I MØTER: General Rune Jakobsen og forsvarsledelsen sitter nå i møte for å vurdere avlysning av NATO-øvelsen Cold Reponse.
I MØTER: General Rune Jakobsen og forsvarsledelsen sitter nå i møte for å vurdere avlysning av NATO-øvelsen Cold Reponse. Foto: Nils Ole refvik

Vurderer å avlyse Cold Reponse

Forsvarsledelsen sitter nå i møte for å diskutere avlysning av NATO-øvelsen Cold Reponse.

Det bekrefter Ivar Moen, talsmann for Forsvarets operative hovedkvarter til TV 2.

Nærmere 15 000 norske og allierte soldater er nå samlet i Nord-Norge, der feltøvelsen er planlagt å starte i morgen.

Folkehelseinstituttet anbefaler nå å avlyse eller utsette alle arrangementer med over 500 deltakere.

Ikke aktuelt tirsdag

Tirsdag var general Rune Jakobsen, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter i møte med styrkesjefene for amerikanske US Marines og britiske Royal Marines på Bardufoss.

Spørsmålet om avlysing var da ikke aktuelt verken for han eller noen av de allierte, og det ble framført at en avlysing ville kunne bli et dårligere alternativ enn å kjøre øvelsen i en noe nedskalert versjon.

– Nå har vi 15 000 mann kontrollert ute i øvingsområdet, og det gir oss langt bedre oversikt enn om vi skulle samle dem for å sende dem hjem, sa Rune Jakobsen da til TV 2.

Forsvarsledelsen diskuterer om NATO-øvelsen Cold Respons skal avlyses.
Forsvarsledelsen diskuterer om NATO-øvelsen Cold Respons skal avlyses.

Finland trukket seg

Finland har allerede trukket seg fra øvelsen. De skulle delta med 400 soldater.

Totalt skulle 15.000 være med i den omfattende vinterøvelsen, som har deltakere fra USA, Storbritannia, Nederland, Belgia, Tyskland, Frankrike, Danmark, Sverige og Norge.

Til tross for det finske frafallet og at et betydelig antall soldater er i karantene, er ikke øvelsen avlyst. Fredag sa forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) at det er bedre at soldatene oppholder seg ute i skog og mark, enn at øvelsen avlyses.

Selve feltøvelsen, der soldatene rykker ut, starter 12. mars, mens hele øvelsen startet 2. mars og varer fram til 18. mars.

(TV 2/NTB)