Fem grunner til å være optimistisk i kampen mot korona

Lege Wasim Zahid gir deg grunn til å puste litt roligere.

Folkehelseinstituttet bekreftet mandag at det er 1308 koronasmittede i Norge. Av disse er 68 innlagt på sykehus. Tre er døde.

Italia har blitt kraftigst rammet utenfor Kina, der helsevesenet mer eller mindre har kollapset. Over 2000 har mistet livet, og mange frykter nå lignende skrekkscenario her hjemme.

Lege Andreas Aass-Engstrøm sa til TV 2 søndag at han er redd Norge havner i samme situasjon hvis ikke alle følger karantene-reglene.

– Jeg er redd vi skal havne i en prioriteringssituasjon slik vi har sett enkelte steder i Nord-Italia, sier Aas-Engstrøm til TV 2.

– Vil gå over

Lege Wasim Zahid føler seg derimot relativt trygg på at vi ikke får «italienske tilstander».

– Vi var tidligere ute med hyppig testing og satte i verk en raskere lockdown enn Italia. Hensikten er å komme i forkant av den store stigningen, forklarer Zahid, også kjent som Twitterlegen.

Han mener situasjonen ikke er helt ute av kontroll, og at vi har grunn til å være optimistiske.

– Utbruddet kommer til å gå over, sier Zahid til TV 2.

Fem punkter

Men han presiserer, som Aass-Engstrøm, at dette er en svært alvorlig situasjon og forutsetter en befolkning som følger rådene fra Helsedirektoratet.

– Dette viruset er ikke et ustoppelig monster. Vi kan hindre spredning med gode tiltak, forklarer Zahid, og ramser opp fem punkter som han mener gir grunn til optimisme i kampen mot korona-viruset:

  • DU kan utgjøre en forskjell
  • COVID-19 er et svakt virus
  • Vi kan lære av andre land
  • Vitenskapen fungerer
  • Barn blir i liten grad syke

Legen skryter også av tiltakene fra myndighetene.

– Jeg er mer beroliget fordi tiltakene som er satt i gang kommer til å forebygge smitte og bremse spredning videre, sier Zahid.

Se Wasim Zahid utdype og forklare nærmere de fem punktene øverst i saken.