltenberg. FOTO:TV 2
SKYPE-SJEF: Slik har vi blitt vant til å se helsedirektør Bjørn Guldvog gjennom koronakrisen: påkoblet fra Skype. Her sammen med FHI-sjef Camilla Stoltenberg. FOTO:TV 2

Forskerforbundets fagforeningsrepresentant i Helsedirektoratet, Terje Totland, er en av dem som nå ser at avgjørelsen om et karantenefritak ikke var bra.

– Sett i ettertid skulle en selvsagt fulgt sine egne smittevernråd. Det handler om signaleffekten dette gir, sier Totland, som jobber som seniorrådgiver i direktoratet.

Han har samtidig respekt for at avgjørelsen om karantenefritaket ble tatt i en svært presset situasjon.

– Stene-Larsen er en kjemperessurs for Helsedirektoratet, og det var viktig å få ham med på laget. Dessverre viste det seg at han var smittet. Sånne feil kommer til å skje når en håndterer en krise, sier Totland.

Også NTLs hovedtillitsvalgt i Folkehelseinstituttet, Marc Gayorfar, ser kritisk på avgjørelsen om å gi Stene-Larsen fritak fra karantenen.

– Jeg skjønner at det er lett å feilvurdere egne symptomer, spesielt for helsepersonell med et tilbakeskuende blikk, men jeg skjønner også at folk kan reagere når de som vedtar rådene kan se ut til å ikke følge dem selv, sier Gayorfar.

– Ville vært en katastrofe

Til tross for at flere titalls helsetopper og samfunnstopper havnet i karantene, vil ikke helsedirektør Bjørn Guldvog uforbeholdent si at avgjørelsen om å gi Stene-Larsen fritak, var en feil.

– For å klargjøre: Ville du gjort det samme igjen?

– Jeg tror kanskje jeg ville gjort det, for risikoen for at nettopp han skulle ha COVID19-viruset ble oppfattet som ekstremt lav, og konsekvensene av at vi ikke skulle klare å gjennomføre disse store endringene rett etter avgjørelsen, var svært store, sier Guldvog til TV 2.

Han drøftet fritaket med både helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og departementsråd Bjørn Inge-Larsen, men står fast på at han tok avgjørelsen selv. Som virksomhetsleder for en kritisk samfunnsfunksjon er dette noe han har myndighet til.

– Dette var en svært vanskelig situasjon. Hadde vi som helsedirektorat ikke maktet å gjennomføre de store vedtakene etter smittevernloven og helseberedskapsloven, ville det vært en katastrofe, sier helsedirektøren.

– God vurderingsevne

Han mener også at Stene-Larsen var frisk da han kom fra Spania.

– På det tidspunktet var heller ikke karantenereglene med tilbakevirkende kraft, iverksatt. Så alle gjeldende regler ble fulgt da han kom tilbake fra Spania, sier Guldvog.

– Hva sier det om Stene-Larsens vurderingsevne at han i mars befant seg i Spania, på et tidspunkt der en skulle tro at de fremste fagfolkene på feltet skulle sett at dette muligens kunne utvikle seg til en krise?

– Jeg tror Geir Stene-Larsen har god vurderingsevne og jeg tror man skal spørre ham om det ønskes et svar om begrunnelsen for denne ferien. Det vet ikke jeg. Men på det tidspunktet han reiste var det nok ikke kjent at det var generell smitte i Spania, og heller ikke da han kom hjem. Spania var heller ikke av de landene som FHI anbefalte karantene fra, sier helsedirektøren.

Flamingofotografering

Stene-Larsen, som til vanlig leder folkehelsearbeidet i Helse- og omsorgsdepartementet, bestemte seg for å dra på ferie 29.februar.

Allerede 25.februar hadde Folkehelseinstituttet bedt helsetjenesten i Norge forberede seg på en alvorlig epidemi.

I en oppdatert risikovurdering skriver FHI at de vurderer at det er høy risiko for at viruset kommer til Norge, men at risikoen for spredning i Norge foreløpig er moderat.

– Hvordan var din vurdering rundt å dra på denne ferien?

– Jeg var ikke kritisk for håndteringen rundt dette som leder av folkehelseavdelingen i helse- og omsorgsdepartementet. Jeg var ikke involvert i den operative delen av krisearbeidet. Det var først og fremst da jeg ble satt inn som assisterende direktør i Helsedirektoratet at det ble klart at det var viktig for meg å være i Norge, sier Stene-Larsen til TV 2.

Søndag 8.mars fortalte departementsråd i Helse- og omsorgsdepartementet Bjørn-Inge Larsen at ekspedisjonssjef Geir Stene-Larsen kunne stilles til disposisjon dersom Helsedirektoratet ønsket det, noe Guldvog takket ja til.

– Hvor var du da du fikk vite at du skulle settes inn som assisterende helsedirektør?

– Da lå jeg i sivet og fotograferte flamingoer. Jeg må si at den beskjeden kom litt overraskende på meg. Det var ingenting som tilsa at jeg skulle inn i den rollen.

– Hvor var du da du fikk vite at COVID-19 ble erklært en «en allmennfarlig smittsom sykdom»?

– Det husker jeg ikke, men det var ikke et spesielt avgjørende øyeblikk. Det eneste er at det utløser noen nye rapporteringskrav, men det endret ikke bildet av alvorlighetsgraden for oss som arbeidet med dette, sier Stene-Larsen.

– Stor krise

Den assisterende helsedirektøren er foreløpig utlånt til Helsedirektoratet helt midlertidig. På grunn av den ekstraordinære situasjonen, og at dette er en midlertidig ordning er det ikke sendt søknad, gjort intervju eller blitt vurdert andre til stillingen slik det ordinært ville ha blitt gjort. Det er heller ikke skrevet kontrakt.

– Her går ting så raskt at kontrakter må skrives i etterkant. Dette er en rent midlertidig ordning, sier helsedirektør Bjørn Guldvog og legger til:

– Begrunnelsen for ordningen er at det trengs et robust og kraftfullt direktørledd for å håndtere en så stor krise. Belastningen på organisasjonen ble så stor over så mange uker, at det ble nødvendig å styrke direktørfunksjonen.