Turister iført vernemasker under et besøk i Gamla Stan i Stockholm.
Turister iført vernemasker under et besøk i Gamla Stan i Stockholm. Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/NTB scanpix

Slik er den svenske koronastrategien: Oppnå flokkimmunitet

Svensk epidemiolog er kritisk til norske og danske virustiltak.

På en pressekonferanse lørdag redegjorde statsminister Erna Solberg for konsekvensene av de skjerpede tiltakene for å begrense smittespredningen i Norge.

Solberg har innført de mest inngripende tiltakene Norge har sett i fredstid, og søndag ble to nye tiltak formelt vedtatt i et ekstraordinært statsråd.

 • Norske flyplasser og havner stenges fra mandag klokken 8. Innenriksfly vil fremdeles gå mange steder, og alle norske borgere og personer som bor eller arbeider i Norge, slipper fortsatt inn i landet.
 • Det blir utstrakte grensekontroller. Beredskapsresurser er satt i gang, i form av Sivilforsvaret og Heimevernet, som skal bistå med tiltak og ivareta grensekontroller. Kun de som har kritiske grunner til å komme inn i landet, samt norske borgere, får komme inn.
 • Myndighetene undersøker nå med SAS og Norwegian om de kan bistå med å hente nødvendig smittevernustyr fra Kina, om det åpnes opp for det.
 • UD har kommet med nye reiseråd, der de fraråder alle reiser til utlandet som ikke er helt nødvendige.
 • Folk forbys å dra på en hytte i en annen kommune enn der de bor.
 • Utlendinger uten oppholdstillatelse skal bortvises av hensyn til folkehelsen.

Kritiserer grensestengning

Norge og Danmark har innført strenge innreiseregler og stengt skoler, mens Sverige holdes åpent. Forskjellen på landene er likevel ikke stor, hevder en svensk epidemiolog.

Den danske grensestengningen lørdag fikk Sundhedsstyrelsen, det danske Folkehelseinstituttet, i landet til å kalle avgjørelsen politisk og ikke begrunnet med en risiko helsemyndighetene opplever.

Anders Tegnell.
Anders Tegnell. Foto: AFP/NTB scanpix

– Det finnes ikke noe vitenskapelig grunnlag for å stenge grensene, og avgjørelsen går på tvers av det WHO anbefaler. Jeg mener det er nødvendig at Sundhedsstyrelsen kritiserer tiltaket, for det er ikke bra at vi som samfunn sender ulike signal, sier den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell.

– Må skje rolig, sakte og kontrollert

Tidligere statsepidemiolog Annika Linde tror at svenske helsemyndigheters strategi er å la så mange svensker som mulig bli smittet av koronaviruset, uten at helsevesenet belastes unødig, melder Expressen og nyhetsbyrået TT.

Tegnell sier ifølge Expressen at svenske myndigheter begynner å forstå at koronaviruset ikke slutter å spre seg før man har oppnådd en såkalt «flokkimmunitet».

– Men det må skje rolig, sakte og kontrollert så helsevesenet klarer å håndtere det, sier Anders Tegnell.

I Norge blir utlendinger uten oppholdstillatelse avvist ved atkomst.

Også flere andre land i Europa har innført innreiseforbud for utlendinger i forsøket på å tøyle spredningen av koronaviruset.

I både Norge og Danmark har barnehager, skoler og universitet stengt. Mange blir bedt om å jobbe hjemmefra, organisert idrett har opphørt og virksomheter som tilbyr frisørtjenester, hudpleie, massasje og kroppspleie, tatovering, piercing og lignende stenges.

– Folks atferd blir avgjørende for om spredningen ikke blir verre. Vi bør heller gjøre noe i dag enn i morgen, sa Danmarks statsminister Mette Frederiksen onsdag kveld.

– Hver fjerde pasient smittet i Norge

Tiltakene skiller seg fra det som blir gjort i Sverige, som hadde det første dødsfallet registrert i Skandinavia som følge av pandemien.

Det er nå totalt 1.077 bekreftede tilfeller av koronasmitte i Norge, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI) søndag. Forrige rapport viste 907 tilfeller. FHIs dagsrapport omfatter alle nye tilfeller meldt frem til midnatt dagen før.

– Tallene viser at rundt hver fjerde pasient er smittet i Norge. De fleste av disse er nærkontakter som er oppsporet ved smittesporing, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI i en pressemelding.

Ifølge SVT var det søndag 981 smittede i Sverige, og to personer er døde. I Danmark er 864 personer smittet, og to døde, ifølge dansk TV 2.

– Det er viktig å ha en linje som kan følges over lengre tid, altså å bli hjemme derom du er syk, som er vårt budskap. Det er en mer fornuftig og bærekraftig løsning enn at alle skal være hjemme hele tiden. Det fungerer ikke på sikt. Til slutt kommer folk uansett til å gå ut, sier den svenske eksperten Tegnell.

I et forsøk på å hindre den pågående spredningen av koronaviruset i Norge, innførte regjeringen følgende tiltak torsdag:

 • Helsepersonell får forbud mot å reise til utlandet, både på privat- og jobbreiser.
 • Arrangementer med mange deltakere der det ikke kan være en meter mellom alle, avlyses.
 • Utesteder og serveringssteder må stenge, dersom de ikke kan vise til at alle til stede kan holde en meters avstand til hverandre.
 • Karantene-reglene ble utvidet, til å også gjelde de som hadde vært i land utenfor Norden de siste 14 dagene. Alle må være i 14 dagers karantene etter hjemreise.
 • Barnehager, skoler og utdanningsinstitusjoner stenges.
 • De med jobber kritiske for samfunnet skal gå på jobb. Andre oppfordres til å finne andre løsninger enn å dra på kontoret, som for eksempel hjemmekontor.
 • Badeanlegg og lignende fasiliteter må stenges.
 • All organisert idrett innendørs og utendørs blir forbudt. (TV 2/NTB)

Fakta om korona-pandemien:

Koronaviruset sprer seg stadig, og søndag formiddag var det registrert rundt 156.400 smittetilfeller og over 5.833 dødsfall fordelt på 142 land og territorier.

Disse er hardest rammet:

* Kina, unntatt Hongkong og Macau: 80.995 smittetilfeller, hvorav 3.189 døde og 65.541 friskmeldte.

* Italia: 21.157 smittet, 1.441 døde

* Iran: 13.938 smittet, 724 døde

* Sør-Korea: 8.086 smittet, 72 døde

* Spania: 6.391 smittet, 196 døde

* Tyskland: 4.585 smittet, 9 døde

* Frankrike: 4.481 smittet, 91 døde

* USA: 2.952 smittet, 51 døde

* I Norge er 1.077 smittet (3 døde), i Sverige 961 smittet (2 døde), i Danmark 864 smittet, på Island 156 smittet og i Finland 225 smittet.

* Latin-Amerika og Karibia: 448 smittet, 6 døde

* Afrika: 280 smittet, 7 døde

* Oceania: 303 smittet, 3 døde

Kilder: AFP, Johns Hopkins CSSE, FHI, NTB