INNREISEFORBUD: Det var i forkant av den annonserte uttalelsen fra Donald Trump flere kilder som sa at Det hvite hus vurderte å stanse innreiser fra Europa, og klokken 02.00 torsdag ble det bekreftet av presidenten selv.
INNREISEFORBUD: Det var i forkant av den annonserte uttalelsen fra Donald Trump flere kilder som sa at Det hvite hus vurderte å stanse innreiser fra Europa, og klokken 02.00 torsdag ble det bekreftet av presidenten selv. Foto: Doug Mills / AFP / NTB scanpix

Stopper nesten all innreise til USA fra Europa

Natt til torsdag informerte USAs preident Donald Trump om at landet vil stoppe all innreise fra Europa i 30 dager. Dette gjelder alle utenlandske borgere som har vært i Schengen-området de sist 14 dagene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Reiserestriksjonene gjelder for innreise til USA for alle utenlandske statsborgere som har vært i Schengen-land de siste 14 dagene.

CNN skriver at innreiseforbudet ikke vil gjelde amerikanske statsborgere, de som er gift med en amerikansk statsborger eller er foreldre til en amerikansk statsborger.

Trump uttalte at avgjørelsen er tatt for å hindre at smittede skal ankomme USA.

– Vi vil suspendere alle reiser fra Europa til USA for de neste 30 dagene. De nye reglene trer i kraft fra midnatt fredag amerikansk tid. Restriksjonene vil bli justert etter forholdene, sa presidenten da han talte på amerikansk tv fra Det Hvite Hus.

UD opplyser til TV 2 at reglene vil gjelde fra midnatt fredag 13. mars.

Det gjelder alle som har vært i Schengen-området de siste 14 dagene.

– Kan redde liv

Trump understreket at dette vil gjelde «alle som kommer til USA fra fra Europa», men dette var upresist formulert fra presidenten. Forbudet gjelder de som har oppholdt seg i Schengen-land de siste 14 dagene.

– Dette forbudet vil ikke gjelde den store mengden handelsvarer, sa Trump.

I talen til nasjonen påpekte Trump at EU ikke hadde gjort nok for å stoppe spredningen av koronaviruset ved for eksempel å stoppe flygninger fra Kina. Han mer enn antydet at smitten var kommet til USA fra Europa.

– Jeg nøler ikke med å innføre tiltak som kan redde livene til amerikanske borgere. Vi må sette politikk til side og samles for å håndtere denne krisen, sa Trump i talen.

USA bedre enn Europa

I den korte talen fortsatte presidenten å understreke at pandemien i hovedsak er en trussel utenfor USAs landegrenser. Han anerkjente ikke fullt ut at koronaviruset spres i USA.

Ifølge en oversikt fra John Hopkins University i USA var 1.281 personer i USA bekreftet smittet med koronavirus onsdag og 36 personer bekreftet døde av covid-19.

Trump sa videre at USA jobber bedre enn Europa for å hindre smittespredning, men der europeiske land har startet storstilt testing for smitte, er det likevel uklart hvor mange smittetilfeller som faktisk er i USA, påpeker The Guardian.

Mellom 70 og 100 millioner amerikanere kan bli smittet av koronaviruset, heter det i et scenario som er presentert for Kongressen. En annen prognose peker på at mellom 20 til 60 prosent av voksne amerikanere kan bli smittet.

Folk bes vurdere reiseplaner

Det amerikanske utenriksdepartementet ber folk om å revurdere internasjonale reiser i lys av viruspandemien.

– Land og områder som ikke har fått påvist smittetilfeller kan komme til å begrense innreise uten varsel, heter det fra departementet.

Det hvite hus opplyser at presidenten har kansellert reiser til Nevada og Colorado denne uken som et føre-var-tiltak.

– Ikke en økonomisk krise

Trumps tale kommer etter dager med krav om at presidenten viser tydeligere lederskap. I timene før talen jobbet embetsmenn med å finne ut hva presidenten kan gjøre selv og hva som krever behandling i Kongressen.

Trump sa i talen at enkeltpersoner og bedrifter får utsatt skatteinnbetalingen i tre måneder for å minske konsekvensene av virusutbruddet i landet.

– Dette er ikke en økonomisk krise. Det er en midlertidig tilstand som vi vil overvinne som nasjon og verden, sa han.

Presidenten gjentok også oppfordringen til Kongressen om å godkjenne et skattekutt for å stimulere økonomien, selv om forslaget ble avvist av mange folkevalgte i begge partier.

Trump sa derimot ikke noe om en tidligere oppfordring om å gi støtte til næringer som blir hardest rammet av virusutbruddet, som flyselskap og cruiseskip.

Kritikk fra Demokratene

Demokratene Chuck Schumer og Nancy Pelosi kritiserer presidenten for å ikke ta opp mangelen på testutstyr i talen, skriver The Guardian.

– Vi har en offentlig helsekrise i dette landet, og den beste måten å holde amerikanere trygge og sikre økonomien deres på er at presidenten fokuserer på å bekjempe spredningen av selve koronaviruset, sa de demokratiske lederne i en felles uttalelse.

– Det er alarmerende at presidenten ikke sa hvordan administrasjonen vil håndtere mangelen på testutstyr i USA, heter det videre i uttalelsen.

Schumer og Pelosi sier de vil oppfordre Republikanere til å støtte et forslag om gratis testutstyr og betalt akutt sykefravær.