TILTAK: Ordføreren vil gjennomføre drastiske tiltak for å begrense smittespredning.
TILTAK: Ordføreren vil gjennomføre drastiske tiltak for å begrense smittespredning. Foto: TV 2

Vil stenge Lyngsalpene for tilreisende skiturister

Koronafrykt og betydelig skredfare har gjort ordfører Dan Håvard Johnsen skremt. Nå vil han ha ferdselsforbud i Lyngsalpene.

Alpemassivet i Lyngen er en magnet som hver vinter drar tusenvis av skiturister fra hele verden nordover til kommunen.

Trekker skiturister fra hele verden

– Vi har vel en 300-400 fjelltopper som er opp mot 1000 meter. De er kjent verden blant de som ønsker toppturturisme, forteller ordfører Dan Håvard Johnsen til TV 2.

Men stor skredfare i ei koronatid gjør ordføreren redd. Mens skituristene tidligere har vært særdeles velkomne gjester, vil han nå ha et ferdselsforbud i Lyngsalpene.

– Det her er en såpass alvorlig situasjon, at vi som er satt til å håndtere det må bli hørt, sier han.

I Lyngen vet man at snøskred krever stor innsats av både kommunehelsetjenesten, lokale nødetater og frivillige redningskorps. For alle handler det om å berge liv.

Nå er både skredfaren og smittefaren betydelig, og et snøskred utløst av turister kan dermed true liv og helse til kommunens egne innbyggere. Det er regionlensmann Ole Johan Skogmo i Nord-Troms enig i.

Politiet stiller seg bak

– Det er akkurat den risikoen vi ønsker at man som en del av den felles dugnaden skal redusere. På fjellet, på vegen eller på sjøen, sier han.

Et alternativ til ferdselsforbud kan være å nekte skiturister og andre tilreisende bosatt utenfor kommunen adgang til fjellene i Lyngen.

– Det er veldig enkelt å isolere Lyngen for turister. Vi har en fergeforbindelse som er helt sentral fra Tromsø. Hvis vi gjør tiltak på ferga, så har vi egentlig løst problemet, sier ordfører Johnsen.

Samtidig vil dette ifølge regionlensmann Skogmo gi politiet anledning til å bøtelegge de nå uønskede skituristene, på samme måte som hytteeiere som nekter å forlate hytter i kommunen de ikke er bosatt i, kan bøtelegges.

– Jeg tenker de fleste vil tenke seg godt om det er verdt 15-20 000 i bot for det de har tenkt å gjøre, sier han.