Skjerper kravene ved flyplasser og havner

Statsminister Erna Solberg opplyste lørdag om at flyplasser og havner stenges for utlendinger uten oppholdstillatelse fra mandag klokken 08. Det settes også i gang flere andre nye tiltak.

Lørdag kveld innkalte statsminister Erna Solberg (H) til pressekonferanse ved statsministerens kontor.

Pressekonferansen ble avholdt under et strengt smittevernregime.

Se hele pressekonferansen med Erna Solberg øverst i saken.

– Disse siste dagene har vært helt uvirkelig for meg, og helt sikkert også for dere andre, sier Solberg.

Solberg takker alle dem som stiller opp for andre i den vanskelige tiden, og ikke minst til dem som jobber i helsevesenet.

Torsdag innførte norske myndigheter de strengeste tiltakene i Norge i fredstid.

– Vi må hele tiden justere tiltakene våre, og vi må se om nye tiltak må innføres, sier Solberg.

Tiltakene som ble presentert lørdag vil formelt vedtas i et ekstraordinært statsråd søndag.

Nye tiltak

Lørdag melder derfor Solberg om flere nye tiltak:

 • Norske flyplasser og havner stenges fra mandag klokken 08. Innenriksfly vil fremdeles gå mange steder, og alle norske borgere og personer som bor eller arbeider i Norge, slipper fortsatt inn i landet.
 • Det blir utstrakte grensekontroller. Beredskapsresurser er satt i gang, i form av sivilforsvaret og heimevernet, som skal bistå med tiltak og ivareta grensekontroller. Kun de som har kritiske grunner til å komme inn i landet, samt norske borgere, får komme inn.
 • Myndighetene undersøker nå med SAS og Norwegian om de kan bistå med å hente nødvendig smittevernustyr fra Kina, om det åpnes opp for det.
 • UD har kommet med nye reiseråd, der de fraråder alle reiser til utlandet som ikke er helt nødvendige.
 • Folk som har reist på hytta bes om å reise hjem. I ytterste konsekvens kan sivilforsvaret måtte bli sendt rundt for å be folk reise hjem.

Presiserer tiltakene

I etterkant av at Erna Solberg sa at alle flyplasser og havner stenges, har Regjeringen kommet med en presisering av tiltakene.

– Alle norske borgere og personer som bor eller arbeider i Norge, slipper fortsatt inn i landet, skriver Justisdepartementet i en presisering lørdag kveld og fortsetter:

– Det vil altså fastsettes unntak for EØS-borgere og deres familiemedlemmer som er bosatt i Norge. Det legges opp til unntak også for EØS-borgere som jobber i Norge, skriver Justisdepartementet.

– Det vil lande fly fra utlandet på norske flyplasser i uken som kommer, slik at nordmenn kan komme seg hjem. Vi kommer også til å kontakte myndigheter i andre land for å bidra til at det tillates for flyselskapene å fly nordmenn hjem til Norge, heter det videre.

Flyplassene vil også holdes åpne slik at utenlandske turister kan reise ut av Norge.

Avinor sier til NTB at all innenriks flytrafikk vil gå som normalt mandag, men at det blir strenge restriksjoner på fly inn og ut av landet.

EØS-borgere og deres familier som bor eller jobber i Norge har fortsatt rett til å oppholde seg i Norge. Av de som ankommer Norge fra utlandet må i 14 dagers karantene.

– Vi jobber nå med andre lands myndigheter for å se om vi kan hjelpe nordmenn i utlandet hjem. Samtidig er det først og fremst hver enkelts ansvar å komme seg hjem, sier Solberg.

Hun opplyser at det er lokale myndigheters oppgave å avvise turister eller andre som kommer til Norge uten opphold eller viktige oppgaver i landet.

Kritiserer hyttefolket

Solberg kritiserer også de mange som har reist på hytta. Dette er folk tidligere anbefalt å ikke gjøre, for å ikke belaste helsevesenet i små lokalsamfunn.

– Vi vil i ytterste konsekvens bruke sivilforsvaret til å oppsøke folk på hytter og be dem reise hjem, sier Solberg.

På spørsmål fra en journalist i salen avkrefter Solberg at det er planer om å innføre noe portforbud.

– Jeg tror ikke portforbud på dette, men det er viktig å understreke at de som er i karantene, er i karantene, sier hun, og legger til at smittevernloven har strenge rammevilkår.

Mange smittet

Regjeringen satte fredag også i gang en rekke økonomiske tiltak for å hjelpe næringslivet i den krevende situasjonen.

Statsministeren lover at det kommer mer.

– Vi forventer titusener med permitterte de neste ukene. Frilansarbeidere og andre får inntektsgrunnlaget revet bort over natten. Vi er i gang med nye milliardtiltak. La det være helt klart – vi er villige til å gjøre alt som trengs for å sikre norsk økonomi og bistå næringslivet.

Det siste offisielle tallet på smittede i Norge er 907 smittede. Erna Solberg sa under sin pressekonferanse at smittetallene nå er nærmere 950.

Samtidig var Folkehelseinstituttet under en pressekonferanse fredag klare på at mørketallene vil være store, da kun de som trenger legehjelp eller sykehusinnleggelse nå blir testet.

Tre personer er også døde av viruset.

– Min sterkeste medfølelse går til dem som har mistet noen av sine, sier Solberg.

Tiltak

I et forsøk på å hindre den pågående spredningen av koronaviruset i Norge, innførte regjeringen følgende tiltak torsdag:

 • Helsepersonell får forbud mot å reise til utlandet, både på privat- og jobbreiser
 • Arrangementer med mange deltakere der det ikke kan være en meter mellom alle, avlyses
 • Utesteder og serveringssteder må stenge, dersom de ikke kan vise til at alle til stede kan holde en meters avstand til hverandre
 • Karantene-reglene ble utvidet, til å også gjelde de som hadde vært i land utenfor Norden de siste 14 dagene. Alle må være i 14 dagers karantene etter hjemreise
 • Barnehager, skoler og utdanningsinstitusjoner stenges
 • De med jobber kritiske for samfunnet skal gå på jobb. Andre oppfordres til å finne andre løsninger enn å dra på kontoret, som for eksempel hjemmekontor.
 • Badeanlegg og lignende fasiliteter må stenges
 • All organisert idrett innendørs og utendørs blir forbudt