USIKKER FEIRING: Årets feiring av nasjonaldagen kan bli noe annerledes enn hva vi er vant med, grunnet virussituasjonen.
USIKKER FEIRING: Årets feiring av nasjonaldagen kan bli noe annerledes enn hva vi er vant med, grunnet virussituasjonen. Foto: Ryan Kelly / NTB Scanpix

17. mai-arrangement tar av: – Helt koko!

Facebook-arrangementet «17. mai i august» har fått enorm interesse. På kort tid har nærmere én million mennesker fått med seg arrangementet.

På rekordtid har Facebook-arrangementet «17. mai i august» passert over 40.000 deltakere.

Det er en gruppe som kaller seg Komiteen som står bak initiativet.

– Komiteen er veldig uhøytidelig. Det er ikke en stor organisasjon, bare en samling av venner og kollegaer, sier Eirik Knutsen, som er hovedansvarlig i gruppen..

Sammen med en vennegjeng lagde de arrangementet tirsdag ettermiddag.

– Vi snakket om situasjonen vi står i, og ble bekymret for at den skal prege 17. mai-feiringen, sier han.

– Helt koko

Torsdag formiddag har arrangementet nådd nærmere én million mennesker. Det er over 20 prosent av alle Facebook-brukerne i Norge. Over 40.000 har meldt sin interesse.

– Det er helt syke tall. Det har vært en voldsom respons og arrangementet vokser raskt. Det er helt koko, sier han.

Han er glad for at det er så mye engasjement.

– Vi håpet det skulle ta litt av, og følte at det kanskje kom til å gjøre det også. Men ikke med det tempoet her, sier han.

Hylle bransjer

Siden pandemien rammet Norge har det gått hardt utover næringslivet. Onsdag bevilget regjeringen en kompensasjonsordning for kulturlivet på 300 millioner kroner.

Knutsen mener arrangementet er en fin måte å gi noe tilbake til kultur- og restaurantbransjen som er inne i en tøff tid.

– Det er en fin mulighet til å oppfordre folk til å benytte seg av kulturlivet og restaurantbransjen, gitt at situasjonen er annerledes da, sier han.

Han ønsker at 17. mai skal gå som normalt, men peker på at engasjementet rundt forslaget har truffet en nerve blant folk.

– Artister og arrangører har fått avlyst hele våren. Det blir stille fremover, og det vil nok bli det i en lang tid fremover. Da kan vi bruke dagen til hylle dem, mener han.

Se svaret fra Oslo kommune lenger nede i saken.

Største delen av de interesserte er fra Oslo-området. Han synes likevel er fint om folk vil feire over hele landet. På arrangementet er det flere som kaller forslaget for en Norgesfest.

Han ønsker ikke å feire bare for å feire.

– Dersom situasjonen har dempet seg, kan det bli en fin markering av nasjonaldagen, og at man går inn i en ny tid hvor vi kan legge pandemien bak oss, og prøve å komme tilbake til normalen, sier han.

Mye positivt

Knutsen vedgår at slike typer arrangement fort kan bli oppfattet som tullete. Han har derimot fått mange tilbakemeldinger på initiativet, og tror folk anser forslaget som en reell situasjon.

– Det er veldig mye positivt. Jeg tror mange har skjønt at det ikke er usannsynlig at feiringen kan bli annerledes i år. Poenget er ikke å flytte grunnlovsdagen, men vi står i en situasjon hvor feiringen slik vi kjenner den, kan bli preget av situasjonen. Da kan vi i det minste ta vare på feiringen og ta den på et mer passende tidspunkt, sier han.

Han er imidlertid overrasket over at folk er positive til forslaget om flyttingen, men påpeker at 17. mai er viktig for mange, og at svært få ikke ønsker å gå glipp av feiringen.

– Derfor opprettet vi arrangementet. 17. mai blir det uansett. Selv om situasjonen kan bli forbedret innen den tid, tror jeg nok den uansett vil bli annerledes, sier han.

Tom kalender

Knutsen jobber selv i eventbransjen. Nå er avtaleboken hans tom, og vårens oppdrag avlyst. Han tror grunnen til at arrangementet har tatt av så raskt, er fordi mange sitter i samme situasjon.

– Man sitter stort sett hjemme og bruker mye tid på mobilen. Da får man tid til å scrolle og oppdage noe nytt, sier han.

Tirsdag ble det klart at årets fotball-EM ble utsatt til 2021. Knutsen tror avlysninger og utsettelser på store arrangement lengre frem i tid, fort kan føre til at 17. mai-feiringen også kan bli annerledes.

Usikkert fremover

Knutsen og resten av vennegjengen har foreslått 22. august som en alternativ dag til feiring. Han forstår at situasjonen fremdeles kan vedvare til den tid. Om det skulle være tilfelle, sier han de isåfall må ta en ny vurdering da.

Blant en av kommentarer på arrangementet ble det stilt spørsmål ved valg av dato. Et av svarene var «Fordi det er 97 dager etter 17. mai som er like mange timer Christian Magnus Falsen og resten av Riksforsamlingen brukte på å bli enige om Grunnloven på Eidsvoll i 1814.»

Knutsen sier det ikke ligger noen tanker bak valg av dato.

– Den kommentaren er oppspinn. Det har vært kommunisert i media at til høsten kan det forhåpentligvis være en annen situasjon enn den vi står i nå, i tillegg ønsker vi å ha det i en sommermåned, forklarer han.

Må vente

Oslo kommune har ikke tatt stilling til hvordan 17. mai-feiringen skal foregå, dersom virussituasjonen vedvarer.

– Vi kan ikke ta stilling til det nå, men må komme tilbake til det på et senere tidspunkt, sier kommunen til TV 2.

Mandag holdt statsminister Erna Solberg pressekonferanse for barn, sammen med barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad og kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby. Der ble Melby spurt om nasjonaldagen kan bli avlyst på grunn av koronasmitte.

– Jeg skjønner at man er bekymret for det. 17. mai er viktig og gøy, og det kommer an på hvor lenge vi må være forsiktig å være sammen med andre mennesker, for det er jo det vi gjør når vi feirer 17. mai med å gå i tog. Jeg håper vi uansett får til en markering av nasjonaldagen selv om det kanskje blir annerledes enn det vi pleier, svarte Melby.