TEORI: Ryddeekspert Synnøve Skarbø har en teori om at det er en direkte sammenheng mellom hvordan man har det rundt seg, og hvordan man har det innvendig.
TEORI: Ryddeekspert Synnøve Skarbø har en teori om at det er en direkte sammenheng mellom hvordan man har det rundt seg, og hvordan man har det innvendig. Foto: Kristoffer Myhre

Ryddeekspert: – Ta kategori for kategori

– Nå er den perfekte tiden til å ta ryddesjauen du har utsatt, sier ryddeekspert Synnøve Skarbø. Hun mener man kan bruke ryddingen som terapi.

For mange vil store deler av tiden fremover bli tilbragt innenfor husets fire vegger. Programleder, podkaster og ryddeekspert Synnøve Skarbø mener nå er den perfekte tiden å ta den store ryddesjauen man har tenkt på lenge.

– Det er en fin anledning å få litt orden på ting, og gjøre noe man har utsatt lenge, sier hun.

Start med én kategori

Skarbø forklarer dersom du skal begynne å rydde, må du kvitte deg med noe.

– 90 prosent av ryddeprosessen handler om å kvitte seg med ting. Luk ut alt du ikke trenger eller har et følelsesladet forhold, sier hun.

Hun tror mange tenker at man bør rydde rom for rom. Det kan imidlertid fort ende opp i mer rot, skal vi tro Skarbø.

– Det som ofte skjer når du begynner på kjøkkenet, fortsetter til stuen og videre, er at man bare flytter rotet rundt i huset. Da ender man fort opp med at det ikke blir særlig ryddig likevel, sier hun.

Hun anbefaler derfor og heller dele opp huset i kategorier. Da får man snevret det ned, og gjør det enklere å bli ferdig uten mer rot.

– Det er lurt å starte med den kategorien man har minst følelser for. Jeg kunne for eksempel ikke startet med klærne mine, de er jeg for glad i. Da hadde jeg for eksempel begynt med verktøy eller kjøkkenutstyr, innrømmer hun.

Å RYDDE ROM BLIR ROT: Skarbø mener å rydde rom for rom, fort kan ende opp i mer rot. Foto: Kristoffer Myhre
Å RYDDE ROM BLIR ROT: Skarbø mener å rydde rom for rom, fort kan ende opp i mer rot. Foto: Kristoffer Myhre

Hun anbefaler heller å vente med kategorier man har sterke følelser for, til man kjenner det er enklere å være mer brutal i valgene sine.

– Vær ærlig med deg selv og luk ut det du ikke har bruk for eller ikke er spesielt glad i, sier hun og legger til: Og gjør hver kategori 100 prosent ferdig, får du går videre.

Hun har tre bud hun anbefaler å følge, for å få det ryddigst mulig.

– Første bud er: Kvitt deg med det du ikke trenger. Det er en befrielse å bli kvitt ting. Andre bud: Finn en fast plass til alle tingene dine. Tredje bud er at ting skal være på plassen sin når det ikke er bruk, sier hun.

Gjør rydding til aktivitet

Barn og ungdom har også sett seg nødt til å bli hjemme, da myndighetene vedtok torsdag forrige uke om å holde barnehager og skoler stengt. Med flere personer i hus kan det være en utfordring på ryddefronten.

Skarbø mener ingen vil få det strøkent i huset sitt nå, og ha det slik for alltid. Hun tror man heller bør få ungene med på ryddesjauen, heller enn å mase på de om å rydde opp.

– Det kan være et prosjekt eller en aktivitet man kan gjøre sammen, sier hun.

Selv har hun arrangert ryddekonkurranser med barn. Hun forstår at ikke alle synes det er like gøy.

– Kvitt deg med det senere

Skarbø sier det vanskeligste med å rydde, å sortere og kvitte seg med mest mulig.

Vanligvis ville avfallsmottak og gjenbruksbutikker holdt åpent, men på grunn av virussituasjonen har mange sett seg nødt til å stenge for å unngå smittespredning blant kunder og ansatte.

– Vanligvis ville jeg sagt: Selg det eller gi det bort med en gang. Men siden vi er i en spesiell situasjon akkurat nå anbefaler jeg heller at du oppbevarer det du skal kvitte deg med på en egnet plass, som garasjen, i mellomtiden. Så kan du kvitte deg med det etter krisen, sier hun.

Rydding som terapi

Skarbø tror ikke rydding vil hjelpe på koronaskrekken, men hun tror den imidlertid ikke vil gjøre hverdagen vanskeligere.

– Det er veldig skremmende det som skjer nå. Da kan det være fint å tenke at selv om man ikke kan kontrollere det som skjer rundt oss, kan man i det minste ha kontroll i huset, sier hun.

Hun tror ryddingen kan være en gylden anledning å få tankene over på noe annet.

– Jeg har en teori om at det er en direkte sammenheng mellom hvordan man har det rundt seg og hvordan man har det innvendig, sier hun.

I disse dager holder Skarsbø seg hjemme. Hun er glad hun har hagen sin, men innrømmer at hun kanskje tenker litt som alle andre.

– Hvor lenge skal livet vårt være sånn som dette, spør hun seg.

Hun er ikke komfortabel med å møte en hverdag uten en plan. Nå har avtaleboken blitt tom på rekordfart.

– Jeg prøver så godt jeg kan å tenke at glasset er halvfullt, og ikke halvtomt som jeg pleier. Man blir nødt til å øve seg på å leve i usikkerhet. Vi får bare vente og se hva som skjer, og vaske hendene godt og holde oss unna folk i mellomtiden, sier hun.