TILTAK: Plakater på togstasjonen i Seoul i Sør-Korea viser hvordan man skal unngå spredning av koronaviruset.
TILTAK: Plakater på togstasjonen i Seoul i Sør-Korea viser hvordan man skal unngå spredning av koronaviruset. Foto: Jung Yeon-je/AFP

Slik fikk Asia kontroll på koronaviruset

Mens korona-pandemien herjer i Europa, har flere asiatiske land fått kontroll på viruset ved hjelp av effektive tiltak.

21. januar registrerte Taiwan sitt første smittetilfelle. Ti dager senere gjorde Italia det samme. To måneder senere er det kun registrert 153 smittetilfeller og to dødsfall i Tawian. Kontrasten til Italia kunne knapt vært tydeligere.

Her krevde koronaviruset 793 menneskeliv lørdag, noe som tok det totale antallet til 4825 – høyest i verden.

Voldsom økning

Mens Italia troner den dystre statistikken, har man også sett en kraftig økning i både tilfeller og dødsfall i flere vestlige land, deriblant Spania, Frankrike, USA og Storbritannia.

Etter å ikke ha foretatt seg noe på flere uker, har den voldsomme økningen fått myndighetene til å ta grep. Tiltak som hjemmeisolasjon, økonomiske krisepakker og stengte bedrifter er en realitet i både Europa og USA.

Spørsmålet flere stiller seg er om disse tiltakene kunne vært innført tidligere.

Handlet tidlig

Koronaviruset ble bekreftet i både Taiwan, Hongkong og Singapore før det nådde Europa. Mens Europa står overfor alvorlige helsemessige og økonomiske utfordringer, har disse asiatiske landene klart å begrense tilfellene. Verken Taiwan, Hongkong eller Singapore har mer enn ti dødsfall knyttet til viruset.

Taiwan innførte smittebegrensende tiltak tidlig. Allerede da Wuhan rapporterte om uvanlig mange pasienter med lungebetennelse desember i fjor, tok landets myndigheter grep.

Taiwan var tidlig ute med å gjennomføre tester. Det har vist seg å være effektivt.
Taiwan var tidlig ute med å gjennomføre tester. Det har vist seg å være effektivt. Foto: Sam Yeh/AFP

Reisende fra Wuhan ble fulgt nøye, og kort tid senere innførte landet tiltak for å begrense sosial kontakt, så vel som smitteoppsporing og økte tester.

– Bortkastet mulighet

I motsetning til Tawian avventet de fleste europeiske land situasjonen. Tikki Pangestu er tidligere forskningsleder i Verdens Helseorganisasjon, og kritiserer vestlige land for ikke å ha handlet tidligere.

– Dette er en bortkastet mulighet for Storbritannia og USA. De hadde to måneder på å handle etter utbruddet i Kina, men satt istedet med oppfatningen av at «Kina er veldig langt unna og ingenting kommer til å skje», sier Pangestu til BBC.

Å håndtere en pandemi raskt og effektivt kan være utfordrende, mener professor Steve Taylor ved University of British Columbia. Han har forsket på hvordan man forholder seg til pandemier.

– Myndighetenes utfordring er å velge når og hvordan man skal håndtere en trussel. Hvis man handler raskt og utbruddet viser seg å ikke være så ille som fryktet, blir myndighetene kritisert for å overreagere. Hvis du velger å se an situasjonen og handler for sakte, blir myndighetene kritisert for å ikke gjøre noe, sier Taylor til The Guardian.

Omfattende testing

Ikke alle asiatiske land stanset utbruddet like effektivt som Taiwan. I Sør-Korea spredte viruset seg voldsomt, og landet hadde på et tidspunkt flest tilfeller i verden etter Kina. Takket være omfattende testing og smitteoppsporing klarte også Sør-Korea å bremse spredningen av viruset.

– Hvordan Sør-Korea økte beredskapen og testet befolkningen var enestående, sier Ooi Eng Eong, professor ved National University of Singapore til BBC.

Helsepersonell gjennomfører temperaturmålinger av reisende på togstasjonel i Seoul.
Helsepersonell gjennomfører temperaturmålinger av reisende på togstasjonel i Seoul. Foto: Ahn Young-joon/AP Photo

Der hvor Sør-Koreas omfattende testing ga resultat, feilet flere vestlige land. I USA fungerte ikke testutstyret som det skulle innledningsvis. Etter flere uker med manglende tilgang, innførte Donald Trump gratis testing for alle landets innbyggere.

Sør-Korea opplevde Mers-utbruddet i 2015 og Sars-viruset i 2003. Flere eksperter tror denne erfaringen utløste den hurtige testingen av koronaviruset.

– Jeg tror vi kan lære av tidligere feil, og Sør-Korea er et godt eksempel på dette. Bare se på hvor mange tester de har gjennomført og hvor raskt de har reagert, sier Ashley Arabasadi, leder i helseorganisasjonen Global Health Security Agenda Consortium.

Overvåkning og fengsel

I Singapore gjennomførte man omfattende smitteoppsporing av over 6000 personer. Ved hjelp av overvåkningsvideoer fant man potensielt smittede, gjennomførte tester og beordret dem til hjemmeisolasjon frem til resultatene var klare. Landet har så langt 153 bekreftede smittetilfeller og to dødsfall.

Dette ble også prioritert i Hongkong, og smitteoppsporingen går tilbake til to dager før en person først viste symptomer på viruset. Myndighetene, som gjentatte ganger har blitt kritisert for menneskerettighetsbrudd, har også innført svært inngripende tiltak for å forsikre at hjemmeisolerte faktisk holder seg hjemme. Ved hjelp av elektroniske armbånd sporer myndighetene personer i karantene.

Ved hjelp av disse blå armbåndene sporer myndighetene i Hongkong personer i karantene.
Ved hjelp av disse blå armbåndene sporer myndighetene i Hongkong personer i karantene. Foto: Anthony Wallace

I Singapore kontaktes personer i karantene flere ganger daglig, og må ha bildebevis for å dokumentere at holder seg hjemme. Brudd på karantenereglene kan straffes med fengsel.

Åpne skoler og utesteder

Å hindre at store folkemasser samler seg er et viktig tiltak i kampen mot spredningen av koronaviruset. Flere land, inkludert Norge, har valgt å stenge skoler, så vel som offentlige arrangementer, restauranter og utesteder.

Skolene i Tawian holder åpne, men har innført nye skolepulter for å begrense spredning av koronaviruset.
Skolene i Tawian holder åpne, men har innført nye skolepulter for å begrense spredning av koronaviruset. Foto: Ann Wang/REUTERS

I Singapore er skolene fremdeles åpne. I Hongkong holder de stengt, men restauranter og utesteder fortsetter som tidligere. Professor Ooi mener at de asiatiske landene kan unngå å innføre like drastiske tiltak som man ser i Europa på grunn av det effektive arbeidet som ble gjort i utbruddets tidlige fase.

– Da europeiske land begynte å reagere var antallet smittede allerede så høyt at det krevde drastiske tiltak, sier professoren.

Ny bølge på vei

De aggressive tiltakene som nå innføres over hele Europa vil forhåpentligvis være effektive i kampen mot koronaviruset. Uavhengig av utfallet, kan europeiske myndigheter gjøre lurt i å se til Asia for veien videre. Til tross for at spredningen er under kontroll, opplever nå en rekke asiatiske land en ny korona-bølge.

I både Kina, Sør-Korea, Taiwan, Singapore og Hongkong rapporteres det om få lokale smittetilfeller, men en rekke nye tilfeller fra personer som ankommer fra andre land. Eksperter er bekymret for at tiltakene mot viruset avsluttes for tidlig.

– Jeg vet ikke om det er mulig å opprettholde så omfattende tiltak lenge nok. Vi kan ikke slappe av før vi har en vaksine, og det kan ta ett og et halvt år. Folk i Hongkong er allerede lei etter to måneder, sier professor Cowling ved regionens universitet.