Helsedirektøren ber om tålmodighet:

– Kan være inngripende for den enkelte, men vi er i en unntakstilstand

Norske helsemyndigheter oppfordrer nordmenn til å unngå reiser innad i landet. – Ikke dra på hytta, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Fredag ettermiddag helsedirektør Bjørn Guldvog, FHI-direktør Camilla Stoltenberg og helseminister Bent Høie (H) om koronautbruddet.

Helseministeren sitter i karantene, og deltar i pressekonferansen via Skype.

Se pressekonferansen i toppen av saken.

Helsedirektøren ber om forståelse for at norske myndigheter jobber annerledes enn normalt.

– Vi er i en annen situasjon nå, og det betyr at når vi fatter omfattende beslutninger, har vi behov for et visst etterarbeid i etterkant, sier han og legger til:

– Det tar litt tid å få alt på plass, jeg ber om en viss tålmodighet. Jeg skjønner at det må på plass og jeg skjønner at det kan være inngripende for den enkelte, men vi er i en unntakstilstand. Det er annerledes å jobbe i dag enn det var for en måned siden eller i fjor.

Mindre byråkrati

Helsedirektøren understreker at man må sikre at løsningene i så liten grad som mulig, medfører mer byråkrati i håndteringen av krisen.

– Vi ønsker at arbeidsgiverne blir tildelt en rolle og kan utvide egenmeldingsperioden. På område etter område vil vi tenke slik at vi vil delegere myndighet til et rett nivå for å fatte raske beslutninger, sier han.

Videre sier Guldvog at det er gledelig at stadig flere ser ut til å følge norske myndigheters råd.

– Dette er veldig viktig. Tusen takk til dere som på ulike måter bidrar til at vi bekjemper dette viruset, sier han.

Beklager karantene-forvirring

FHI-direktør Camilla Stoltenberg sier at det fredag har vært forvirring og usikkerhet rundt karantenebestemmelser, fordi informasjonen på FHI sine hjemmesider ikke samstemte med vedtaket som ble gjort om hjemmekarantene torsdag.

– Det beklager vi, dette er nå korrigert og det er følgende som gjelder: Alle som har vært på reise i land utenfor Norden siden 27. februar 2020 skal være i hjemmekarantene i 14 dager etter hjemkomst. Det er første punkt. Andre punkt: Nærkontakter til personer som har fått påvist koronavirus, skal også være i hjemmekarantene i 14 dager.

Familie og de som bor sammen med folk som er i karantene skal ikke være i karantene.

– Vi beklager at dette ble feil. Det er et uttrykk for en helt ny situasjon for oss, med beslutninger som fattes raskere, men også med flere involverte. Denne gangen gikk et råd ut for fort, sier Stoltenberg.

FHI-direktøren understreker videre at folk oppfordres til å være hjemme nettopp for å hindre smittespredning. Dermed oppfordrer hun til å unngå unødvendige møter, som for eksempel leketreff mellom barn.

Torsdag la regjeringen frem flere tiltak som skal hindre spredning av koronaviruset.

 • Alle barnehager, ungdomsskoler, videregående skoler og utdanningsinstitusjoner stenges. Barnehager og skoler må imidlertid sørge for et tilbud for barn av helsepersonell og andre som jobber i kritiske samfunnsfunksjoner.
 • Alle som har vært i utlandet må holde seg hjemme i karantene. Det gjelder også dem som ikke har vært i områder langvarig spredning. Tiltaket gjelder alle som er kommet til landet siden 27. februar.
 • Helsepersonell får ikke lov til å reise utenlands.
 • Alle fritidsreiser frarådes.
 • Folk oppfordres til å jobbe hjemmefra og unngå reiser som ikke er strengt nødvendig.
 • Det blir innført adgangskontroll til helseinstitusjoner. Unngå å besøke institusjoner for eldre og andre sårbare grupper.
 • Det er forbudt med kultur- og idrettsarrangementer og organisert idretts både innen- og utendørs.
 • Buffeter forbys. Restauranter og utesteder må legge til rette for at besøkende kan holde minst én meters avstand mellom gjestene.
 • Alle treningssentre, svømmehaller og badeland stenges.
 • Virksomheter som tilbyr frisørtjenester, hudpleie, massasje og kroppspleie, tatovering, piercing og lignende stenges.
 • Dagligvarebutikker får holde åpent.
 • Kollektivtilbudet opprettholdes for å sikre at alle som har samfunnskritiske funksjoner kommer seg på jobb.

For reisende

Reiseaktivitet bør minimeres. Det gjelder også innad i landet. Mange hyttekommuner har også bedt alle sine hyttegjester om å bli hjemme denne helgen.

Helsedirektøren uttalte også at det er opp til hver enkelt nordmann i utlandet å vurdere om de vil dra hjem, men advarte mot at land fort kan innføre innreise- og karanteneregler og at flyvninger kan bli kansellert.

Nordmenn som har vært i utlandet utenfor Norden de siste to ukene må i karantene i 14 dager.

Personer som ikke har bosted i Norge, vil bli bedt om å snu eller oppgi en adresse der de skal gjennomføre karantene i 14 dager.

Guldvog benyttet også anledningen til å unngå hamstring. I flere norske butikker, var det tomme hyller allerede på torsdag.

– At mange hamstrer, gjør ikke situasjonen enklere, konstaterer helsedirektøren.

Intensivkapasitet

Guldvog sier at Helsedirektoratet jobber sammen med spesialisthelsetjenesten for å snakke enhetlig om dette.

Kartlegging av intensivkapasitet i Norge viser at landet nå har 250 intensivsenger i drift.

– I tillegg har vi cirka 550 av det som kalles intermediærplasser, sier han.

Disse plassene kan i mange tilfeller tilby samme behandling som intensivsengepostene.

Dermed anslås per i dag cirka 400 til 450 intensivplasser tilgjengelig for behandling av kritisk syke pasienter, generelt.

– I en helt spesiell situasjon kan de øvrige intermediærplassene oppgraderes til fullverdige intensivplasser og vi vil da på landsbasis ha cirka 800 intensivplasser, sier Guldvog.

Første dødsfall

Folkehelseinstituttet opplyste tidligere fredag at 750 personer har fått påvist koronavirus i Norge.

– Det siste døgnet har det kommet inn ytterligere 131 personer som har testet positivt, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg på pressekonferansen fredag.

Hos 18 personer kan man ikke spore smitten til utlandet.

Det er registrert til sammen 11 intensivopphold på sykehus. En av disse er ute igjen av sykehus.

– Av de 750 smittede er 156 personer smittet i Norge, 535 utenlands og 59 er smittested under avklaring. Det betyr at det kan komme flere til av de som vi ikke kan spore ut av landet i løpet av det nærmeste døgnet, sier Stoltenberg.

Store mørketall

Stoltenberg sier at det er mørketall på antall smittede i Norge.

– Vi er helt sikre på at vi har mørketall og vi er helt sikre på at tallet vi har på smittede ikke gir et nøyaktig bilde, sier Stoltenberg.

Foreløpig vet man ikke så mye om omfanget når det gjelder mørketall, sier FHI-direktøren.

– Vi har ikke kontroll på smittespredningen ute i samfunnet, det er bakgrunnen for de tiltakene som ble innført i går, sier hun videre.

Torsdag kunne statsminister Erna Solberg fortelle at det første dødsfallet knyttet til koronaviruset er bekreftet i Norge.

Pasienten var innlagt ved Oslo universitetssykehus. Dett opplyste Oslo universitetssykehus på Twitter torsdag kveld. Sykehuset kunne av personvernhensyn ikke gi ytterligere informasjon om den avdøde.

– Det er en påminnelse om situasjonen vi står i og det vi har foran oss, sier Stoltenberg.

Drastiske tiltak

Etter et hopp i nye smittede tilfeller torsdag, presenterte statsminister Erna Solberg (H) og helseminister Bent Høie (H) nye tiltak for hindre smittespredning.

Tiltakene ble presentert dagen etter at direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus i Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærte utbruddet av koronaviruset for en pandemi.

Fredag la regjeringen frem en tiltakspakke, som skal hjelpe norske bedrifter med å unngå økonomisk krise som følge av koronaviruset.