KORONA: Politidirektør Benedicte Bjørnland sier at politiet vil slå hardt ned på folk som bryter karantenebestemmelsene.
KORONA: Politidirektør Benedicte Bjørnland sier at politiet vil slå hardt ned på folk som bryter karantenebestemmelsene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Politiet vil prioritere å slå ned på karantenebrudd

Å bryte karantenereglene som regjeringen har satt ned for å begrense koronasmitte er brudd på smittevernloven. Politiet ser alvorlig på slike brudd.

Brudd på smittevernloven er alvorlig og en prioritert oppgave for politiet, og riksadvokaten har allerede signalisert at brudd som er straffbare vil bli tatt på største alvor av påtalemyndigheten.

– Det betyr at vi vil prioritere brudd på smittevernloven i denne ekstraordinære situasjonen samfunnet er inne i, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.

Folk som er vitne til åpenbare regelbrudd blir bedt om å henvende seg til politiet.

Mange regelbrudd

Fredag kveld var Oslo kommune ute å observerte om byens utesteder overholdt de nye reglene.

Av totalt 100 utesteder som ble besøkt var det nesten ingen som overholdt regelen om at alle besøkende skal holde 1 meter avstand mellom hverandre.

– Konsekvensene av ikke å gjøre det kan bli mye større. Ved å holde avstand til andre mennesker, viser vi solidaritet for de mest sårbare i samfunnet vårt. Vi unngår smitte og gjør det lettere å gjenvinne kontrollen, sier byrådsleder i Oslo kommune, Raymond Johansen.

To utesteder ble stengt. Oslo kommune informerer i en pressemelding om at det kun var begrenset kapasitet som gjorde at flere steder ikke fikk pålegg om å stenge.

De informerer videre om at de vil i samråd med politiet vurdere nye tiltak for å sikre at serveringssteder overholder kravene.

Disse må holde seg hjemme

De to gruppene som må holde seg hjemme deles hovedsakelig inn i to grupper: De som er hjemmeisolert og de som er i hjemmekarantene.

De som må sitte i isolasjon er personer som enten har fått bekreftet koronavirus eller som mistenkes å være smittet.

Hjemmekarantene gjelder for alle som har kontakt med koronasmittede, men som ikke selv er syke.

Dette innebærer det

Hjemmekarantene innebærer følgende, ifølge Folkehelseinstituttet:

  • Ikke gå på jobb eller skole.
  • Unngå reiser og ikke ta offentlig transport.
  • Unngå andre steder der man lett kommer nær andre.

Kort sagt: Du kan gå ut av ditt eget hjem, men bør unngå nærkontakt med andre.

Ellers er det ikke nødvendig å å følge spesielle råd for beskyttelse ut over håndhygiene og andre grunnleggende smitteverntiltak.

Det vil si: God håndhygiene med hyppig håndvask med såpe og vann anbefales, spesielt etter toalettbesøk, før matlaging og før måltider.

På en pressekonferanse torsdag sa helseminister Bent Høie at det er tilrådelig å ta seg en gå- eller løpetur utendørs, så lenge man unngår nærkontakt med andre.

For de i hjemmeisolasjon er reglene litt strengere, for de gjelder for alle med mistenkt eller bekreftet koronasmitte, helt til man er friskmeldt av lege. Når man er hjemmeisolert skal man heller ikke ha tett kontakt med de du bor sammen med.