GODE RÅD: Økonomirådgiver Lene Drange sier det særlig er én ting forbrukerne burde gjøre nå som Norges Bank sin rente er historisk lav.
GODE RÅD: Økonomirådgiver Lene Drange sier det særlig er én ting forbrukerne burde gjøre nå som Norges Bank sin rente er historisk lav. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix / Privat

Historisk rentekutt – dette må du gjøre nå

Styringsrenten har aldri vært så lav som nå. Det kan få stor betydning for din økonomi.

Fredag morgen annonserte Norges Bank at de kutter styringsrenten med hele 0,75 prosentpoeng, ned til 0,25.

Nyheten kom bare en uke etter at sentralbanken kuttet renten fra 1,5 til 1 prosent.

Det betyr at styringsrenten er på et historisk lavt nivå i Norge.

I en pressemelding skriver Norges Bank at situasjonen har forverret seg ytterligere på kort tid.

«Tiltakene for å begrense spredningen av koronaviruset gjør at en rekke virksomheter må stenge eller redusere aktiviteten», står det videre.

Sentralbanksjef Øystein Olsen utelukker ikke ytterligere rentekutt.

Stor betydning

At Norges Bank senker styringsrenten kan ha stor betydning for folks økonomi.

Kort forklart er styringsrenta den renta som bankene får på sine innskudd i Norges Bank. Det å gjøre endringer i styringsrenta er et av de viktigste virkemidlene Norges Bank har for å kontrollere norsk økonomi, og det påvirker også deg direkte.

Spørsmålet er derfor, hva skal forbrukerne gjøre nå?

Økonomisk rådgiver og programleder i «Luksusfellen» på TV 3, Lene Drange, sier til TV 2 at hun tror de fleste bankene vil følge etter Norges Bank og sette ned renten ganske mye.

– Det kommer til å bli vanlig å ha en boligrente på under to prosent, og da får de fleste i gjennomsnitt rundt en tusenlapp mer å rutte med i måneden. Dette kommer også til å smitte over på Lånekassen og studielånet. De som har flytende rente vil derfor betale mindre hver måned, sier Drange.

Økonomirådgiverens sterke anbefaling til nordmenn er at de tar en runde med banken sin i løpet av neste uke. Drange mener det vil være mulig for hver enkelt å presse renten ytterligere ned enn det bankene gjør i utgangspunktet.

– Press ned renten

For mange kan det å spørre bankene om lavere rente være en krevende oppgave. Drange har imidlertid noen gode råd.

– Det første du må tenke er at det ikke er banken som er snill og låner deg millioner av kroner. Det er du som er kunden, og de gjør deg en tjeneste, ikke omvendt, sier hun.

Økonomirådgiveren forstår at folk synes det kan være skummelt, men påpeker at dette er noe bankene er vant til og at du sannsynligvis ikke er alene om å spørre om rentekutt.

– Vær forberedt. Det er bare å spørre, det verste du kan få er et nei, sier Drange.

– Nødvendig

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norsk Eiendomsmeglerforbund sier til TV 2 at rentekuttet fra Norges Bank er nødvendig og viktig, og at det vil være med å lette presset på bedrifter og husholdninger som er veldig utsatt.

Eiendomsbransjen ble nødt til å ta flere grep da de strenge tiltakene ble innført av myndighetene torsdag i forrige uke. I stedet for fellesvisninger, legges det nå opp til privatvisninger i mye større grad.

Til tross for dette sier Geving at det er overraskende mye aktivitet.

– Aktivitetsnivået har gått noe ned etter de voldsomme tiltakene. Vi ble alle tatt på senga over utviklingen i forrige uke, og vi ventet en bråstopp. Men slik har det slett ikke vært, sier han.

– Godt tidspunkt

Er du i en situasjon hvor du vurderer å kjøpe bolig, mener Geving at dette kan være et godt tidspunkt.

– Det er færre som konkurrerer om boligene. Har man sikker inntekt og kjøper for å bo lenge, er det ingen grunn til å advare mot å kjøpe, sier han.

Geving har også gode nyheter til de som må selge bolig i disse tider.

– Foreløpig selges det ganske mange boliger. Mitt inntrykk er at de som selger nå, stort sett får rundt prisantydning. Det foregår ikke brannsalg der ute. Har man behov for å selge, så bør man forsøke på dette, sier han.

Vil påvirke markedet

Selv om situasjonen er noenlunde stabil akkurat nå, sier Geving at det er vanskelig å svare på hvor lenge markedet tåler den ekstreme situasjonen vi befinner oss i.

– Det spesielle nå er at dette skjer globalt, og alle land setter inn tiltak som bremser økonomien kraftig. Hvis boligmarkedet går tregere en periode, vil det i utgangspunktet ikke bety noe på sikt. Det vil kunne hente seg inn når denne perioden er over, sier Geving, og fortsetter:

– Men dersom resultatet av det vi ser nå er massiv arbeidsledighet og inntektsbortfall, vil det kunne påvirke markedet kraftig.