Italia advarer verden: Se skrekkbildene fra sykehuset

Det finnes ikke et sted i verden hvor flere har mistet livet av koronaviruset enn i Italia. Nå vil de at verden skal forberede seg på det verste.

Over 4000 personer har hittil mistet livet av koronaviruset i Italia. Landet har registrert 627 nye dødsfall siden torsdag.

Det er det største antallet registrerte dødsfall på et døgn siden pandemien begynte.

I regionen Lombardia nord i Italia er ikke situasjonen bedre.

Det var her smitten i landet først begynte. Det er her de fortsatt er verst rammet av koronaviruset.

Lombardia ønsker nå å vise verden hvordan det er å kjempe mot viruset – på et sted hvor dødstallene øker for hver eneste dag som går.

Derfor har journalister og fotografer i Sky News fått tillatelse til å besøke hovedsykehuset Papa Giovanni XXII i den hardt rammede regionen.

Myndighetene i landet vil at hele verden skal se konsekvensene av pandemien. De vil at hele verden skal vite hva de står i så det ikke lenger finnes noen unnskyldning for å ikke forberede seg.

Fulle korridorer

Kun siden torsdag har 381 personer dødd av viruset i Lombardia. Leger, sykepleiere og andre helsearbeidere er avbildet sovende i korridorer, utmattede av det livreddende arbeidet de gjør.

Fra myndighetene har de fått beskjed om at de nå må velge hvem som skal dø, og hvem som skal leve.

ITALIA: På sykehuset er korridorene fulle av pasienter. Foto: Sky News
ITALIA: På sykehuset er korridorene fulle av pasienter. Foto: Sky News

På sykehuset i Lombardia beskriver Sky News-journalisten ansatte som dytter ham vekk for å komme fram. Det er svært hektisk. I korridorene er det fylt med pasienter. På spørsmål om hvilken avdeling de befinner seg i, svarer pressesjef Vanna Toninelli:

– Dette er ikke egentlig en avdeling. Det er et venterom, men vi må bruke all den plassen vi har.

Dør uten behandling

Journalisten beskriver en konstant strøm av pasienter inn til sykehuset. Pasientene som ankommer ser alvorlig syke ut.

Helsepersonalet sliter med å kommunisere med pasientene, som har fått store beholdere av plastikk plassert over ansiktet.

– Jeg har aldri følt meg så stresset i mitt liv. Jeg er en intensivlege, og jeg er ganske vant til intense øyeblikk og valgene man må gjøre. Folk er kritisk syke og dør uten noen behandling. Når du er på dette punktet, innser du at du ikke er nok. Vi er 100 anestesileger, vi gjør vårt beste, men det er kanskje ikke nok, sier lege ved sykehuset Lorenzo Grazioli til Sky News.

– Skremmende å se

Innblikket fra det italienske sykehuset gjør inntrykk på seksjonsoverlege Anne Ma Dyrhol-Riise ved infeksjonsmedisinsk avdeling på Oslo Universitetssykehus (OUS).

– Det er mengden pasienter her som er skremmende å se, sier Dyrhol-Riise.

OUS-kollega Trine Kåsine mener bildene fra Italia viser nettopp hva som skjer om for mange får koronaviruset samtidig. Noe av det som blir krevende er å skille antatt smittede fra de som er påvist smittet av viruset.

– Uavklarte må legges på enerom og isoleres. Det er ressurskrevende, og det er dét de nok ikke har hatt kapasitetet til alle steder i Italia, sier Kåsine, som er seksjonsleder ved avdeling for anestesiologi ved OUS.

Legene håper erfaringene fra Italia kan være en vekker for unge og friske som tenker at viruset er ufarlig for dem. De oppfordrer alle til å bidra med å bremse smittespredningen, slik at helsevesenet ikke blir overbelastet.

Italienske tilstander er de ikke forberedt på.

– Jeg vet ikke om man klarer å forberede seg på det scenarioet de har stått i i Italia, for det høres helt grusomt ut. Det har vært så mange pasienter på så kort tid. Det håper jeg vi unngår her. Jeg håper vi lykkes med å flate ut kurven. Får vi til det, så er vi godt forberedt, sier Kåsine.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook