KREVER HANDLING: Ordfører i Kragerø Grunde Wegar Knudsen er en av seks ordførere som krever at reglene for bruk av hytter blir strammet inn umiddelbart.
KREVER HANDLING: Ordfører i Kragerø Grunde Wegar Knudsen er en av seks ordførere som krever at reglene for bruk av hytter blir strammet inn umiddelbart. Foto: Privat

raser mot unntak i hytteforbud:

– Helt meningsløst! Dette gjør bare situasjonen verre

En rekke ordførere i hyttekommuner ber på sine knær til helseministeren: – Lytt til oss som kjenner dette på kroppen.

Torsdag kunngjorde helseminister Bent Høie (H) at det blir noen unntak fra det generelle forbudet mot opphold på hytte utenfor hjemkommunen.

Blant annet for familier hvor ett familiemedlem er bekreftet smittet, men ikke de andre.

Da kan resten av familien være på hytta slik at man unngår at de også blir smittet, mens den som er syk må være hjemme.

– Slår paragrafen ihjel

Dette unntaket får en rekke ordførere til å rase.

– Vi forstår overhodet ikke unntaksregelen. Den er helt meningsløs, sier ordfører i Kragerø Grunde Wegar Knudsen til TV 2.

Han er en av seks ordførere i Grenland som ber på sine knær til helsemyndighetene om å lytte til de som faktisk føler dette på kroppen.

– Den siste setningen i forbudet, om unntaket, slår hele paragrafen ihjel. Vi vet ikke om de som kommer til hyttene er smittet eller bare i familie med noen som er smittet. Vi har heller ikke kapasitet til å sjekke det ut. Det skaper derfor et enormt press på små kommuner med liten kapasitet, sier Knudsen, som er ordfører i en kommune med over 3500 hytter.

De seks ordførerne sier at sannsynligheten er høy for at personer som er tett på andre som er smittet, også selv kan være smittet. Det er nettopp derfor de er i karantene.

Ordførerne i Grenlands-kommunene fortviler over at det er disse personene regjeringen nå lar få dra på hyttene sine.

– Resultatet er at vi sender folk med høy risiko for smitte på hyttene sine, mens de som ikke er i karantene og har lavere sannsynlighet for smitte, skal være hjemme, skriver ordførerne i et brev de fredag oversendte helse- og omsorgsdepartementet.

Vårværet bekymrer

Det vakre vårværet vi har på Østlandet om dagen får ordførerne til å bli enda mer bekymret.

Uttalelse fra ordførerne i Grenland om hytteforbudet:

«Vi er veldig fornøyd med at forbudet mot overnatting i fritidshytter endelig ble vedtatt. Vi ber alle om å forholde seg til dette, noe vi håper og tror vil skje.

Men, vi forstår overhodet ikke unntaksregelen. Den er meningsløs. Den gjør situasjonen enda verre.

Regjeringen åpner for at familiemedlemmer som er i karantene kan dra på hytta, når årsaken til karantenen er at noen andre i familien er bekreftet smitta av coronaviruset. Det gir ingen mening.

Sannsynligheten er jo høy for at personer som er tett på andre som er positivt smitta, også selv kan være smitta. Det er jo nettopp derfor de er i karantene. Det er disse personene nå regjeringen lar få dra på hyttene sine. Resultatet er at vi sender folk med høy risiko for smitte på hyttene sine, mens de som ikke er i karantene og har lavere sannsynlighet for smitte, skal være hjemme.

Dette river bort hele formålet med forbudet.

I tillegg har vi ingen mulighet til å kontrollere og håndheve forbudet, eller oppfølgingen av unntaksregelen.

Vi krever at regjeringen i dag endrer forskriften, slik at ingen får dra på hytta. Vi ber innstendig om at ingen bruker hyttene sine nå.»

Grunde Wegar Knudsen (Kragerø), Tor Peder Lohne (Drangedal), Trond Ballestad (Skien), Robin Kåss (Porsgrunn), Hallgeir Kjeldal (Bamble) og Kjell Abraham Sølverød (Siljan).

– Med det vanvittig flotte været skjønner vi at alle hungrer etter å komme på hyttene sine. Men vi i de små kystkommunene har sett og følt tett på kroppen tidligere hvor mye ressurser redningsaksjoner i skjærgården tar. Jeg tør ikke tenke på hvordan et worst case-scenario vil se ut med et stort smitteutbrudd i hyttefeltene våre, sier ordføreren i Kragerø fortvilet.

De seks ordførerne håper og tror at helseministeren kommer til å lytte til dem.

– Vi har forståelse for at sentrale myndigheter ikke klarer å fange opp alle problemstillinger når de foretar slike hastevedtak. Men vi har en innstendig bønn til helseministeren: Lytt til oss som kjenner dette på kroppen, sier Knudsen.

Krever regelendring

Også generalsekretær Audun Bringsvor i Norsk Hyttelag, som representerer 600.000 hytteeiere, krever regelendring i hytteforbudet før påske.

– Et totalforbud mot å være på hytta er unødvendig inngripende. Vi krever at karantene­forskriften endres, sier Bringsvor.

Norsk Hyttelag er klar på at myndighetene må la hyttekommunene selv få bestemme.

– Det er jo ikke hyttefolket det er mest synd på i denne situasjonen, men hyttelivet er en lang og sterk tradisjon i Norge og mange ser fram til den påskeferien. Dersom det er nødvendig å stenge hyttene vil vi selvsagt holde oss hjemme, men dersom det er unødvendig så bør det være en større nyansering i reglene, sier Bringsvor til TV 2.

Frykter ignorering av forbud

Generalsekretæren er svært positiv til at det kommer regler som hjelper hyttekommuner å håndtere denne krisen.

– Men litt av problemet med forskriften er at når den er så bastant og firkantet, er det større sannsynlighet at folk faktisk ignorer hele forskriften, sier Bringsvor.

Ordlyden i hytteforbudet ble endret torsdag kveld. Nå er det bare forbudt å overnatte i en fritidseiendom som ligger utenfor hjemkommunen.

Det betyr at det ikke er straffbart å besøke fritidseiendommer på dagtid.

Forskriften gjelder fram til 3. april, altså til påskeferien.