TOMT: Mathyllene i Barcelona er ribbet for varer. Nå stenger Spania ned hele landet.
TOMT: Mathyllene i Barcelona er ribbet for varer. Nå stenger Spania ned hele landet. Foto: Emilio Morenatti

Spania stenger landet i 15 dager

Etter en kraftig økning i smittetilfeller innfører Spania en nasjonal karantene på 15 dager.

Regjeringens drastiske ble presentert av statsminister Pedro Sanchez på en pressekonferanse lørdag kveld.

Forbys å dra hjemmefra

Spanjolene kan ikke forlate hjemmene sine de neste 15 dagene, med mindre det er for å gjennomføre strengt nødvendige gjøremål.

Dette inkluderer å handle mat, medisiner og sykehusbesøk. Statsminister Sanchez åpner for at perioden på 15 dager kan utvides.

Militæret står klar til å gripe inn om det trengs i kampen mot smittespredning, sa den sosialdemokratiske statsministeren.

Samtidig avlyser Spania alle arrangementer, inkludert religiøse samlinger. Alle skoler, universiteter, restauranter, barer og hoteller, samt butikker med ikke-nødvendige varer stenger med umiddelbar virkning.

Kraftig økning

Pedro Sanchez kunngjorde de drastiske tiltakene lørdag kveld. Foto: AFP
Pedro Sanchez kunngjorde de drastiske tiltakene lørdag kveld. Foto: AFP

Spanske helsemyndigheter opplyser at antall smittede nå har økt til 5.753 mennesker, halvparten av dem i hovedstaden Madrid. Det er en økning på 1.500 på 24 timer. Koronaviruset har så langt krevd 183 liv i landet.

Spania er landet med nest flest tilfeller i Europa, etter Italia. Statsminister Sánchez sier at antallet kan nå opp i 10.000 i løpet av få dager.

Spanias venstreorienterte regjering har tidligere blitt kritisert for sine manglende tiltak for å bekjempe smittespredning.

Frankrike følger etter

Litt lengre nord i Europa innfører også Frankrike en rekke restriksjoner for å stanse smittespredningen.

Lørdag stengte kjente turistattraksjoner som Eiffeltårnet og Louvre. Franskmennene stenger også alle restauranter, kafeer, teatre og butikker med ikke-nødvendige varer. Samtidig forbyr landet samlinger med over 100 mennesker.

Det er så langt over 4500 smittetilfeller og 91 døde.