POSITIV: Per-Willy Amundsen (Frp) har fått med seg resten av partiet i å gå inn for å bygge jernbane i Nord-Norge.
POSITIV: Per-Willy Amundsen (Frp) har fått med seg resten av partiet i å gå inn for å bygge jernbane i Nord-Norge. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Frp går inn for å bygge jernbane i Nord-Norge

Fremskrittspartiet stiller seg bak forslaget om å bygge jernbane i Nord-Norge. Men Ap er ikke positive til forslaget som da neppe får flertall.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Opprinnelig var det Per-Willy Amundsen (Frp) og SVs Torgeir Knag Fylkesnes som stor bak forslaget om å starte arbeidet med å bygge jernbane 375 kilometer videre fra Fauske i Nordland og helt til Tromsø. Prisen kan ende på over 100 milliarder kroner, ifølge en utredning fra Jernbanedirektoratet.

Nå har imidlertid Amundsen fått med seg hele Frp på forslaget om Nord-Norgebanen.

– Nå er det en viktig prinsippavklaring som Frp har gjort, og det er historisk at partiet nå gir full støtte til Nord-Norgebanen. Med de enorme kostnadene som brukes på andre samferdselsprosjekter, er det naturlig at man også prioriterer Nord-Norgebanen, sier Amundsen til avisa iTromsø.

Spørsmålet nå er om Arbeiderpartiet vil støtte forslaget og slik sikre det flertall. Partiet har i likhet med Senterpartiet, Rødt og MDG snakket positivt om tog i Nord-Norge, skriver VG. Aps nestleder Bjørnar Skjæran har imidlertid tidligere kalt forlaget fra Amundsen og Fylkesnes useriøst og sier et så omfattende og dyrt prosjekt må ha en egen utredning.

– Vi har sagt hva vi mener om forslaget. Vi fremmer vårt eget, sier Skjæran.

(©NTB)