IKKE IMPULSKJØP DYR: Mange ønsker å kjøpe hundene til Kari Knudsen fordi de sitter i karantene. Veterinær, Torill Moseng, fraråder det sterkt. Til venstre: Spaniel-valpene til Knudsen. Til høyre: Veterinær, Torill Moseng.
IKKE IMPULSKJØP DYR: Mange ønsker å kjøpe hundene til Kari Knudsen fordi de sitter i karantene. Veterinær, Torill Moseng, fraråder det sterkt. Til venstre: Spaniel-valpene til Knudsen. Til høyre: Veterinær, Torill Moseng. Foto: Kari Knudsen/Den Norske Veterinærforening.

Folk vil kjøpe hunder som «trøst» for å være hjemme: – Fraråder på det sterkeste

Kari Knudsen i Norsk Spaniel Klub blir nedringt av folk som vil kjøpe hunder, fordi «de kjeder seg» i karantene. Veterinær, Torill Moseng, ber folk om å tenke seg om.

Karantenetiden har allerede begynt å tære på tålmodigheten hos enkelte.

I løpet av de siste dagene har Kari Knudsen, leder i Norsk Spaniel Klub, mottatt et tjuetalls henvendelser fra folk som plutselig vil skaffe seg valper. Det var Romerikes Blad som omtalte saken først.

– Valper må man jo aldri kjøpe på impuls. Det er jo noe som man har i gjerne 10 til 12 år. Da er det ugunstig hvis man lar seg påvirke i noen minutter hvor man tenker: «Åh, kanskje jeg skulle ha en valp nå som jeg er hjemme og kjeder meg litt», sier Knudsen til TV 2.

– Det er viktig å tenke på flere enn seg selv spesielt i sånne dager, og at man ikke tar på seg noe som kan bli en ekstra belastning.

FÅR MANGE FORESPØRSLER: Kari Knudsen er leder for Norsk Spaniel Klub og oppdretter av Spaniel-hunder. Foto: Privat.
FÅR MANGE FORESPØRSLER: Kari Knudsen er leder for Norsk Spaniel Klub og oppdretter av Spaniel-hunder. Foto: Privat.

Gjennomskuer impuls-kjøpere

Knudsen driver egen oppdrett av Spaniel-hunder i kennelen «Dandygirls».

Hun forteller at hun raskt merker hvem som har tenkt over et hundekjøp lenge, og hvem som eventuelt vurderer å kjøpe fordi de nå plutselig har fått en roligere hverdag.

– For det første så spør jeg om de har tenkt på dette med valp lenge, og så spør jeg om motivasjonen for å få en valp eller hund akkurat nå. Da er det jo noen samtaler hvor vi skjønner at angsten for å kjede seg nå i disse koronatider er stor, sier hun.

– Vent og vær tålmodig

Flere hundeeiere har også kontaktet Knudsen fordi de ønsker seg valper på en hund de allerede har. Også her har hun bedt folk om å tenke seg om.

– Jeg har vært opptatt av å si: «I dag er du frisk, men vi vet ingenting om koronaviruset, og det er en god grunn til at myndighetene har satt i verk disse tiltakene. Vet du at du er frisk om 8-9 uker, til å kunne bistå den tispen under fødsel?», forteller Knudsen og fortsetter:

– Min oppfordring er at folk venter til det hele er avklart – og vær tålmodig.

Fraråder på det sterkeste

Veterinær Torill Moseng forstår at folk ønsker å ha kontakt med dyr i denne situasjonen.

– Som veterinær og dyre-elsker selv på alle nivåer, så er det ingen tvil om at i en sånn situasjon som vi står oppe i nå, så betyr dyrene våre ekstra mye. Dyrene våre betyr svært mye for alle eiere og de regnes som en del av familien. Vitenskap konkluderer med at dyr senker pulsen, får folk til å komme seg raskere etter operasjoner og har en påvirkning både på vår psykiske og fysiske helse som gjør at vi får det bedre som mennesker. Derfor forstår jeg veldig godt at det er viktig å ha kontakt med dyr i disse dager, sier Moseng til TV 2.

Hun er derimot helt enig i Knudsens uttalelser og fraråder impulskjøp av dyr på det sterkeste.

– Å gå og kjøpe seg et dyr som man ikke har vurdert på forhånd, det er ikke å anbefale. Generelt så er det en ting som jeg som veterinær, og president i veterinærforeningen er veldig opptatt av, og det er at det å skaffe seg kjæledyr skal være en gjennomtenkt beslutning, sier Moseng.

Hun ber folk tenke nøye igjennom følgende spørsmål dersom de vurderer å skaffe seg et dyr.

BER FOLK TENKE SEG OM: Torill Moseng fraråder folk å kjøpe dyr uten å ha tenkt svært godt igjennom hva det innebærer på forhånd. Foto: Privat.
BER FOLK TENKE SEG OM: Torill Moseng fraråder folk å kjøpe dyr uten å ha tenkt svært godt igjennom hva det innebærer på forhånd. Foto: Privat.

– Det må være en beslutning basert på «har jeg mulighet til å skape et godt liv for et kjæledyr?», «har jeg tid og ressurser?», «har jeg økonomi?», «har jeg de avlastnings-systemene som må til når jeg eventuelt er syk eller når jeg skal på ferie?», og så videre.

– I tillegg skal man da bestemme: «hva slags art skal jeg ha?», «hva slags dyr ønsker jeg meg?», «hva slags dyr passer inn i min situasjon?», «hvor mye tid kreves det for en, for eksempel fugl, hamster, hest, hund eller katt?», ramser Moseng opp.

Låne nabohunden?

I stedet for å kjøpe egen hund på impuls, har Kari Knudsen oppfordret folk til å tilby luftehjelp for naboer eller andre som eventuelt måtte trenge hjelp med hundene sine i disse dager.

Selv om dette er godt tenkt, er ikke Moseng helt enig i løsningen, og peker på at man også her må være obs på smittefare.

– Jeg ønsker jo ikke å oppfordre til mer kontakt mellom menneskene, men hvis man kan overlevere dyret uten at det medfører risiko for smitte, så kan det vurderes, men man må hele tiden følge helsemyndighetenes anbefalinger.

– Vi skal være klar over at smitten kan overføres via dyr, selv om ikke selve dyret er smittet. Det kan følge med på ting som man tar på, eksempelvis halsbånd og bånd, og derfor tenker jeg at man må vite at man kan overføre smitte til folk generelt, og også de som er i risikogruppene.

Veterinæren ber derfor folk som ønsker å lufte andres dyr om å ta alle smittehensyn som er mulig å ta, og følge helsemyndighetenes anbefalinger.

– Det kan være å vaske dyret, ha med eget halsbånd og å ikke møte det andre mennesket. Men hvis ikke, så skal man være veldig varsom, for ellers så kan smitten sitte i andre ting enn bare i kontakten mellom dyr og mennesker, sier Moseng.

Hun påpeker at det ifølge Veterinærinstituttet ikke er beskrevet smitte eller sykdomsoverføring mellom kjæledyr og mennesker. Likevel følger de utviklingen tett da de ikke, per dags dato, har alle konklusjoner klare om denne nye virusvarianten.

– Er det en ting som derimot er sikkert, så er det at man i en situasjon hvor man håndterer samme sak og samme individ, kan overføre smitte selv om det egentlig ikke da er hunden som smitter, sier veterinæren.