SYK: Interiørarkitekt Ana Maria er i karantene fordi hun hoster og har feber. Til høyre er døtrene Isabella (snart seks år) og Catalina (snart tre).
SYK: Interiørarkitekt Ana Maria er i karantene fordi hun hoster og har feber. Til høyre er døtrene Isabella (snart seks år) og Catalina (snart tre). Foto: Privat

Tobarnsmor Ana Maria (35) klarer ikke å betale regninger: – Jeg er helt fortvilet

Interiørarkitekt Ana Maria (35) mistet all inntekt over natten. Minst 12.000 personer har søkt bankene om avdragsfrie lån de siste dagene.

– Dette er en forferdelig situasjon. Jeg vet ikke hvordan jeg skal overleve dette. Hvordan skal jeg klare å betale husleie og skaffe mat til mine barn?

Tobarnsmor og interiørarkitekt Ana Maria har mistet alle sine oppdrag etter at koronautbruddet stengte Norge.

– Jeg har gjort det veldig bra de første månedene i år, men nå er det full stopp. Prosjekter som allerede er fakturert blir ikke en gang utbetalt. Dette er svært tøft, spesielt siden jeg er alene med to barn, sier hun.

Ana Maria stiller opp for TV 2 for å vise at selvstendig næringsdrivende er spesielt utsatt under koronakrisen, og at den får store konsekvenser for små bedrifter. Hun ønsker ikke henvendelser fra ukjente folk som vil støtte henne økonomisk, men oppfordrer heller folk til å hjelpe folk de kjenner.

Bankene blir nedringt

Ana Maria har huslån, billån og forbrukslån, og nå klarer hun ikke å betjene noen av dem. Hun har derfor søkt banken om avdragsfritt boliglån og betalingsfri måned på bilen og forbrukslånet.

– Takk og lov for at bankene er innstilt på å hjelpe oss over kneiken. Hvis ikke hadde dette vært en katastrofe, sier hun.

TRAVEL: På kontoret til interiørarkitektener det vanligvis hektisk aktivitet, nå er det stille. FOTO: Privat
TRAVEL: På kontoret til interiørarkitektener det vanligvis hektisk aktivitet, nå er det stille. FOTO: Privat

Minst 12.000 personer har søkt de største bankene om avdragsfrie lån de siste dagene.

Det viser en ringerunde TV 2 har gjort til DNB, Nordea, Danske Bank, Sparebanken Vest og flere av bankene i SpareBank1-alliansen.

– Vi har hatt en enorm pågang, og har mottatt over 3000 søknader om avdragsfrihet på lån. Jeg kan ikke se at noe sånt har skjedd siden krigens dager. Dette er en svært krevende situasjon for mange, sier John Sætre, direktør og leder for privatmarkedet i Nordea.

Banken jobber på spreng med å behandle søknadene.

– Er det noen som kommer til å få nei?

– I utgangspunktet ikke, så lenge man kan vise til at man er blitt permittert eller har andre gode grunner til å trenge avdragsfrihet for en periode, sier Sætre.

Mange av bankene har selv oppfordret kunder som sliter økonomisk til å søke om avdragsfrihet. Det betyr at kundene slipper å betale avdrag på lånet og kun betaler renter og omkostninger i en periode. Det betyr langt lavere kostnader.

Danske Bank kaller pågangen for «ekstraordinær».

– Vi har nå rundt hundre ganger flere henvendelser daglig enn det vi vanligvis ser, sier Øystein Schmidt, pressesjef for Danske Bank Norge.

Også DNB merker en eksplosjon i antall søknader om avdragsfrihet.

– På en vanlig hverdag har vi rundt hundre henvendelser om dette. Nå er det flere tusen på kort tid, sier Marte Anundsen, kommunikajonsrådgiver i DNB.

Ligger hjemme med feber

TV 2 intervjuer Ana Maria over telefon, da vi ikke kan dra hjem til henne på grunn av smittefare. Hun har feber og vondt i halsen. Denne uken kjørte hun til fastlegen, der legen kom ut i bilen for en konsultasjon.

– Fordi dette trolig er koronasmitte, er jeg blitt satt i karantene hjemme. Så formen kunne vært bedre, sier som har sendt jentene til å være hos pappaen inntil videre.

Hun bekymrer seg mye for de neste månedene.

– Jeg er veldig fortvilet. Jeg vet ikke hvordan jeg skal få ting til å gå rundt, sier hun med hes stemme.

Hun frykter krisen blir langvarig, men håper oppdragene tar seg opp igjen når samfunnet går tilbake til en mer normal hverdag.

– Jeg er tross alt veldig glad jeg bor i Norge, der det finnes støtteordninger i en krise. For mange er dette svært tøft, sier hun.