I KØ: Bildet er tatt utenfor Vitus Apotek på Jernbanetorget i Oslo torsdag. På apoteket i Grimstad fikk Sondre Ødegard (29) ikke tak i insulin.
I KØ: Bildet er tatt utenfor Vitus Apotek på Jernbanetorget i Oslo torsdag. På apoteket i Grimstad fikk Sondre Ødegard (29) ikke tak i insulin. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix/Privat

Sondre (29) skulle kjøpe insulin – apoteket var tomt etter hamstring

Da Sondre Nygard (29) skulle kjøpe insulin torsdag, måtte han dra tomhendt hjem. Nå har han en klar beskjed til nordmenn som hamstrer som følge av koronautbruddet.

Torsdag innførte regjeringen flere tiltak i forbindelse med utbruddet av koronaviruset. Tiltakene er de mest inngripende vi har hatt i fredstid her til lands.

Samtidig har norske dagligvarekjeder gått ut med en oppfordring til nordmenn om å ikke hamstre varer fra butikkene.

– Hamstring er unødvendig, og kan skape utfordringer. Om alle handler som normalt, er det nok varer til alle, slo dagligvareaktørene fast i en felles pressemelding torsdag formiddag.

Tomme hyller

Allikevel viser bilder fra mange norske butikker, tomme hyller. Det får flere til å reagere. En av dem er 29 år gamle Sondre Nygard.

«Kjære fantastiske nordmenn: I god tradisjon gjør vi stikk motsatt av det de offentlige ber oss om. Jeg blir så mektig imponert av solidariteten og hensynet man tar til andre. Hamstring av mat og medisiner går som "hakka møkk"», skriver han i et Facebook-innlegg torsdag kveld.

Se hele Facebook-innlegget lenger ned i saken.

Fikk ikke kjøpt insulin

Selv er Nygard avhengig av medisin. Torsdag skulle han kjøpe sin sedvanlige dose på et apotek i Grimstad.

– Da fikk jeg beskjed om at folk har hamstret i hele dag og tatt ut mye mer enn vanlig, sier han til TV 2.

Dermed fikk ikke 29-åringen kjøpt insulin torsdag.

– Men jeg hadde en bitteliten dråpe igjen, så det holder til i morgen når de får en leveranse fra Oslo, sier han.

– Hva kan skje hvis du ikke får insulin?

– I verste fall kan jeg dø. Jeg er fullstendig avhengig av insulin, for jeg har ingen insulin i kroppen, sier han.

– En ond sirkel

Nygard understreker at han ikke ønsker å skape panikk med Facebook-innlegget.

– Jeg vet jo at det er insulin på vei og at det ikke vil bli noen umiddelbar krise for oss, men jeg ønsker å rette oppmerksomheten mot denne holdningen, når vi har fått beskjed om å handle som normalt, sier han.

– Jeg tenker spesielt på de eldre og litt mer sårbare, som er i behov for medisiner og kanskje ikke har så mange muligheter til å reise på apoteket. Hvis alle handler normalt og bruker normalt, går jo ikke lagrene tomme, legger han til.

29-åringen mener at man bare skaper mer panikk, ved å hamstre inn varer.

– Det blir en ond sirkel der den første hamstringen fører til mer hamstring. Det er klart at når det tømmes og blir tomt for en periode, blir folk bekymret, sier han og legger til:

– Det er veldig lite hensynsfullt for samfunnet rundt, de vi bor rundt og de vi er naboer til, sier han.

Ikke insulinmangel

Diabetesforbundet skriver på sine nettsider at det ikke er mangel på insulin.

– Vi har stor forståelse for at mange med diabetes er bekymret og føler på usikkerhet nå, sier Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet, i en uttalelse.

Han opplyser at forbundet er i kontinuerlig dialog med helsemyndighetene og forbundets egen medisinske rådgiver.

– Vi følger saken tett. Vi føler oss trygge på at vi har en god beredskap når det gjelder tilgang på insulin i Norge og at norske myndigheter gjør det som skal til for at vi ikke skal gå tomme, sier Allgot.