Anita Skorgan: – For en artist, og for en type

TØNSBERG (TV 2): Jahn Teigens ekskone og nære venn Anita Skorgan minnes sitt første møte med Teigen under bisettelsen onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag klokken 12.30 ble Jahn Teigen bisatt i Tønsberg domkirke. Seremonien ledes av biskop Per Arne Dahl.

Teigen døde 24. februar, 70 år gammel.

Flere kjente navn minnes Teigen med sang eller minneord under begravelsen, deriblant Anita Skorgan, som var gift med den folkekjære artisten fra 1984 til 1987.

– Kjære Jahn. Jeg har kjent deg så lenge. Allerede før vi møttes gjennom musikken. Da jeg hørte «Min første kjærlighet» på radio, var jeg solgt, innleder hun minneordene.

Skorgan og Teigen har datteren Sara Skorgan Teigen sammen. Datteren framførte låten «Adieu». Se video av hennes hyllest til faren lenger ned i artikkelen.

– Vilt spennende

Skorgan forteller at hun var solgt da hun hørte sangen på radio, fordi Jahn som var så tøff, sang en romantisk, enkel og sårbar sang.

– For en sanger, for en låtskriver, for en artist og for en type, fortsetter Skorgan.

Hun var 20 år og hadde nettopp flyttet hjemmefra da hun ble invitert til Teigen i Holmenkollåsen for første gang.

– Det var vilt spennende. Endelig stod jeg foran døra til Norges kuleste mann med hamrende hjerte. Døren gikk opp, og der stod du med et fett glis, digre solbriller, tøfler og leopardkåpe, forteller Skorgan til latter fra gjestene i kirken.

Ble kjærester fort

Skorgan forteller at det hang 68 stilige solbriller på et digert elghorn i gangen hos Teigen.

– Vi forstod hverandre umiddelbart, selv om vi kjørte to vidt forskjellige profiler. Vi ble kjærester fort. Jeg har aldri møtt noen som var så glad i og opptatt av folk som deg, minnes hun.

Skorgan forteller at Teigens store interesse var å studere alle rundt seg, slik skuespillere ofte gjør.

– Som en ekte klovn parodierte du oss alle til vi lå på ryggen og lo.

Hun minnes første gang paret skulle ut av huset for å spise på restaurant.

– Jeg spurte deg om du ikke kunne ta på noe diskré, sånn at vi kanskje kunne få snakke litt sammen. «Å, ja», sa du, og stilte i en sitrongul dress, forteller hun.

Hun forteller at det ble vanskelig å gå ut, og at de derfor hadde hyppige besøk i hjemmet.

Se Skorgan framføre Teigens låter i bisettelsen:

Hadde det fint som venner

Skorgan forteller at hun på et tidspunkt fikk kalde føtter, og at hun derfor reiste på et modelloppdrag i Filippinene. Da reiste Teigen etter.

– Dine anstrengelser gjorde inntrykk, og du vant meg tilbake. Jeg er så glad for akkurat det, for hvis du hadde gitt meg opp hadde vi ikke fått vår Sara og lille Josef.

Se datteren Saras hyllest til Jahn Teigen:

– Du fikset det meste Jahn, men handyman og ektemann var ikke dine beste roller. Vi ble venner istedenfor, og slik fant vi ut av det. Slik hadde vi det fint. Og det vil jeg bære med meg for resten av livet, fortsetter Skorgan.

Hun forteller at de var to vidt forskjellige personer, men at de alltid hadde noe å snakke om.

– Du elsket ditt publikum, du gjorde alt for dem, og de elsker deg tilbake. Den siste SMSen fra deg lød: «Jeg var stor, men jeg følte meg så liten». Og da tenkte jeg: «Nå er du klar til å dra». Vi må alle til syvende og sist finne vår riktige størrelse. Takk kjære venn, avslutter hun.

«Takk for alt»

Under bisettelsen sa også datteren Sara noen ord, via biskop Per Arne Dahl.

– På vegne av deg selv og Josef, sier du «fra hjertet, takk for alt», sier presten og henviser til Teigens barnebarn Josef.

Også kultur- og likestillingsminister Abid Raja holdt minneord for Teigen i kirken.

– Selv om vi i dag tar farvel med nasjonalskatten, er jeg veldig glad han etterlater seg en svær skattekiste, sa Abid Raja.

Skal bære kisten

Alexander Rybak både sang og spilte fiolin under bisettelsen. Rybak hadde et nært forhold til Teigen, og den tidligere Eurovision-vinneren har siden barndommen sett opp til Melodi Grand Prix-veteranen.

– Det er et tomrom etter han nå. Jeg kommer til å føle på det resten av livet som musiker, sa Rybak til TV 2 etter dødsfallet ble kjent.

Se Rybak fremføre låten «Slå ring»:

Skuespiller og regissør Trond Lie, Herodes Falsk og Morten Stensland holdt sammen felles minneord for Teigen.

– Jeg var Jahns bestekamerat. Men han hadde en bestekamerat til, nemlig publikum. Jahn elsket å opptre, og han elsket å stå foran publikum. Det spilte ingen rolle hvem han var, eller hvor det var, sa Falsk.

Morten Stensland var nær venn av Teigen, og skrev i 2008 boken «Om Jahn Teigen». Herodes Falsk var en del av gruppen Prima Vera med Teigen og Tom Mathisen, og var nær Teigen i mange år.