KONSERT: Teater, opera og konserter kanselleres på løpende bånd. Nå håper kulturbransjen på en håndsrekning fra publikum.
KONSERT: Teater, opera og konserter kanselleres på løpende bånd. Nå håper kulturbransjen på en håndsrekning fra publikum. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix

Ber publikum om å ikke kreve refusjon på billetter

Flere oppfordrer nå til å ikke kreve refusjon for billetter til avlyste eller utsatte arrangementer. – Veldig mange står uten arbeid, sier teaterdirektør.

Norsk kulturliv er en av bransjene som rammes hardt økonomisk av regjeringens nye tiltak mot koronaviruset.

#IngenRefusjon går sin seiersgang på sosiale medier, og flere og flere viser nå sin solidaritet med bransjen ved å ikke kreve refusjon for billetter til kansellerte arrangement og oppsetninger.

Artist, DJ og «The Voice»-dommer Martin Danielle er én av mange som har uttrykt sin mening om saken på sosiale medier.

– Jeg syns det er en veldig fin sak. Kulturbransjen drives jo først og fremst av lidenskap, og jeg tror de aller fleste i kulturnæringen gjør dette fordi de vil skape noe. Ikke fordi man leter etter størst økonomisk gevinst, sier Danielle.

– Derfor er ikke marginene store, og dette kan ta knekken på mange.

Ønsker målrettede tiltak

Både Danielle og flere i kulturlivet har venter på et svar fra kulturminister Abid Q. Raja. Fredag ettermiddag sendte kulturdepartementet ut svaret mange har ventet på.

– I dag kom den første tiltakspakken fra regjeringen, og der er det gode tiltak som blant annet inkluderer kutt i antall dager med lønnsplikt for arbeidsgivere fra 15 til to dager, i tillegg til tiltak på skattesiden som vil kunne være til hjelp for selvstendig næringsdrivende. Dette treffer også kultursektoren. Samtidig er det viktig å påpeke at dette bare er en begynnelse, sier Raja.

Han legger til at departementet vil fortsette å jobbe hardt framover for å finne tiltak som er målrettede for kultursektoren.

– Når våre kunst- og kulturinstitusjoner holder stengt, arrangementer avlyses og oppdragene uteblir, da forsvinner inntektene. Jeg kunngjorde i går at allerede utbetalte tilskudd for kulturarrangementer som blir avlyst, ikke skal tilbakebetales, sier kultur- og likestillingsministeren.

– Jeg vil takke alle de fantastiske menneskene i kunst- og kulturlivet, frivilligheten og idretten, som i disse dager er solidariske, rause og kloke i sine beslutninger for menneskers beste, legger han til.

– La pengene gå tapt

Inntil målrettede tiltak er på plass mener Martin Danielle at det viktigste er å lytte til regjeringens råd, og mener selv det er helt riktig å avlyse konserter.

FAR: Martin Danielle og Alexandra Backstöm fikk barn i oktober. Foto: NTB Scanpix
FAR: Martin Danielle og Alexandra Backstöm fikk barn i oktober. Foto: NTB Scanpix

– Men for at næringen skal overleve tror jeg de som har råd til det skal unngå å kreve refusjon. Hvis man har råd til å gå på konsert, har man kanskje råd til å la de pengene gå tapt.

Han håper de fleste husker at både store og små artister lider av den økonomiske utfordringen.

– Jeg er selv nybakt pappa, og har fått både de fysiske, psykiske og økonomiske utfordringene det innebærer. Vi betaler alle telefonregning, strøm og husleie, og nå forsvinner inntektene veldig fort. Det er en kraftig omstilling, sier han.

– Vanskelig situasjon

Etter regjeringens tiltak har både private og offentlige teatre i hele Norge måtte utsette og kansellere alle sine forestillinger de kommende ukene.

For en bransje hvor flesteparten enten jobber som frilanser eller selvstendig næringsdrivende vil tiltakene ramme enkeltindivider hardt.

– Det er en utrolig vanskelig situasjon å bli stengt ned på denne måten. Vi har utsatt alt vi har nå, og vi vet ikke hvor lenge dette varer, sier styreleder i produsentforeningen for privatteater, og direktør i Chat Noir, Bjørn Heiseldal til TV 2.

Alle ansatte i Chat Noir er permittert, bortsett fra administrasjonen og de ansatte som håndterer publikum og billettsalg.

– Nå trenger vi rett og slett tid. Dette får enorme konsekvenser. Veldig mange står plutselig uten arbeid, og det er mye usikkerhet og frustrasjon, sier Heiseldal.

Rørt av publikum

Chat Noir-direktøren har vært i teaterbransjen siden 1980-tallet, og har aldri opplevd en lignende situasjon som den hele landet nå står i. Derfor syns han det er rørende at publikum vil bidra der de kan.

– Jeg tror det varmer om hjertet til alle musikere, skuespillere, teknikere og produsenter. Det er rørende, og sier litt om norsk dugnadsånd, sier han.

For teaterbransjen er det flere ting som avgjør om de vil komme seg tilbake på beina. Hvor lenge situasjonen varer og hvilken statlig hjelp de får har mye å si.

– Vi skal gjøre alt vi kan for å komme tilbake, og vi håper at det kommer en tiltakspakke. Men før det skjer, så betyr det mye at publikum klarer å se det store bildet akkurat nå, sier han.