SKEPTISK: Torgeir Knag Fylkesnes (SV), her avbildet fra Stortinget er usikker på om denne avtalen er riktig måte å sikre luftfartbransjen på. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
SKEPTISK: Torgeir Knag Fylkesnes (SV), her avbildet fra Stortinget er usikker på om denne avtalen er riktig måte å sikre luftfartbransjen på. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

– Frykter dette er milliarder ut i luften

Torsdag kveld ble seks partier på Stortinget enige om en låneavtale på seks milliarder til flybransjen. – Dette kan være seks milliarder rett ut i luften, sier SVs næringspolitiske talsperson, Torgeir Knag Fylkesnes

Seks partier, Ap, Høyre, FrP, Sp, Venstre og KrF, på Stortinget er enige om en samlet garantiordning på 6 milliarder kroner for flyselskaper med norsk driftstillatelse.

SV valgte å ikke bli med på avtalen i frykt for at pengene forsvinner.

– Vi i SV er skeptiske til denne type avtaler. Vi kan ikke uten videre gi tilskudd til bransjen. Dette er garantier som kan forsvinne like fort som dugg i solen, sier Fylkesnes til TV 2.

Han mener det kan sende feil signaler til andre bransjer.

– SV lurer på hvilke signaler dette gir til andre sektorer. Dette er første bransje som sliter i denne kriseperioden. Vi må huske at det er ikke bare flybransjen som sliter. Da er vi usikre på om slike lånegarantier er rette vei å gå, sier Fylkesnes.

Skeptisk til lånegarantier

Fylkesnes presiserer overfor TV 2 at de ikke er i mot avtalen, men skeptisk til måten det blir gjort.

– Det kan være milliarder som forsvinner ut av vinduet, det vil vi ikke si ja til. Når staten gir penger, så må man stille krav. Vi har ikke vært i mot avtalen, men vi ser ikke rekkevidden, sier Fylkesnes.

MDG: – Viktig å redde infrastruktur, ikke selskapene

MDG var ikke med på avtalen, men vil ta stilling til den når den skal behandles i Stortinget.

– Om MDG støtter hele pakken, vil vi ta stilling til når saken kommer til Stortinget for behandling. Vi er opptatt av å sikre viktig infrastruktur for folk, ikke redde selskapene i seg selv, skriver nasjonal talsperson for Miljøpartiet De Grønne, Une Bastholm, i en sms til TV 2.

Videre synes MDG at det er en balansert avtale for flybransjen.

– Det er klokt av regjeringen å komme fort på banen nå med en garantiordning, i tillegg til de andre tiltakene. Det er ikke sikkert det er nok for alle selskapene til å klare seg, men det virker godt balansert og gir både SAS, Widerøe og Norwegian en reell sjanse, skriver Bastholm videre.