RYKKER OPP: Guri Melby blir ny kunnskapsminister.
RYKKER OPP: Guri Melby blir ny kunnskapsminister. Foto: Kallestad, Gorm

Kilder til TV 2: Guri Melby blir kunnskapsminister

Trine Skei Grande har valgt Guri Melby som sin etterfølger i Kunnskapsdepartementet, ifølge TV 2s kilder. Hun blir utnevnt i statsråd fredag klokken 11.

I går varslet Skei Grande sin avgang som Venstre-leder og statsråd.

Skei Grande fikk under to måneder i departementet hun lenge hadde drømt om å lede.

Nå sier flere kilder at Guri Melby er klar som erstatter.

Etter det TV 2 erfarer hadde Melby onsdag samtaler på statsministerens kontor.

Fredag blir hun utnevnt av Kongen i statsråd, får TV 2 bekreftet.

Melby er i dag vararepresentant på Stortinget for Skei Grande, og den profilerte Venstre-politikeren ville dermed mistet stortingsplassen når Skei Grande går ut av regjering. Melby ble i januar valgt til finanspolitisk talsperson.

Melby har sittet i Venstres landsstyre siden 2008 og vært medlem av sentralstyret siden 2010. Kilder sier utnevnelsen av Melby, også er trekk fra Skei Grande for å melde henne på i lederkampen i Venstre. I tillegg er kilder i Venstre-kilder klare på at det må være en kvinne som tar over.

Med utnevnelsen er det dermed fire reelle kandidater til å etterfølge Skei Grande som partileder. Sveinung Rotevatn og Abid Raja var innstilt som nestledere. I går lanserte Rogaland Venstre Iselin Nybø som lederkandidat, og Melby er blitt pekt på av Oslo Venstre. Unge Venstre og Bergen Venstre har pekt på Rotevatn som fremtidig leder.

Skei Grande varslet onsdag at hun trekker seg som leder for Venstre og vil gå ut av regjeringen.

– Jeg håper jeg med dette kan bidra til å skape ro i partiet og at vi klarer å finne sammen om det som er det viktigste, nemlig å gjennomføre en politikk som gjør livene til mennesker og samfunnet vårt bedre, skrev Skei Grande i en pressemelding onsdag.

Melby har ikke besvart TV 2s henvendelser.