RÅD: Generalsekretær i Norges Røde kors Bernt G. Apeland.
RÅD: Generalsekretær i Norges Røde kors Bernt G. Apeland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Røde Kors med «koronavettregler»: – Vær rause, mot deg selv og andre

Røde Kors oppfordrer alle til å ta vare på hverandre i den ekstraordinære situasjonen, og lanserer derfor ni regler som kan være nyttige for alle i den kommende tiden.

Torsdag innførte regjeringen svært inngripende tiltak, de mest alvorlige i fredstid i Norge, for å hindre spredningen av koronaviruset. Lørdag trappet de opp med ytterligere tiltak.

Dette betyr at mange befinner seg i hjemmekarantene. Skoler og barnehager er stengt, og mange må jobbehjemmefra.

– Selv om de fleste av oss ikke er smittet av covid-19, er vi alle rammet av viruset på en eller annen måte, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors, til TV 2.

– Vær raus

Røde Kors har nå trappet opp mange av sine tilbud via digitale flater, samtidig som de hjelper myndighetene på steder der folk testes for viruset og ved flyplasser der mange passasjerer ankommer fra utlandet.

Apeland har mener det er ekstra viktig å være et godt medmenneske i tiden som kommer.

– Først er det viktigst at rådene fra helsemyndighetene blir fulgt. Deretter tenker jeg det er viktig å vise omsorg ovenfor mennesker rundt seg, særlig de som kanskje har litt ekstra behov, sier Apeland, som også selv er i karantene lørdag.

Han oppfordrer folk til å opprettholde kontakt via telefon og digitale flater, selv om en-til-en-kontakt må minimeres. Å tilby seg å handle for naboer i karantene og lignende initiativ, kan også være en fin ting.

– Også er det viktig å akseptere dette med egne og andres følelser. Mange kommer til å reagere forskjellig, og være tett på hverandre over lenger tid enn det vi vanligvis er. Vær rause med hverandre, og med seg selv, sier han.

Apeland mener også det er viktig å ikke følge med på nyhetene hele tiden.

– Ta pauser. Og for all del, respekter karanteneregler og andre pålegg, understreker han.

I Norge er nå rundt 950 personer smittet av koronaviruset, og tre personer er bekreftet omkommet.

Påminnelser og retningslinjer

Apeland tror mange er bekymret for smitte, eller usikre på hvordan de skal forholde og oppføre seg.

– Vi har derfor utarbeidet noen koronavettregler, på lik linje med lignende retningslinjer vi har gitt ved spesielle situasjoner tidligere, sier han.

Koronavettreglene er utarbeidet i tråd med helsemyndighetenes anbefalinger og det internasjonale Røde Kors råd for psykososial krisehjelp.

De gir påminnelser og retningslinjer, på linje med fjellvettreglene, og lyder som følger:

Koronavett-reglene

1. Følg myndighetenes råd til enhver tid, og husk at rådene kan endres på kort varsel. Bruk bare sikre kilder for informasjon om viruset og sykdommen, sjekk helsenorge.no.

2. Vår oppførsel kan redde liv. Ta ansvar for å unngå smittespredning. Vær nøye med håndhygiene og hold minst en meters avstand fra andre mennesker. Respekter reglene for karantene.

3. Aksepter egne og andres følelser, vi reagerer forskjellig i stressede situasjoner. Det er normalt å føle seg trist, lei, forvirret, bekymret eller sint under en krise.

4. Ikke bruk alkohol eller andre rusmidler for å takle en stresset situasjon. Håndter følelsene dine på en sunn måte.

5. Hold kontakt med venner og familie på telefon, epost eller sosiale medier, hvis du ikke kan være i kontakt med dem fysisk.

6. Vis omsorg og ta spesielt kontakt med noen du tror kan oppleve ensomhet. Ikke gå på besøk til noen som er i karantene eller isolasjon. Viruset kan ramme alle. Du må ikke bidra til at frykt for viruset fører til stigmatisering av enkeltmennesker eller grupper.

7. Ta vare på deg selv. Spis sunt, vær i aktivitet og få nok søvn også om du jobber hjemme eller er i karantene.

8. Gi deg tid til å koble av med film, bøker eller annet. Ikke bruk all tid på å følge med på sykdomsnyheter. Ikke sett deg selv eller andre i en situasjon hvor dere trenger hjelp fra helse- eller beredskapsressurser utenfor eget hjem.

9. Ikke dra på hytta eller annen reise. Det kan spre smitte og overbelaste lokal beredskap og helsetilbud.