BORGERLIG SIDE: Statsminister Erna Solbergs statssekretær Rune Alstadsæther deltok på møtet. Til venstre arrangør Kristin Clemet.
BORGERLIG SIDE: Statsminister Erna Solbergs statssekretær Rune Alstadsæther deltok på møtet. Til venstre arrangør Kristin Clemet. Foto: Terje Pedersen

Frykter korona-smitte på borgerlig side etter lukket «Jeppe-møte»

Etter at to politikere som deltok på det borgerlige «Jeppe-møtet» ble korona-smittet, slo Civita-sjef Kristin Clemet alarm. Nå bekrefter flere at de er syke.

Forrige tirsdag arrangerte den liberale og høyreorienterte tankesmien Civita et såkalt «Jeppe-møte».

Kristin Clemet, tidligere statsråd for Høyre og nå daglig leder i Civita, har siden 2005 arrangert lukkede møter for politikere fra alle de fire ikke-sosialistiske partiene.

TV 2 får bekreftet av flere kilder som var til stede at flere rådgivere og politikere fra de borgerlige partiene på Stortinget var på arrangementet. I tillegg deltok noen fra regjeringsapparatet.

Rundt 40-50 personer skal ha vært på puben «Dubliner» i Oslo sentrum, ifølge TV 2s opplysninger.

Blant annet deltok Rune Alstadsæter, som er statssekretær ved Statsministerens kontor og Kjell Ingolf Ropstads statssekretær i Barne- og familiedepartementet, Julian Farner-Calvert.

De to statssekretærene holdt et innlegg om den politiske situasjonen i landet, bare to dager før sjefene deres valgte å stenge ned alle landets skoler og barnehager.

Farner-Calvert sier til TV 2 at han nå er i selvpålagt karantene, men har ikke symptomer.

KrFs generalsekretær Geir Morten Nilsen var også til stede.

– Jeg jobber hjemmefra, men er usikker på om jeg er smittet. Følger helsen tett nå, skriver Nilsen i en tekstmelding til TV 2.

Clemet: Enkelte som var på møtet, har følt seg syke etterpå

TV 2 har fått tak i en e-post fra Kristin Clemet, som er daglig leder ved Civita, til de som deltok på møtet.

«Jeppemøtet og corona», heter det i e-posten som ble sendt onsdag ettermiddag.

CIVITA-SJEF: Kristin Clemet er daglig leder i Civita.
CIVITA-SJEF: Kristin Clemet er daglig leder i Civita. Foto: Terje Pedersen

Clemet bruker e-posten til å informere om at enkelte har følt seg syke i etterkant av møtet:

«Jeg har fått beskjed om at enkelte som var på møtet, har følt seg syke etterpå. Det gjelder også et par av oss i Civita. Jeg har også fått bekreftet at en av deltakerne har testet positivt - i tillegg til Rune Alstadsæther, som de fleste har kunnet lese om i mediene. Rune har ikke hatt noe pålegg om å informere deltakerne på Jeppe, men siden jeg nå vet om to tilfeller, sender jeg en beskjed til alle.»

Statsministerens kontor bekreftet tirsdag at Alstadsæter er smittet.

– Jeg fikk symptomer på viruset i helgen, men har det ikke lenger. Jeg er nå er i hjemme-isolasjon sammen med min familie, sa han.

Clemet: Jeg har hatt noen symptomer

– Jeg har hatt noen symptomer og har vært hjemme siden onsdag, sier Clemet til TV 2.

– Når to personer som var til stede på møtet, har testet positivt, synes jeg det var greit å informere om det. Det skjedde i samråd med Åshild, hvis navn da ikke var kjent i mediene, sier hun videre.

Hun forteller at hun har fått to svar på e-posten, som hun sendte til deltakerne.

– Jeg har fått to svar, hvorav en sier at han tror han fikk noen symptomer i går – mens en annen sier han føler seg frisk som en fisk. En i Civita, som var til stede på møtet, fikk symptomer i går. Jeg har ikke hørt om noen andre.

Når noen får påvist Covid-19-smitte, vil såkalte nærkontakter bli omfattet av kravene om hjemmekarantene. Nærkontakt regnes fra 24 timer før de første symptomene på smitte meldte seg.

Det var Dagens Næringsliv som først omtalte samlingen.

Frp-topp: Med stor sannsynlighet smittet tirsdag i forrige uke

På Jeppe-møtet deltok også Frp-topp Åshild Bruun-Gundersen, som er den første stortingsrepresentanten som er bekreftet smittet.

Det får TV 2 bekreftet av flere kilder.

SMITTET: Åshild Bruun-Gundersen er den første stortingspolitikeren som er bekreftet smittet.
SMITTET: Åshild Bruun-Gundersen er den første stortingspolitikeren som er bekreftet smittet. Foto: Gorm Kallestad

– Som mange har fått med seg har jeg fått påvist korona. Jeg ble med stor sannsynlighet smittet på et arrangement i Oslo, tirsdag forrige uke. Siden torsdag, da jeg opplevde de første symptomene, har jeg sittet i karantene hjemme i Arendal. Jeg håper det har bidratt til å redusere smitte. Alle de jeg var i direkte kontakt med tirsdag-torsdag forrige uke er varslet, skriver Bruun-Gundersen på Facebook.

Bruun-Gundersen har ikke besvart TV 2s henvendelse om hun kan bekrefte eller avkrefte om hun viser til Civita-møtet.

Flere stortingspolitikere var også på møtet. Blant annet Mathilde Tybring-Gjedde (H), Roy Steffensen (Frp) og Erlend Wiborg (Frp).

– Jeg ikke har vært i form siden torsdag og har vært i hjemmekarantene, sier Steffensen.

Frp-politikeren sier han er blitt testet etter at det ble kjent at Rune Alstadsæther testet positivt.

– Jeg hadde vært noen timer i samme rom som han noen dager før symptomene kom. Foreløpig venter jeg på svar fra testen, og håper på det beste, sier Steffensen.

Wiborg, som leder arbeids- og sosialkomiteen, bekrefter at han er syk.

– Jeg er dårlig, men er ikke testet, sier Wiborg.