Høie: – Denne dugnaden kan vare lenge

Helseminister Bent Høie (H) sier regjeringen over helgen vil komme tilbake til hva som skjer med de strenge tiltakene videre. Han forbereder folk på at dette kan bli langvarig.

Helseminister Bent Høie (H) og justisminister Monica Mæland (H) holdt sin daglige pressekonferanse klokken 16 fredag.

Med var også finansminister Jan Tore Sanner (H). Han varslet tidligere fredag at det vil komme ytterligere tiltak for å hjelpe bedrifter som sliter.

– Det er fredag. Sjeldent har kontrastene vært større. Det er fint vær, og vanligvis ville folk vært ute i sola eller dratt på fest. Og selv om dette frister, så vil jeg anbefale å ikke gjøre dette, sier justisminister Monica Mæland, som minner om at vi må holde avstand til folk.

Se hele pressekonferansen øverst i saken.

Hindre smitte

Hun understreker at vår viktigste jobb nå er å hindre smitte av covid-19-viruset.

Mæland sier også at mange nå sliter økonomisk, men mener at de fleste nå er ivaretatt av nye økonomiske ordninger som er innført.

– Vi skal utstede en garanti for at alle får det de har rett på, men Nav har nå enorme mengder søknader, så vi ber om forståelse for at ting kan ta tid, sier hun.

Myndighetene har gått ut med en oppfordring til kommuner om å ikke lage egne innreise-regler.

– Dette er ikke fordi kommunene gjør feil, og situasjonen er forskjellig flere steder. Vi ser dette får negative ringvirkninger, så FHI er derfor klare på at de lokale tiltakene har liten effekt mot smittespredning. Vi må alle holde oss i ro, og ikke reise mer enn nødvendig, sier Mæland.

Mæland oppfordrer de kommunene som har lokale forbud om innreise, opphever dette.

Mæland sier også at det lanseres egne tiltak for arbeidstakere på Svalbard.

– Vi lager en egen stønad for de utenlandske arbeidstakerne i Longyearbyen som blir permittert, som ikke allerede omfattes av noen av våre ordninger, sier Mæland.

Viktig budskap

Bent Høie startet sin del av pressekonferansen med å si at han har et viktig budskap.

– Vi gleder oss alle til vi er ferdige med denne dugnaden, men jeg vet dette er veldig krevende for alle sammen. Jeg vil takke alle sammen for den jobben dere gjør, sier helseminister Høie.

Høie sier at myndighetene i løpet av helgen skal vurdere tiltakene som er innført.

– Over helga vil det bli klart hva som skjer etter 26. mars, om tiltakene blir strammet inn eller skjerpet, og om de da vil vare over påske, sier han.

Han understreker at det kan bli langvarig, og at folk må innstille seg på det.

– Men vi må huske at det kommer en dag da vi kan leve normalt igjen, sier han.

– Svært preget

Jan Tore Sanner sa under pressekonferansen at alle er svært preget av situasjonen.

– Regjeringen står også i en vanskelig situasjon. Vi må ta vanskelige avgjørelser, og å begrense smitten er jobb nummer en. Ikke bare for oss, men for hele verdenssamfunnet, sier han.

Han sier at flere tiltak nå er på plass for å bidra i arbeidsmarkedet.

– Fredag har finansdepartementet publisert nye tall som viser at økonomien får et kraftig tilbakeslag den neste tiden. Dette handler om flere ting. Det handler om at vi må stoppe smitten, og med det begrenser folks mulighet til å dra på kino, dra på bytur og på fotballkamp. Mange venter nå med å gjøre store økonomiske investeringer, både i privatøkonomien og i næringslivet, sier han.

Han understreker at hele verdensøkonomien nå har bremset opp.

– Levedyktige bedrifter må komme seg gjennom krisen, slik at arbeidsplasser ikke går tapt, understreker finansministeren.

Han understreker også at de regjeringen er langt fra ferdige med tiltak.

– Allerede neste uke kommer vi med flere tiltak. Blant annet ser vi på hvordan vi kan ivareta oppstartselskaper, som er viktige for vår vekst, sier han.

Sanner er også tydelig på at han forventer at norske banker bidrar til å lette på folks situasjon, blant annet ved å sette ned renta.

– Norge bank har nå lettet på situasjonen for bankene, med å sette ned styringsrenta, og da forventer jeg at også bankene vil bidra, sier han.

Omfattende tiltak

Det er nå over en uke siden regjeringen innførte de strengeste tiltakene i Norge i fredstid, for å få kontroll på koronasmitten.

Da fikk helsepersonell forbud mot å forlate landet, barnehager, skoler og utdanningsinstitusjoner ble stengt, karantenebestemmelsene utvidet, samt en lang liste andre tiltak.

Lørdag ble tiltakene utvidet, da blant annet landets lufthavner og havner stenges for persontransport til utlandet.

Fredag sist uke la regjeringen fram det først settet med økonomiske tiltak for å bistå næringslivet i den ekstraordinære situasjonen, og denne uken er det lagt fram ytterligere økonomiske tiltak, som særlig hjelper arbeidstakere og studenter.